Trendy

18. července 2023 10:00

Lenka Valjentová

Pozor při koupání v přírodě. Nebezpečné cerkárie nejsou vidět a zavrtají se do kůže

Koupání v jezerech, rybnících či biotopech má něco do sebe, o tom žádná. Má však jednu nevýhodu. V přírodních koupalištích se množí nebezpečné mikroorganismy, které nám můžou letní pohodu u vody pořádně znepříjemnit. „Pupínky z vody“ nemusí mít na svědomí jen známé sinice, ale také cerkárie, parazité způsobující nepříjemnou cerkáriovou dermatitidu. A to není nic, co byste chtěli zažít.

Co jsou cerkárie

Cerkárie jsou larvy motolic, které pro svůj životní cyklus potřebují hostitele, kterými jsou hlavně vodní ptáci a plži. Při hledání vhodného hostitele bohužel cerkárie nezřídka končí namísto v kachně v člověku a zavrtají se mu do kůže „Naše imunita cerkárie následně v kůži zachytí a zlikviduje, což se projeví jako kožní alergická reakce v místě, kde cerkárie do kůže pronikly,“ popsala pro Blesk.cz parazitoložka Jana Bulantová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. U nás jsou původci cerkáriové dermatitidy především ve stojatých vodách.

To, že je voda cerkáriemi infikovaná a že se cerkárie rozhodly zabydlet u nás, zjistíme celkem jednoduše a docela brzy. Zhruba do jedné hodiny začneme pociťovat lehké svědění kůže na místech ponořených při koupání pod vodní hladinou. Nějaký čas po koupání v přírodní nádrži se objeví cerkáriová dermatitida.

Úplně prvního setkání s cerkáriemi si ale mezi štípanci od bodavého hmyzu nebo popálením od kopřiv ani nemusíme všimnout. Ovšem s opakovanými infekcemi bývají obvykle projevy dermatitidy intenzivnějšíprotože každou další doprovází díky imunologické paměti rychlejší likvidace parazitů, ale i stále se stupňující nepříjemnost projevů.

Cerkáriová dermatitida

Cerkáriová dermatitida není nic, co bychom chtěli o dovolené zažít na vlastní kůži. Přestože se nejedná o životu nebezpečné onemocnění, se kterým bychom si nedokázali poradit, je více než nepříjemné a může nám zkazit pobyt u vody.

Jak se projevuje

Cerkáriová dermatitida se projevuje pálením kůže, až urputným svěděním, pupínky a puchýřky na kůži. Intenzita svědění se do druhého dne stupňuje a odeznívá podle citlivosti jedince po několika dnech až po týdnu. Stejně jako u neštovic je nesmírně důležité si postižená místa neškrábat! Jen tak předejdeme vážnějším kožním infekcím.

Pozor na malé děti

Obezřetní by měli být rodiče malých dětí. „U dětí je reakce srovnatelná s dospělými, je však třeba vzít v úvahu, že děti tráví ve vodě obvykle delší čas než dospělí a zdržují se častěji v mělčinách, kde se mohou dostat do bližšího kontaktu přímo s plži vylučujícími cerkárie,“ upozorňuje parazitoložka Bulantová.

Cerkáriová dermatitida není přenosná

Nemusíme bát, že by se cerkárie dostaly hlouběji do našeho organismu nebo dokonce do krve. Opravdu žijí jen na kůži, kde nakonec i zemřou. Dobrá zpráva je, že se cerkáriová dermatitida nepřenáší z člověka na člověka.

Kdy jít k lékaři

Při rozsáhlém napadení se kromě intenzivního svědění takto vzniklé vyrážky může infekce krátkodobě projevit i nespecifickými příznaky. Jsou jimi horečnaté stavy, zduření lymfatických uzlin či otoky. V takových případech je nezbytné navštívit lékaře, který určí vhdnou léčbu.

Domácí léčba

V domácích podmínkách se léčí způsoby, které mají za cíl zmírnit co nejvíc svědění a projevy, které jsou spojené s vyrážkou. Nejčastěji se doporučují:

  • tekutý pudr
  • studené až ledové obklady
  • obklad z ovesných vloček
  • pasta z jedlé sody a vody
  • volně prodejné přípravky proti svědění.
  • vyzkoušet můžeme taky bylinky, například obklady, koupele či masti z měsíčku lékařského, heřmánku pravého či řepíku lékařského

Prevence cerkárií

Pokud se chceme napadení cerkáriemi a cerkáriové dermatitidě vyhnout, pak je nejúčinnějším způsobem prevence:

  • nekoupat se ve vodě, ze které jste si už jednou přinesli infekci
  • nekoupat se v přírodních stojatých, bažinatých vodách
  • po koupání se důkladně opláchnout čistou tekoucí vodou
  • kůži po opláchnutí vodou dostatečně utřít ručníkem
  • po pobytu ve vodě si vyměnit plavky
  • používat opalovací krémy i do vody (cerkárie na nás nebudou ulpívat tak snadno)

Kvalita vody v přírodě

Cerkárie ve vodě nepřežijí více jak jeden den, vodní plži ale každý den vytváří nové a nové... Je proto obtížné, nebo někdy až nemožné, se jich ve vodě zbavit. Mnoho jezer, rybníků, biotopů nebo jiných přírodní koupališť už bylo uzavřeno kvůli cerkáriím (například koupaliště s přírodním čištěním vody Lhotka).

Aktuální přehled kvality vody najdete na stránkách Ministerstva zdravotnictví, přehledné hodnocení kvality koupacích vod je k dispozici na Koupací vody  nebo na internetových stránkách jednotlivých krajských hygienických stanic. Informací o nebezpečí spojeném se sinicemi a užitečné rady naleznete na stránkách Státního zdravotního ústavu Sinice a koupání v přírodě.

Kdo se setkal s cerkáriovou dermatitidou a chtěl by se stát součástí projektu, který mapuje výskyt tohoto onemocnění v Česku, může údaje o lokalitě, datu výskytu dermatitidy, podobě projevů a době trvání příznaků zaslat přes webový dotazník Státního zdravotního ústavu.

Zdroje: blesk.czprirodovedci.czjakbytfit.czmzcr.cz, cs.wikipedia.org

Sdílejte článek

Přečtěte si také