Vánoce

11. prosince 2022 07:00

Simona Sedláčková

Vánoce s vůní pryskyřice: Věnce, svícny i ozdoby na stromek či na dárky z šišek jehličnanů

Někomu se líbí vánoční výzdoba třpytivá, plná zlatých či barevných skleněných ozdob, druhý dává naopak přednost přírodním materiálům. Oba styly se k Vánocům hodí a je na každém, aby si vybral podle svého vkusu. Pokud patříte do skupiny nadšenců přírodních materiálů, šišek jehličnanů a vůně pryskyřice, máme pro vás pár nápadů, jak letošní vánoční výzdobu připravit. Zvládnete to klidně i sami bez draze kupovaných dekorací.

Šišky jehličnanů mají v přírodě pochopitelně ryze praktickou funkci, ale zároveň jsou tak krásné, že se často stávají báječným materiálem na tvoření nejrůznějších podzimních i vánočních dekorací. Využít můžete pevné a krásně tvarované šišky borovic, štíhlé šišky smrků a jedlí, ale i drobné šištičky modřínů. Šišky mají jednu nespornou výhodu. Nasbíráte si je v lese zadarmo. Občas se sice objevují i v nabídce vykutálených obchodníků, ale projít se na čerstvém vzduchu v lese a ještě navíc si cestou nasbírat materiál na vánoční tvoření je určitě lepší varianta pro většinu z nás.

Možná teď namítnete, že vám na výrobu vánočních dekorací chybí zručnost. Ale možná se jenom podceňujete a ve skutečnosti by vám to šlo velmi dobře. Nejdříve si prohlédněte naše jednoduché návody. Snad vás některý tak osloví, že v sobě tu šikovnost přece jen objevíte.

Vánoční věnce z šišek

Pokud chcete šiškami zakrýt celý základní korpus na věnce ze slámy nebo z polystyrenu, pak se vám bude nejsnadněji pracovat se smrkovými šiškami. Můžete je nalepovat tavnou pistolí nebo přivazovat tenkým, ale pevným, drátkem. Šišky pokládejte jednu vedle druhé, okolo celého základu. Mezery mezi šiškami můžete vyplnit kousky smrkových větviček nebo výrazným jehličím z borovic.

Vánoční věnce můžete tvořit i z šišek borových, jen budou působit trochu rozčepýřeným a méně uhlazeným dojmem. A i tak budou krásné! V tomto případě se šišky opět mohou lepit tavnou pistolí na korpus, ale častěji se používají drátky. Věnce z borových šišek se pro svou trvanlivost často využívají na vánoční výzdobu hrobů. Na sváteční stůl jen málokdy.

Vánoční hvězda z šišek

Jednoduchou, ale velmi působivou dekoraci na vchodové dveře do domu nebo na branku do zahrady vytvoříte i ze šesti větších smrkových šišek, svázaných tenkým drátem do tvaru hvězdy a doplněných zelenými smrkovými nebo jedlovými větvičkami. Do středu dekorace můžete přidat nápaditou vánoční ozdobu nebo jen obyčejné dřevěné kolečko, uříznuté ze silnější větve.

Vánoční koule z šišek

Smrkové nebo jedlové šišky můžete nalepit místo na kruhový korpus věnce i na kouli z polystyrenu. Jen ji raději před lepením šišek tavnou pistolí obalte kusem tmavšího úpletu ze starého trika. Je to proto, aby nikde neprosvítal bílý polystyren, a také proto, aby se pod horkým silikonem z pistole netavil.

Vánoční stromky z šišek

Půvabnou vánoční dekorací budou i malé stromečky vytvořené z polystyrenového kužele a šišek. Šišky můžete doplnit i kousky skořice a nejrůznějšími oříšky.

Závěsy z šišek

Krásnou vánoční dekoraci můžete vytvořit i z šišek svázaných pevnými drátky do tvaru kytice a dozdobených kouskem chvojí nebo větvičkami túje.

Šišky na štědrovečerním stole

Ani výzdoba slavnostní štědrovečerní tabule se bez šišek neobejde. Mohou doplnit větvičky smrku nebo jedle a další dekorace už ani nebudou třeba. Pokud se vám tmavě hnědá barva borových šišek zdá příliš tmavá, tedy smutná, můžete je nechat odbarvit v savu. Je to metoda velmi jednoduchá a účinná, jen je potřeba dopřát odbarveným šiškám dostatek času na čerstvém vzduchu, aby z nich vyvanul nepříjemný odér bělidla. Nemusíte se však bát, za dva dny už nebude cítit nic, a dokonce můžete na šišky dát několik kapek vonného oleje. Šišky vůni dobře zachytí a budou pomalu uvolňovat do okolí.

Šišky na vánočním stromku i na dárcích

Dekorativní šišky můžete využít i jako ozdoby na v přírodním stylu ozdobený vánoční stromeček, a dokonce krásně ozdobí i vaše vánoční dárky. Zkrátka nápadům se meze nekladou!

Další nápady a inspirace naleznete v naší fotogalerii pod úvodní fotografií.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek


Přečtěte si také