Trendy

19. srpna 2023 07:00

Lenka Valjentová

Sinice vs. řasy. Za osvěžení v kvetoucí vodě můžete zaplatit vyrážkou i zvracením

V létě nabízejí přírodní koupaliště, rybníky a biotopy ideální příležitost k osvěžení. Ne všude je ale voda vhodná ke koupání a někdy může mít nepříjemné zdravotní následky. Mluvíme o situaci, kdy je voda plná sinic, které se shlukují na hladině, voda je zelená a tzv. kvete. Jak sinice škodí a jak zjistíte aktuální kvalitu vody v přírodě?

Čím je počasí v létě příznivější, tím ubývá přírodních koupališť, kde je krásně čistá voda bez sinic. Sinice (= cyanobakterie) se v přírodních vodách vyskytují přirozeně, a dokud se nepřemnoží, ani o nich nevíme. Přemnožené sinice signalizují organické znečištění.

Co způsobuje vodní květ

Příčin zvýšeného výskytu sinic v přírodních nádržích je hned několik. Nejčastěji jsou to minimální přítok vody, zahřátí vody a znečištění minerálními látkami, zejména fosforem, které se do vody dostávají především z hnojiv. Jakmile mají sinice vhodné podmínky, chytnou se své šance a rychle se začnou množit, na hladině se objeví tzv. vodní květ a voda zezelená neboli rozkvete.

Následky koupání ve vodě se sinicemi

Pokud je sinic ve vodě málo a netvoří na hladině vodní květ, není pravděpodobné, že by člověk po jednom vykoupání měl problémy. Alergici a děti by však ani do takové vody vstupovat neměli.

Jak škodí sinice

Sinice tvoří jedovaté látky, které mohou způsobit lehkou akutní otravu.

  • Pokud kvetoucí vodu se sinicemi spolkneme, což při plavání a vodních hrátkách není nic neobvyklého, může náš organismus podle toho, kolik a jakých toxinů se do těla dostane, reagovat nevolností, zvracením a průjmem, bolestmi hlavy i poškozením jater. Odhadem člověk spolkne při koupání jedno až dvě deci, to zdravému dospělému většinou neublíží. Děti ale většinou vypijí více a vzhledem k jejich menší tělesné hmotnosti to už představuje riziko.
  • Kůže může na přítomnost sinic zareagovat u alergiků, dětí a těhotných žen nepříjemnou vyrážkou a dalšími kožními problémy, rýmou nebo záněty očí a spojivek. Riziko se zvyšuje s délkou pobytu ve vodě, opakovaným koupáním po více dnů a samozřejmě i množstvím sinic ve vodě.

Po koupání v kvetoucí vodě sice žádný člověk nezemřel, jsou ale známé případy úhynu zvířat, která tuto vodu dlouhodobě pila.

Sinice, nebo řasy?

Ne každá zelená kvetoucí voda je nebezpečná. Někdy nemusí jít o sinice, nýbrž o řasy. Ty se nejčastěji vyskytují v odbahněných rybnících, kde se sluneční paprsky dostanou do větší hloubky. Rostliny tak rostou rychleji, než jsou živočichové žijící ve vodě schopni zkonzumovat. Výskyt řas neznamená, že je voda nevhodná ke koupání, i když některé řasy mohou u přecitlivělých jedinců vyvolat podráždění pokožky.

Jak poznat, že jsou ve vodě sinice

Výskyt sinic, které produkují zdraví škodlivé látky, si můžeme podle Státního zdravotního ústavu sami ověřit jednoduchým testem.

  • Láhev, třeba běžnou petku, naplníme vodou z rybníka a necháme zhruba 20 minut stát v klidu na světle. Když u hladiny vytvoří zelený prstenec v podobě sekaného jehličí nebo ve formě krupice a voda přitom zůstane čirá, jedná se z největší pravděpodobností o sinice. Ty totiž mají schopnost vyplavat nahoru díky svým plynovým měchýřkům.
  • Jestliže zůstane voda zakalená rovnoměrně v celém objemu nebo se začne tvořit větší zákal u dna, pravděpodobně jsou to řasy a voda je bezpečná.
  • Ještě jednodušším testem je vstupovat do vody opatrně, aby se nezvířily usazeniny ze dna, a pozorovat, zda se okolo kolen ve vodě nevznášejí drobné zelené částečky. Když ano, jedná se pravděpodobně o sinice.

Užitečné rady pro koupání v přírodě

  1. Největší nahromadění sinic (i toxinů) vzniká právě při vodním květu. Koupání v tzv. kvetoucí vodě rozhodně nelze doporučit!
  2. Chcete-li se vykoupat ve volné přírodě mimo místa pravidelně sledovaná, zkuste před vstupem do vody některou z výše popsaných metod na rozlišení řas a sinic.
  3. Když už se rozhodnete pro koupání ve vodě obsahující sinice, nebo kde je dokonce vytvořen vodní květ, pamatujte, že kontakt těla s vodou při plavání by neměl být delší než 10 minut, což je orientační doba; liší se u každého člověka a nepřímo se dá stanovit „rozmočenou kůži prstů“, která více přijímá látky ze svého okolí. Tohoto jevu se využívá například v různých přísadách do koupelí, v případě sinic by však šlo o látky, které lidskému tělu rozhodně neprospějí.
  4. Pokud už se stane, že se v rozkvetlé vodě plné sinic vykoupete, neutírejte se hned ručníkem, abyste toxiny nezatřeli do kůže. Lepší je opláchnout se čistou tekoucí vodou, pokud je ta možnost, a odstranit tak z pokožky sinice, které na ní ve vodě ulpěly.
  5. Vodní květ se po hladině pohybuje podle toho, jak zrovna vane vítr. Často tak tvoří u břehu vysokou vrstvu, se kterou mohou do styku přijít hrající si děti. Proto je dobré před tímto rizikem děti varovat a hlídat, jak vypadá břeh nádrže, na kterém si hrají.

Jak zjistit aktuální kvalitu vody

Stav rybníků a přírodních nádrží u nás pravidelně sledují krajské hygienické stanice. Aktuální přehled kvality vody najdete na webu Ministerstva zdravotnictví, podrobné informace o jednotlivých lokalitách včetně aktuálního hodnocení můžete nalézt na stránkách příslušných krajských hygienických stanic.

Na stránkách Koupací vody se dozvíte aktuální informace, jestli je voda v nádrži, kam se chystáte vyrazit bezpečná, nevhodná nebo je v ní zákaz koupání.

Zdroje: szu.czmzcr.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také