Zahrada

29. června 2022 07:00

Simona Sedláčková

Vážky a šídla: Naučte se je konečně nazývat pravým jménem

Hmyz, na naše poměry dost značných rozměrů, který potkáváme v létě u rybníka, jen málokomu nahání hrůzu. Vážky totiž vypadají jako malé duhové helikoptéry, které se za teplého a bezvětrného počasí prohánějí těsně nad vodní hladinou. V klidu si je prohlédněte a nebojte se, nemají žihadlo a jejich kusadla jsou uzpůsobena jenom pro příjem potravy.

Vážky jsou řád okřídleného hmyzu s úzkým a velmi protáhlým tělem. Měří 20–130 mm a mají 3 páry nohou a 2 páry blanitých křídel. Patří mezi hmyz s nejdokonalejším zrakem a také náleží mezi nejdokonalejší letce. Jejich život je většinou vázaný na vodu, vyskytují se tedy kolem rybníků, jezer, potoků i řek.

Hmyzí řád vážky (Odonata) se dělí na 3 podřády:

stejnokřídlice neboli motýlice (Zygoptera)

různokřídlice neboli šídla (Anisoptera)

šídlice (Anisozygoptera)

V našich krajích se vyskytují pouze motýlice a šídla, šídlice můžete potkat pouze ve východní Asii. Pojmenování vážka je tedy nadřazené a šídlo je jeden z druhů vážek.

Stáří vážek se odhaduje na 330 milionů let. Nejstarší jsou šídlice, šídla a motýlice se objevili až na konci druhohor. Jejich velikost byla na dnešní poměry neuvěřitelná, rozpětí křídel až 70 cm.

Jak se množí vážky

Oplodněné samičky kladou vajíčka do rostlin nebo do vody. Vážky se vyvíjejí proměnou nedokonalou, tzn., že v jejich vývoji chybí stadium kukly. Nymfy neboli larvy vážek se rodí ve vodě nebo v blízkosti vody a několikrát proběhne jejich svlékání. Před posledním svlékáním nymfa přestává přijímat potravu a pevně se přichytí podkladu, nejčastěji nějaké rostliny a asi během jedné hodiny se vylíhne vážka. Dospělá vážka pak žije 7–60 dnů, jen přezimující dospělci až půl roku.

Žihadel a štípanců se bát nemusíte

Vážky žihadla nemají, tedy žádné bodnutí nám od nich nehrozí, a dokonce ani jejich kusadla si s lidskou pokožkou neporadí. Kusadla jsou uzpůsobena pouze pro příjem potravy, drobného hmyzu.

Čím se vážky živí

Na druhou stranu jsou vážky považovány za predátory. Nejčastěji se živí hmyzem, především z řádu dvoukřídlých, ale dokážou si pochutnat i na svých menších příbuzných. Například větší šídla loví menší šidélka. Vážky jsou považovány za nejefektivnější predátory v přírodě. Při lovu jsou úspěšné až v 95 procentech případů. Mají totiž velmi bystré smysly a velmi rychlé reakce.

Samy se však stávají potravou pro některé druhy ptáků, obojživelníků i pavouků a na jejich larvách si pochutnávají ryby, zejména kaprovité.

Zdroj: http://www.livingnaturephoto.com/clanky/146-na-kridlech-vazky.html; https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1%C5%BEky

Sdílejte článek
Štítky léto hmyz motýlice vážka šídlo stejnokřídlice různokřídlice šídla

Přečtěte si také