Bydlení

3. května 2023 07:00

redakce Prima Living

V Berlíně je bydlení pod dohledem úředníků. Schvalují i barvu obkladů v koupelně

Rozhodli jste se pro rekonstrukci svého bytu a vybíráte si, jaká by se vám líbila vana a toaleta, jaké si pořídit nové obklady nebo podlahy? Tak to máte štěstí, že nevlastníte byt v Berlíně, konkrétně v tzv. chráněné oblasti, tam byste museli žádat úřady o svolení a použít jen to, co by vám schválili. Jaké konkrétní povinnosti a možnosti máte jako vlastník bytu?

Za vším stojí vyhláška Soziale Erhaltungsgebiete (Milieuschutzgebiete) o ochraně prostředí neboli sociální ochraně, hlídání pronájmu a přestavbě v Berlíně, která reguluje možnosti pronájmu, rekonstrukcí a výstavby vůbec. Důvodem je takzvaná gentrifikace, kdy městští politici chtějí zabránit zdražování nájmů a tedy výměně obyvatel. V Berlíně je to proces, který si nijak nezadá s dobou u nás před listopadem 1989.

Cílem vyhlášky je v takzvaných chráněných oblastech – patří mezi ně například Karl-Marx-Allee, Westend, Kurfürstendamm či Friedrichstadt – neinvestovat do bytů a domů draze, aby se nezdražil nájemníkům nájem, a chránit složení rezidentského obyvatelstva.

Možnosti vlastníka bytu v Berlíně

„Jako vlastníci bytu v osobním vlastnictví v Berlíně jsme se rozhodli pro rekonstrukci koupelny, každá i mini rekonstrukce bytu musí mít souhlas městské části. Pro jednotlivé městské části jsou dány maximální limity, za kolik daná toaleta musí být. Vzhled a cenu schvaluje úředník,“ píše na sociálních sítích žena, která žije v berlínské čtvrti Kreuzberg. Redakci dotyčná dáma požádala, abychom ji raději nejmenovali, prý by mohla mít s úředníky další problémy.

V Berlíně jdou do extrému

V hojně sdíleném příspěvky na Facebooku pak pokračuje ve výčtu věcí, které úředníci v soukromém bytě při výměně kontrolují. „Například v naší čtvrti nesmí být obklad v koupelně či kuchyní za víc jak 20 Euro (asi 480 Kč) za metr čtvereční, pračka nesmí být v koupelně, ale v kuchyni, kuchyň nesmí být vestavěná, to je ultra luxus, ale pouze deska a pod ní pračka lednička atd. Občas povolí vestavěnou z Ikea, ale nestává se to často. Pokud nepožádáte o povolení, jsou tam obří pokuty, a pokud byste něco udělali a nesplňuje to limity, tak dostanete jak pokutu, tak to budete muset vše vrátit do původního stavu nebo stavu limitů. Tyto zákony mají zabraňovat gentrifikaci, tedy vystěhovávání původních obyvatel a zdražování nájmů. Idea hezká, ale jako vše v Berlíně jde do extrému,“ popisuje žena, která v Berlíně žije. „Politici chtějí být voleni a ve městě, kde 85 procent žije v nájmu, to funguje takto,“ dodává.

Osobní zkušenosti s úřady

„Loni jsme dostali povolení, poslali plánované vyfocené umyvadlo, záchod, obklad a sprchovou vaničku – povoleno. Tehdy mně na městské části řekli limity pro náš byt a paní zmínila, že imitace jsou možné, ale že se určitě nemohou vejít do limitu 20 EUR za metr čtvereční. Minulý týden jsem chtěla objednat obklad pro koupelnu a koukám, že ten náš povolený je vyprodán. Člověk, co by nám měl udělat koupelnu řekl, že v Bauhausu mají výprodej obkladu, který je jen za 13 EUR za metr, že je to levná imitace dřeva – nic extra, ale že do naší koupelny zapadne, protože máme dřevěnou podlahu v celém bytě. Jen pro pocit jsem to poslala na městskou část, že povolený obklad nebyl a že tedy dáme tenhle, ale že je do limitu ceny. No a jak jsem se dozvěděla, tak nové soudní nařízení zakazuje i imitace. Proto nám ho zakazují v našem bytě použít a doporučují se podívat po béžovém nebo černém obkladu a poslat fotky na schválení,“ popsala obyvatelka Berlína. Povolení tedy nedostala.

Obcházet nařízení se nevyplácí

Podle dotyčné dámy chodí kontroly z úřadů, lidé se prý navzájem udávají „Většinou to začíná už tím, že než někdo začne něco vrtat do zdi, tak se dává na dveře povolení a na co povolení je, jinak by se sousedi hned ptali městské části. Topení nebo vodoměřiče kontrolují také státní úředníci, kteří jsou placeni z daní lidí stejně jako tento, co nám zakázal totálně levný obklad. A také městská část. Vím o jednom případu, že někdo inzeroval, že prodává byt ve čtvrti Kreuzberg, ale měl vestavěnou kuchyň, tak ho hned kontaktovali a napařili pokutu,“ popisuje.

Co se ve vlastním bytě může a nemůže

Schválení rekonstrukce v berlínských chráněných čtvrtích závisí jak na politice okresu, ve kterém se nemovitost nachází, tak na individuálním jednání s příslušným odborem.

Úpravy, které mohou být zpravidla schváleny:

  • instalace vestavěné kuchyně a izolačních oken
  • první instalace balkonu (max. 5 m² užitné plochy)
  • instalace výtahu
  • zákonem požadovaná tepelná izolace

Za tzv. luxusní renovace je považováno:

  • slučování bytů
  • změny půdorysu
  • změny užívání rekreačních bytů nebo podniků
  • instalace druhé koupelny nebo toalety pro hosty
  • instalace podlahového vytápění
  • instalace lodžie, terasy nebo zimní zahrady

Zdroje: sociální sítě, engelvoelkers.com, stadtentwicklung.berlin.de

Sdílejte článek

Přečtěte si také