Výlety

16. srpna 2024 12:00

Lenka Valjentová

Tip na výlet: Skvělé koupání je v přírodním koupališti, rybníku či zatopeném lomu

Teploty atakují tropické hodnoty, a tak je nám nejlépe někde u vody. Inspirujte se našimi tipy na příjemné koupání na Vysočině. Vítané osvěžení najdete v přírodním koupališti neboli biotopu Jemnice nebo Malvíny v Třešti, rybníku Velké Dářko či zatopeném lomu v Horní Cerekvi.

Co je přírodní biotop a jak funguje

Biotop se běžně říká přírodnímu koupališti, které nabízí alternativu ke chlorovaným bazénům. Funguje na principu zachování biologické rovnováhy ve vodě. Jeho základ tvoří přírodní systém, který využívá k čištění vody rostliny. Žádné dezinfekční nebo chemické prostředky tak nejsou potřeba. Každý biotop má dvě části: v jedné se lidé koupou, ve druhé se čistí voda.

  • Voda čištěná přírodním způsobem je vhodná i pro alergiky a v neposlední řadě působí v okolní krajině přírodní koupaliště mnohem přirozeněji než jeho betonový kolega.

Biotop Jemnice připomíná okrasné jezírko

Přírodní koupací biotop Jemnice je jedním z nejhezčích a nejlépe vybavených přírodních koupališť  u nás. Díky přírodním materiálům, decentním barvám a jednoduchému tvaru skvěle zapadá do okolí. Zdobí ho kameny a dřevěná lávka, takže trochu připomíná okrasné jezírko.

NENECHTE SI UJÍT: Kokořínsko kromě hradu a skalních měst nabízí taky krásné koupání

Přírodní koupaliště se nachází v údolí řeky Želetavky jihozápadně od Třebíče na místě bývalé vodní nádrže, všude kolem je oku lahodící zeleň. Na trávníku u vody si pohodlně rozložíte deku. Dospělým se bude zamlouvat klid, stín vzrostlých stromů a perfektně čistá voda. Malé návštěvníky jistě nadchne dlouhá skluzavka, zajímavě pojaté brouzdaliště a spousta prostoru pro běhání, dovádění a různé hry ve vodě i na suchu.

Přírodní koupaliště Malvíny v Třešti

V malebné Třešti, která leží zhruba na půli cesty mezi Jihlavou a historickou Telčí, by nemělo uniknout vaší pozornosti nádherné přírodní koupaliště v lokalitě zvané Malvíny. Areál u Třešťského potoka je kousek od centra města a na dohled od zámku. Jde o biotop, do vody se nesypou chemikálie, k čištění vody využívají rostliny a písek, a tak se zde bez obav koupají i alergici. Rozkládá se na ploše 1,5 hektaru, vodní plocha zaujímá téměř 3500 metrů čtverečních.

INSPIRUJTE SE: Sluneční lázně v Luhačovicích opět žijí. Nabízejí Jurkovičovu architekturu i Janáčkovu hudbu

Přírodní bazén nabízí plaveckou část hlubokou 2,6 metru a část pro neplavce s hloubkou do 1,2 metru. Pro nejmenší děti je tu brouzdaliště s hloubkou max. 40 centimetrů. Větší děti se mohou těšit na šestimetrovou plastovou skluzavku a pěkné hřiště. Dospělé pak potěší třeba masážní trysky, vodní hřib nebo hřiště na plážový volejbal. Jsou tu šatny, bufet, sociální zázemí i parkoviště.

Zatopený lom v Horní Cerekvi

Pokud hledáte pěkné koupání na Pelhřimovsku, zkuste zatopený kamenolom v Horní Cerekvi, který se nachází za okrajem městečka – po pravé straně silnice směrem na Telč. Zatopen byl po ukončení těžebních prací kolem roku 1980 a nabízí jednu z nejčistších vod na koupání na Vysočině. Voda je tu sice chladnější, ale zato velmi čistá, a to i v horkém počasí. Lom dosahuje maximální hloubky 22 metrů, přibližně polovina plochy je v hloubce 13 metrů s pískovým dnem.

  • Na své si zde přijdou také potápěči – ve vodě žije několik druhů ryb a na dně lze také objevit dřevěného žraloka o délce pět metrů. Potápěči tu mají svou základnu a postavili také schody dolů k vodě a molo u hladiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slunce, seno, jahody slaví 40 letech od natáčení. Vesnice prošla výraznou proměnou

Rybník Velké Dářko

Největší rybník Českomoravské vrchoviny Velké Dářko najdete uprostřed lesnaté krajiny Žďárských vrchů. Pyšní se označením Moře Vysočiny. Rybník má rozlohu 206 ha, maximální hloubka je 4 m, průměrná hloubka 1,5 m. Voda v rybníce, který se nachází v poměrně vysoké nadmořské výšce a v rašeliništním území, je spíše kyselá, což obecně znamená dispozici k dobré kvalitě vody s omezeným výskytem sinic.

Rybník Velké Dářko má krásné písčité, ale i travnaté pláže. Jeho vodní hladina je rájem pro příznivce windsurfingu, jachtingu a dalších vodních sportů. Zapůjčit si zde loďku či šlapadlo je tu samozřejmostí.

  • Kolem rybníka pak vede naučná stezka, která vás seznámí s jedinečným územím ždářských rašelinišť a prostřednictvím 12 panelů a 2 vyhlídkových bodů také s živou a neživou přírodou této části Žďárských vrchů.

VIDEO: Jak zjistit, zda je koupání bezpečné a voda neobsahuje sinice?

Než se vydáte k vodě

Stav rybníků a přírodních nádrží u nás pravidelně sledují krajské hygienické stanice. Aktuální přehled kvality vody najdete na webu Ministerstva zdravotnictví, podrobné informace o jednotlivých lokalitách včetně aktuálního hodnocení můžete nalézt na stránkách příslušných krajských hygienických stanic. Na stránkách Koupací vody se dozvíte aktuální informace, jestli je voda v nádrži, kam se chystáte vyrazit, bezpečná, nevhodná nebo je v ní zákaz koupání.

Zdroje: vysocina.eukorunavysociny.czbiotop.jemnice.czkoupaliste-malviny.czmzcr.cz


Přečtěte si také