7. června 2023 09:00
redakce Prima Living4 recepty z lipového květu: Zkuste med, limonádu, víno anebo lipové bonbony
Ne nadarmo naši předci sázeli lípy na návsi a rozcestí. Národní strom dává totiž květy, které skvěle zpracujete v kuchyni. Jsou zdravé, čaj z lipových květů pomáhá při nachlazení a má zklidňující účinky. Vydejte se pro lipové květy a pak z nich doma udělejte limonády, sirupy nebo třeba vlastní med. Včely potřebovat nebudete...
Červen a červenec patří lípě, našemu národnímu stromu. Naši předci ho vysazovali na návsích, na křižovatkách cest, protože poskytuje vydatný stín, zároveň hojnou potravu včelám a je skvělý pro domácí léčitelství i kuchyni. Čaj z lipového květu zná asi každý, když do něj přidáte trochu mléka, má narůžovělou barvu, můžete ho pít jen tak nebo s medem a i s citronem. Je skvělý proti horečce, při nachlazení a kašli. Čaj z lipového květu není tedy třeba představovat, pokud si chcete květy nasušit sami, je dobré sbírat ještě nerozvinuté květy. Pak jsou ale další báječné recepty, které tak rozšířené nejsou...
Lipový med
Patří do rodiny medů vyrobených z oblíbených bylinek (pampelišky, sedmikrásky chudobky, meduňky). Není to v pravém smyslu slova med, protože si ho vyrobíte sami bez včel. Ale konzistencí připomíná čerstvý med nebo hustší sirup.
Ingredience
- 500 g lipového květu (to je docela velká hromádka, květy jsou ale velké, za chvíli je máte natrhané)
- šťáva ze 7 citronů nebo 4 lžičky kyseliny citronové
- 4 litry vody
- 4 kg cukru
Postup
Natrhané květy rozložte na pár hodin na plech nebo noviny, aby vylezl veškerý hmyz. Květy můžete opláchnout, kromě hmyzu a prachu ale opláchnete i pyl. Dejte květy do velké nádoby, přidejte na kolečka nakrájený citron nebo citron vymačkejte (pokud ho nepoužijete, tak kyselinu citronovou přidejte až po vylouhování), zalijte převařenou, zchladlou vodou a nechte 24 hodin louhovat. Přeceďte přes gázu nebo přes plátýnko, květy vymačkejte (přidejte kyselinu, pokud ji použijete místo citronu) a dejte pomalu vařit, abyste získali požadovanou hustotu. Nalijte do sklenic, zavíčkujte a uložte ideálně na chladné, studené místo.
Nastal čas na sběr lipového květu Zdroj: iStock
Lipová limonáda
Ingredience
- velkou sklenici, ideálně pětilitrovku od okurek
- lipový květ dle velikosti sklenice
- citron
- cukr
- převařenou studenou vodu
Postup
Skládejte střídavě květ lípy, kolečka citronu a prosypávejte cukrem. Poté zalijte studenou převařenou vodou. Sklenici uzavřete. Nechte louhovat týden. Poté sceďte, uchovávejte v chladu. Servírujte studené. Cukr je konzervant, tedy s ním nešetřete, na druhou stranu to s ním nepřežeňte, nevyrábíte sirup, ale limonádu. Výsledný produkt proto můžete ještě dosladit.
Podobně si můžete vyrobit sirup, který potom budete ředit vodou.
Lipové bonbony proti kašli
Ingredience
- 120 g medu
- 100 g cukru krystal
- 2 lžíce velmi silného lipového čaje (ideálně z čerstvých květů)
- šťávu z poloviny citronu
Postup
Vše smíchejte a dejte vařit na mírný oheň, dokud směs nezhoustne tak, že vám lžička směsi na talířku ztuhne. Pak směs vylijte na mokré prkénko, nakrájejte na kostičky a nechte ztuhnout. Dejte do krabičky nebo pytlíčku a máte bonbony na chuť anebo proti kašli.
Uvařte si lipový čaj, nejlépe s medem Zdroj: iStock
Lipové víno
Ingredience
- 4 hrsti lipového květu
- 1 kg cukru
- 4 l převařené vychladlé vody
- vinné kvasinky
- na kolečka nakrájený citron
Postup
Vše smíchejte a nechte kvasit týden. Pokud chcete, aby se cukr rychleji rozpustil, můžete ho přidat do horké vody, kterou pak necháte zchladnout. Pak teprve přidáte květ, citron a nakonec vinné kvasinky a necháte týden kvasit. Po týdnu vše přeceďte, dejte do lahví, kde bude víno ještě týden pracovat. Pak můžete konzumovat.
Zdroj: https://makova-panenka.cz/pestovani/lipovy-kvet-proc-lipovy-kvet-sbirat-susit-a-varit-z-nej-the/; https://carujeme.cz/lipa-jak-na-sber-i-suseni/