Věncovec si snadno spletete s voskovkou. Květy však mají mnohem příjemnější vůni

Také u vás doma stále používáte nejrůznější osvěžovače vzduchu a vonné svíčky? Pořiďte si pokojovou květinu zvanou věncovec neboli madagaskarský jasmín a budete mít po starostech. Alespoň v době jejího kvetení.

Věncovec, madagaskarský jasmín (Stephanotis floribunda)

Půvabná pokojová liána pochází z Madagaskaru, jižní Číny a Indonésie. Na první pohled ji možná snadno zaměníte za o dost známější voskovku, ale jen do té doby, než poprvé vykvete. Voskovka má narůžovělé kvítky se semišovým povrchem a nezaměnitelnou vůni, která není každému příjemná. Květy věncovce jsou bílé, trubkovité, podobné jasmínu a voní přímo božsky. Věncovec vykvétá od června do září.

Výhony věncovce bývají dlouhé 3–6 m a mohou jednoduše viset z police nebo se omotávají kolem kruhové konstrukce, jednoduše do tvaru věnce. Odtud pochází i české pojmenování rostliny.

Listy věncovce jsou oválné, tmavozelené a lesklé, dlouhé až 10 cm a trochu se podobají listům fíkusu, i když jsou mnohem menší.

Pozor na změny!

Věncovec vyžaduje stanoviště na vzdušném a světlém místě, bez přímých slunečních paprsků. Pokud rostlinu jednou umístíte, měli byste jí dopřát klid a už ji nikam nepřenášet. Na jakýkoliv pohyb, i pouhé natočení, rostlina reaguje shazováním nasazených poupat, někdy i listů. Proto během ledna až února překontrolujte stav rostliny, odřízněte oschlé výhony bez listů a dále už ponechte věncovec v klidu, aby mohl nasadit poupata.

Jak pěstovat věncovec

Věncovec vyžaduje výživnou a dobře propustnou zeminu, nejlépe rašelinový substrát, smíchaný s trochou písku. Vyhovuje mu pravidelná a vydatná zálivka odstátou vodou, ale ne přemokření. Květináč by nikdy neměl zůstat stát ve vodě, ale ani by zemina neměla příliš vysychat. Věncovec je kráska rozmarná a potřebuje všeho tak akorát. Rostlinu také od jara do léta pravidelně každé 2 týdny přihnojujte.

Také ideální vlhkost vzduchu pro pěstování věncovce je trochu vyšší, rostlina se proto příliš nehodí pro pěstování v suchých bytech panelových domů, i když vzdušnou vlhkost můžete zvyšovat pravidelným rosením listů, opět odstátou vodou. Ale pozor, vodní kapky by nikdy neměly dopadnout na květy.

Jak věncovec množit

Věncovec se poměrně snadno množí, vždy rok starými vrcholovými výhony. Ty odřízněte ostrým nožem, namočte do stimulátoru růstu a zapíchněte do vlhkého písku. Květináč překryjte igelitovým sáčkem, aby měla kořenící rostlinka dostatečnou vlhkost.


Přečtěte si také