Vybrali jsme pro vás nejhezčí piknikové deky: Levné, velké rodinné i designové

Samozřejmě, můžete sáhnout po první staré dece, na kterou doma narazíte, a udělat si piknik na ní. Ale věřte nebo ne, když uspořádáte venkovní hostinu na dece, která je k tomu určená a navíc se vám bude její design skutečně líbit, užijete si to mnohem více.

Až si půjdete vybrat tu svoji piknikovou deku, ať už do e-shopu, nebo kamenné prodejny, zajímejte se o více věcí, než jsou její rozměry a barva, i když to je samozřejmě také důležité.

Dobrá pikniková deka je alespoň částečně izolovaná a nepromokavá, takže snese trochu ranní rosy a nepustí k vám ani chlad od země. Prozkoumejte, jakým způsobem se dá deka udržovat – dá se prát nebo chemicky čistit? Nebo snad nesnese nic z toho? Nebývá to potřeba moc často, ale občas se na ni přece jen může něco vylít – na to myslí výrobky, které mají povrch s úpravou odpuzující špínu.

Za takové vychytávky se samozřejmě připlácí a vy na to můžete jít úplně jinak – koupíte si například velkou bavlněnou deku, která je velmi příjemná na dotek, a když se ušpiní, tak ji prostě vyperete, případně ještě proženete sušičkou, což jí vrátí nadýchanost.

V neposlední řadě se zajímejte i o to, jak velká je deka po složení a zda se dá třeba pomocí suchých zipů stáhnut do malého balíčku, který se vám vejde do vašeho zavazadla. Deky, které se dají pomocí popruhu přenášet samostatně, vypadají skvěle.

Nicméně zavazadlo navíc je někdy zbytečnou přítěží. Ale třeba vám zrovna tohle bude vyhovovat, zvláště pokud i takovou deku můžete nakonec hodit do větší tašky či batohu.

A jaké modely bychom doporučili vaší pozornosti? Tady máte několik tipů.

Barevné piknikové deky Butter Kings

Kvalitní piknikové deky se spodní nepromokavou vrstvou, která chrání proti zimě od země a v létě naopak příjemně chladí. Deku snadno složíte do praktického batohu a její termoregulační vlastnosti se dají využít také tak, že dokáže při přenáší udržet vychlazenou nápojovou láhev. Deka má spíše menší rozměry (145 x 180 cm) a dá se prát v pračce na běžných 40 °C. K mání ve více barevných provedeních.

Cena 1 390 korun, více na webu Butter Kings

Wanderlust, pikniková deka modrá/krémová

Vedle praktického popruhu na nošení vám poskytne navíc voděodolnou spodní vrstvu, takže si nerušeně posedíte i na vlhkých loukách a v lese. Navíc piknikovou deku můžete dle potřeby prát na 30 °C. K dostání ve více variantách, rozměr 200 x 150 cm.

Cena 849 korun, více na webu Butlers

Pruhovaná plážová osuška s třásněmi Arcachon

Pokud jste vyznavači boho stylu, nemusíte si pořizovat klasickou piknikovou deku se všemi praktickými vychytávkami, protože zrovna vám skvěle poslouží kvalitní plážová osuška z bavlny s třásněmi, většinou v tlumeném pruhovaném provedení. Doplňte ji polštářky a bavlněnými plédy, atmosféra zaručena. Rozměry 200 x 100 cm kus, barevné provedení bílá, pudrově růžová, světle šedá či světle zelená.

Cena 649 korun, k mání na eshopu Westwing

Pikniková deka Surdic Manta Picnic Botanical

Pořiďte si veselou piknikovou deku značky Surdic, kterou můžete snadno přenášet pomocí praktického popruhu – tento výrobek zaujme každého, kdo má vášeň pro barvy, výrazné vzory a přírodní materiály. Je to spíše pevnější, z jedné strany pogumovaná plachta, takže deka výborně izoluje, neshrnuje se a zároveň by vám měla vydržet dlouhá léta. Rozměry 170 x 140 cm.

Cena 1 890 korun, prodává Bonami

Bavlněná pikniková deka Framlingham

Pikniková deka značky Garden Trading má vrchní vrstvu ušitou z bavlny, je proto příjemná na dotek, pohodlná a snadno vypratelná. Vespod je pak černá pogumovaná voděodolná vrstva, která se postará o komfort i za večerů, kdy trávu pokropí rosa, a zároveň lehce vyrovná drobné nerovnosti. Součástí balení je také bílé držadlo, které snadno navlečete na smotanou deku a pohodlně ji tak přenesete na místo pikniku. Možné prát v pračce na 30 °C, rozměry 180 x 150 cm.

Cena 2 177 korun, prodává Bellarose

Livarno Home, pikniková deka XXL

Spodní strana odpuzující nečistoty, zapínání na suchý zip, ucho na nošení a praktický ramenní popruh – výhodou je, že rozměrnou deku lze snadno složit do malého a lehkého balíčku. Rozměry 200 x 200 cm.

Cena 279 korun, více na e-shopu Lidl

Pikniková deka 2 v 1

Specialita pro milovníky outdoorových výletů, kteří si rádi dopřejí piknik i uprostřed lesů. Se skrytou kapucí, takže lze používat i jako pončo v případě deště. Z recyklovaného materiálu, extrémně lehká a skladná. Včetně taštičky s karabinou po snadné připevnění na batoh, tašku, bundu. Vodoodpudivý svrchní materiál, lehací plocha cca 185 x 140 cm – pro 3 osoby

Cena 449 korun, prodává Tchibo

Tip navíc aneb Jak tam všechno do jídlo a pití dostat vychlazené?

Polarbox, přenosný chladicí box

Možná děláte piknik přímo pod okny na zahradě, možná jen opodál v parku a přepravu pochoutek nijak zvlášť neřešíte. Ale k vodě, na louku nebo na delší cesty autem přijde vhod chladiící box ve vintage stylu. Dejte si do něj vychlazené pití, zmrzlinu nebo čerstvé sendviče. Je vyrobený ze zdravotně nezávadného a k životnímu prostředí šetrného materiálu – pěnového polystyrenu EPS, který je výborným tepelným izolátorem, vyniká mechanickou odolností a skvěle pohlcuje vlhkost.

K dostání ve dvou velikostech a čtyřech pastelových barvách v prodejnách Potten & Pannen – Staněk – menší o objemu 12 litrů stojí 890 korun, větší dvacetilitrový 1 090 korun.

Sdílejte článek
Štítky deka

Přečtěte si také