Fíkus vyroste do několika metrů a může být i popínavý. Tohle je přehled druhů

Kdo by neznal oblíbenou pokojovou rostlinu s velkými lesklými listy, fíkus. Naše babičky je s oblibou pěstovaly, ale pak se tyhle nenáročné pokojovky z našich domovů nějak vytratily. Rod s latinským pojmenováním Ficus však zahrnuje téměř tisíc druhů různě tvarovaných rostlin, s většími nebo menšími listy. Najdete mezi nimi dokonce i druhy převislé. Sladké a chutné plody však rostou jenom na fíkovníku.

Fíkusy jsou všeobecně velmi nenáročné rostliny, které se poměrně snadno pěstují. Vlastně to nejdůležitější je, abyste je neumořili přehnanou péčí! Fíkusy potřebují jenom mírnou zálivku, rozptýlené světlo a především klid. Špatně se totiž vyrovnávají s každou změnou. Tyto rostliny nemají rády přemisťování a otáčení. Za pohodu, kterou jim dopřejete, se vám ale odvděčí! Fíkusy dokážou čistit vzduch a nejlépe si poradí s formaldehydem. Jen dejte pozor na domácí zvířata, především kočky, které rostliny tak rády ochutnávají. Fíkusy jsou pro ně jedovaté.

Ideální teplota pro pěstování většiny fíkusů je v létě mezi 20–28 °C, v zimě jim postačí jen 15 °C. Největší pozor si dejte na trvalé přemokření substrátu, který by však na druhou stranu neměl nikdy úplně vyschnout. Fíkusy ocení i pravidelné rosení a občasné otření listů od prachu.

Fíkus, gumovník (Ficus elastica)

Jedná se o nejznámější druh fíkusu s velkými, kožovitými listy s výrazně tmavě zelenou barvou. Tento fíkus patří mezi tzv. škrtiče. Ve své domovině, v Indii a Indonésii, roste uprostřed bujné vegetace, kde se snaží růst za světlem a k tomu využívá své sousedy. Plazí se po okolních stromech, až je časem zahubí.

Ficus elastice roste velmi rychle, někdy až 50 cm za rok, a pokud má dostatek prostoru, dorůstá do výšky až několika metrů. Rozpínavost fíkusu můžete korigovat seříznutím. Odříznuté části velmi snadno koření ve vodě.

Fíkus lyrovitý (Ficus lyrata)

Dekorativní druh fíkusu s nápadně zvlněnými listy, který se časem rozrůstá do tvaru velkého keře a potřebuje tedy kolem sebe velký prostor.

Fíkus drobnolistý (Ficus benjamina)

Další velmi rozšířený druh v našich domácnostech, ale i v kancelářích, je fíkus drobnolistý, který patří mezi nejodolnější a nejméně náročné pokojovky. Časem umí narůst do obřích rozměrů.

Fíkus bengálský, fíkovník banyán (Ficus benghalensis)

Je národním stromem Indie a často se vysazuje kolem chrámů. U nás ho můžete pěstovat jako klasickou pokojovou rostlinu. Tento druh tvoří ve své domovině plody, které jsou sice jedlé, ale nevalné chuti.

Fíkus srdčitý (Ficus umbellata)

Druh fíkusu s velkými srdčitými listy se v českých obývacích pokojích pěstuje jen málo. Je trochu choulostivější a velmi citlivý na přehnanou zálivku i na každou změnu.

Fíkus plazivý (Ficus pumile)

Běžně se mu říká i fíkus palístkový nebo fíkus droboučký, ale také šplhavý fíkus. Na první pohled ani jako ostatní fíkusy nevypadá. Má velmi drobné lístečky zvlněného srdcovitého tvaru a vytváří velmi hustý koberec, pokud mu nedopřejete oporu, po které by se mohl šplhat nahoru.


Přečtěte si také