Cvrček polní: Všichni ho znají, ale ve skutečnosti většina lidí netuší, jak vypadá

Cvrček hrající na housličky patří ke známým pohádkovým postavičkám. Ale jak vlastně vypadá cvrček polní, kterého vyhlásila Česká společnost entomologická hmyzem roku 2022? Místo housliček má jen křídla, díky nimž vydává nezaměnitelné zvuky.

Dobrých zpráv není nikdy dost, a proto každého milovníka přírody potěší zpráva, že počty cvrčků polních se v posledních letech u nás zase zvyšují. Stále častěji se s nimi můžeme setkat i v místech, kde se dříve nevyskytovali. Entomologové předpokládají, že jim vyhovuje nejen oteplování klimatu, ale také alespoň částečný návrat mezí a extenzivně využívaných pastvin a luk. Cvrčky najdete v místech s kyprou půdou a dostatkem slunce.

Dříve u nás žili cvrčci převážně v teplejších oblastech jižní Moravy a středních Čech, v současnosti se šíří i do podhůří hor a na Vysočinu. V letošním roce se můžete i sami zapojit do mapování cvrčka polního v České republice.

V naší přírodě žije 11 druhů cvrčků, ale cvrček polní je jejich největší zástupce. Dospělí jedinci dorůstají do délky až 2,8 cm.

Cvrček polní (Gryllus campestris)

Cvrček polní má černou barvu s hnědě matným odstínem svrchních křídel neboli krytek. Na bázi krytek mají barvu žlutou a načervenalou zadní stranu stehen. Sameček bývá o trochu menší než samička. Jedná se o hmyz nelétavý, který se živí výhonky, jemnými listy a trávou, někdy i drobným hmyzem. Za potravou se vydává v nočních hodinách. V případě nedostatku potravy se cvrčci uchylují i ke kanibalismu.

Samečci vyhrabávají v měkké půdě nory, setrvávají v nich a zuřivě je brání před ostatními samečky. To samičky vedou tulácký život. Od května do června se cvrčci páří a samičky pak kladou vajíčka do země vedle chodbičky samečka nebo přímo do ní. Na začátku léta se líhnou nymfy, které se několikrát svlékají, přezimují a počátkem května dalšího roku se promění v dospělce.

Frekvence cvrkání se zvyšuje se stoupající teplotou

Typický zvuk cvrčka, cvrkání, vyluzují jen samečci. Cvrkavý zvuk vzniká třením křídel o sebe. Na každém křídle mají cvrčci drsnou plošku, tzv. hřebínek a ztvrdlé místo, tzv. žebro, které o sebe otírají. Rychlost cvrkání zvyšují se stoupající teplotou ovzduší a zkušení pozorovatelé dokonce dokážou podle rychlosti cvrkotu teplotu odhadnout. Většina lidí považuje cvrkání cvrčků za zvuk příjemný, doprovázející letní dny v přírodě. Pokud se však několik cvrčků usadí v zahradě, přímo pod otevřeným oknem do ložnice, pak to může citlivějším jedincům narušit spánek. Pokud cvrček cvrká přímo v ústí své nory, pak se tím vzniklý zvuk ještě zesiluje.

Zdroj: https://www.entospol.cz/hmyz-roku-2022/; http://www.evarcha.cz/doku.php?id=clanky:tema:polyneoptera; https://cs.wikipedia.org/wiki/Cvr%C4%8Dek_poln%C3%AD

Sdílejte článek

Přečtěte si také