reklama

Tři sta let stará cihelna dostala novou kuchyň i dokonalou terasu kolem bazénu

Radka Wallerová
9. května 2022
Tentokrát se předělávala stará cihelna v francouzské Provenci. Tři sta let stará kamenná stavba ukrytá mezi vinicemi se stala místem pro rodinný odpočinek, ale k útulnosti a praktičnosti jí ještě něco chybělo. Po proměně je radost vařit v nové kuchyni i využívat bazén a jeho okolí.
reklama

Designérsko-řemeslnický tým pořadu Norské domy snů v tomto díle opustil sever a vydal se daleko na jih, až do Francie, kde na proměnu čekala kamenná cihelna z 18. století. Usedlost ukrytá mezi vinicemi, jejímž majitelem je francouzsko-norská rodina ze Sandefjordu, čekala na rekonstrukci v rustikálním francouzském stylu.

Manželé ji plánovali už dlouho, ale stále se k ní neodhodlali, a tak se přihlásili do soutěže o proměnu, kde jejich dům uspěl mezi tisíci jiných zájemců.

Požadavky? Mnohem lepší kuchyň, ta dosavadní sice nevypadala zle, ale nebyla už nejnovější a hlavně nebylo moc pohodlné v ní vařit, což manžel, povoláním kuchař, nenesl moc dobře. Majitelé zároveň toužili po zimní zahradě nebo nějakém přístřešku u bazénu na zahradě.

Autoři proměny upustili od záměru vybudovat venku zimní zahradu a zaměřili se spíše na to, jak tam vymyslet a postavit přístřešek s venkovní kuchyní a slunným jídelním stolem v rustikálním stylu, jehož autorem se stal Ole. V plánu zároveň byla terasa kolem bazénu zakončená pergolou. Nakonec se podařilo oba tyto plány zkombinovat dohromady a u bazénu se navíc našlo místo i pro pohodlná lehátka a slunečníky, jejichž pohodlí podtrhují tmavě šedé polštáře.

Černá kuchyně? Proč ne

Mimochodem, nový jídelní stůl je skutečně masivní – váží skoro 400 kilo a navazuje na úplně novou a plně funkční venkovní kuchyni. Nová kuchyně vznikla, jak si majitelé staré cihelny přáli, v interiéru, tu původní proto čekala zásadní proměna. Nová je laděná do černa, což několik set let starému domu sluší více než snaha o venkovský styl v bílé barvě. Kuchyně je inspirována italským venkovským stylem.

Proměnou prošla i hlavní obytná místnost, v níž se stejně jako v kuchyni nesahalo na podlahu, zato stěny byly natřeny krásnou zelenou křídovou barvou. K větší útulnosti přispívají nově pověšené světlé lněné závěsy, měkká pohovka a křeslo s lněným potahem. Příjemným detailem je malý sisalový koberec.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: kuchyněterasaFranciestůlbazénstyldůmviniceSandefjordProvence
reklama