9. srpna 2019 10:39
Markéta ZídkováCuketové hranolky z trouby skvěle nahradí ty bramborové a jsou zdravější
Cuketa je oblíbenou a hlavně všestrannou letní zeleninou, ze které můžete připravit třeba i hranolky. Poslouží jako příloha, ale pokud k nim připravíte dip, máte plnohodnotnou lehkou večeři! Podívejte se na recept, který vyšel v časopisu Prima FRESH.
Cukety bývají v létě tak hojné a vypěstovat je se daří i nešikovným zahradníkům tak úspěšně, že často nevíme, co s nimi. Jejich jemná, hutná a v mládí lahodně křupavá dužina se ale hodí naprosto ke všemu a do všeho.
Cuketové hranolky z trouby
Báječně lehká letní alternativa ke smaženým bramborovým hranolkům.
Suroviny:
- 3 cukety, konce odkrojte a cukety nakrájejte na hranolky
- olivový olej na potření
- velká hrst strouhanky
- malá hrst nastrouhaného parmazánu
- 2 vejce
- případně hustý bílý (řecký) jogurt, osolený a promíchaný s rozdrceným česnekem a/nebo bylinkami, k podávání
Postup:
Troubu předehřejte na 220 °C. Plech vyložte alobalem a potřete ho nebo postříkejte olejem. V mělké misce promíchejte strouhanku a parmazán. V jiné misce rozšlehejte vejce.Po částech namáčejte cuketové hranolky v rozšlehaných vejcích a pak je obalujte ve strouhance se sýrem. Klaďte je na připravený plech. Hranolky pečte v předehřáté troubě dozlatova a dokřupava asi 20 až 25 minut. Jednou je během této doby obraťte.
Prima tip:
Hranolky z cukety jsou výborné jako příloha třeba k sázeným vejcím nebo omeletě, ale i samostatné jsou skvělé s nějakým pikantním dipem.
Mohlo by vás zajímat: