reklama

Česnek používali už ve starém Egyptě. Naučte se ho správně sklidit

zidkovm
30. července 2014
Zelenina, která by neměla chybět na žádné zahrádce.
reklama

Patří mezi tradiční zeleninu, bez které se neobejde žádná kuchařka. Aby byl česnek co nejkvalitnější, musíme ho sklidit ve správné době. A ta právě nastává.

Česnek je starou kulturní rostlinou. Jeho léčivé účinky znali již staří Indové, Babylóňané a Egypťané před několika tisíciletími. Česnek obsahuje cenné silice s antibiotickým účinkem. Tyto látky, nazývané též fytoncidy, jsou účinné proti bakteriím, plísním a virům, česnek působí jako prevence proti krevním sraženinám, dokáže roztáhnout cévy a snížit tak krevní tlak. Vědci jej uznávají jako schopného bojovníka proti rakovině (při její prevenci). Týdně by měl proto každý sníst dva stroužky syrového česneku.

Další užitečné pěstitelské rady najdete v naší Encyklopedii.Víte, kdy je nejvhodnější termín pro sklizeň česneku a jak postupujeme po sklizni? Záleží na tom, kdy jste čenek zasadili - v oblastech s mírnějším klimaem lze totiž česnek zasadit již na podzim a pak dozrává začátkem léta. Zpravidla se česnek sází ale na jaře, pak se sklízí na přelomu července a srpna.

* Česnek sklízíme v okamžiku, kdy listy od vrcholu začnou žloutnout a mírně vadnout. Cibule česneku je plně dozrálá, ale jednotlivé stroužky se od sebe neoddělují.

* Po sklizni sušíme česnek na stinném a vzdušném místě, ne na záhonu.

* Česnek hned po sklizni vytřídíme. Na zimní uskladnění necháme jen zcela zdravé, nepoškozené a dobře vyvinuté cibule.

* Nemocné vyhodíme, poškozené zařadíme do okamžité spotřeby.

* Česnek, ze kterého budeme dělat sadbu pro výsadbu v příštím roce, vybereme již při sklizni. Tyto palice sušíme i skladujeme zvlášť.

(mw)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama