Vánoční štola: Sladká pochoutka z tvarohového těsta se podaří každému
Každoročně se pokoušíte o tradiční vánočku, ale stále to není ono? Jednou je moc suchá, podruhé tuhá a nakonec se ještě jednotlivá patra svezou při pečení k jedné straně? Vyzkoušejte letos raději tvarohovou štolu se slaďoučkou krustou.
Štola je oblíbený německý vánoční moučník, obdoba naší vánočky. Původní recept je velmi starý, pochází ze 14. století z okolí Drážďan, a neobsahoval žádné máslo, jenom trochu oleje. Vyzkoušejte moderní variantu s tvarohem, díky kterému se vám vánoční štola povede neodolatelně vláčná.
Co budete potřebovat na vánoční tvarohovou štolu
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krystalu
- 125 g másla
- 2 vejce
- 250 g tvarohu
- ¾ prášku do pečiva
- hrozinky, sušené meruňky, oříšky, loupané mandle nebo kandované ovoce dle chuti
Na sladkou krustu
- 125 g rozpuštěného másla
- moučkový cukr
Jak budete postupovat při přípravě vánoční štoly
- V hluboké míse smíchejte polohrubou mouku, prášek do pečiva a cukr.
- Přidejte celá vejce, rozpuštěné máslo a tvaroh.
- Vypracujte těsto. Kdyby se lepilo, můžete přidat mouku. Záleží na velikosti vajec, někdy můžete potřebovat až o 50 g mouky více.
- Pokud budete zadělávat těsto z dvojité dávky, použijte celkem 3 vejce. Úplně to postačí a těsto nebude tak řídké.
- Do těsta zamíchejte hrozinky, sušené meruňky, oříšky, loupané mandle nebo kandované ovoce. Ale nemusíte přidávat pochutiny vůbec, i tak bude štola skvělá.
- Plech na pečení vyložte pečicím papírem a vytvořte dlouhou štolu. Snažte se ji vytvarovat co nejvíce do výšky, při pečení se vždy trochu „rozjede“ do šířky.
- Štolu pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30-40 minut, někdy i déle. Stav propečené kontrolujte zapíchnutím špejle.
Po upečení štolu ihned natřete celou rozpuštěným máslem a zasypte moučkovým cukrem. Postup opakujte i několikrát. Máslo se vsákne do těsta a spolu s cukrem vytvoří na povrchu štoly neodolatelnou sladkou krustu.
Prima tip:
Na závěrečnou krustu můžete použít i rozpuštěné máslo s trochou rumu, který dodá především slavnostní vůni.