Vánoce

21. prosince 2021 07:00

Simona Sedláčková

Vánoční štola: Sladká pochoutka z tvarohového těsta se podaří každému

Každoročně se pokoušíte o tradiční vánočku, ale stále to není ono? Jednou je moc suchá, podruhé tuhá a nakonec se ještě jednotlivá patra svezou při pečení k jedné straně? Vyzkoušejte letos raději tvarohovou štolu se slaďoučkou krustou.

Štola je oblíbený německý vánoční moučník, obdoba naší vánočky. Původní recept je velmi starý, pochází ze 14. století z okolí Drážďan, a neobsahoval žádné máslo, jenom trochu oleje. Vyzkoušejte moderní variantu s tvarohem, díky kterému se vám vánoční štola povede neodolatelně vláčná.

Co budete potřebovat na vánoční tvarohovou štolu

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krystalu
  • 125 g másla
  • 2 vejce
  • 250 g tvarohu
  • ¾ prášku do pečiva
  • hrozinky, sušené meruňky, oříšky, loupané mandle nebo kandované ovoce dle chuti

Na sladkou krustu

  • 125 g rozpuštěného másla
  • moučkový cukr

Jak budete postupovat při přípravě vánoční štoly

  • V hluboké míse smíchejte polohrubou mouku, prášek do pečiva a cukr.
  • Přidejte celá vejce, rozpuštěné máslo a tvaroh.
  • Vypracujte těsto. Kdyby se lepilo, můžete přidat mouku. Záleží na velikosti vajec, někdy můžete potřebovat až o 50 g mouky více.
  • Pokud budete zadělávat těsto z dvojité dávky, použijte celkem 3 vejce. Úplně to postačí a těsto nebude tak řídké.
  • Do těsta zamíchejte hrozinky, sušené meruňky, oříšky, loupané mandle nebo kandované ovoce. Ale nemusíte přidávat pochutiny vůbec, i tak bude štola skvělá.

  • Plech na pečení vyložte pečicím papírem a vytvořte dlouhou štolu. Snažte se ji vytvarovat co nejvíce do výšky, při pečení se vždy trochu „rozjede“ do šířky.
  • Štolu pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30-40 minut, někdy i déle. Stav propečené kontrolujte zapíchnutím špejle.

Po upečení štolu ihned natřete celou rozpuštěným máslem a zasypte moučkovým cukrem. Postup opakujte i několikrát. Máslo se vsákne do těsta a spolu s cukrem vytvoří na povrchu štoly neodolatelnou sladkou krustu.

Prima tip:

Na závěrečnou krustu můžete použít i rozpuštěné máslo s trochou rumu, který dodá především slavnostní vůni.

Sdílejte článek

Přečtěte si také