29. června 2023 08:00
redakce Prima LivingNaučte se cukety správně pěstovat, sklízet i zpracovat. Jak vybrat cuketu v obchodě či na trhu
Naučte se cukety správně pěstovat, sklízet i zpracovat. Jak vybrat cuketu v obchodě či na trhu Zdroj: iStock
Cukety jsou na českém trhu k dostání celoročně, ale právě v létě si můžete dopřát cukety přímo z vlastní zahrádky, neboť jejich sezona je v plném proudu. Můžete je jíst zapečené, vařené, smažené, a dokonce i syrové. Podívejte se, jak mít co největší úrodu cuket a jaké vybrat v obchodě nebo na trhu. Přidáváme i jeden recept na jednoduchý salát, který potěší v horkých letních dnech.
Cukety (také cukíny či cukiny) se řadí k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), kam patří například i dýně. Tyto rostliny pocházejí se Střední Ameriky, ale cukety jsou evropského původu. Byly totiž vyšlechtěny v Itálii, kde získaly také jméno – zucchine. Jde o zeleninu nenáročnou na pěstování. Pokud bude mít rostlina zeminu bohatou na živiny, dostatek zálivky a slunné místo, bude se jí skvěle dařit, za což vás odmění mnoha výbornými plody. Důležité je rostlinám ponechat dostatek místa!
Jak je zdravá cuketa
Mladé plody tvoří převážně voda, a to až z 90 procent. Starší plody mají vody samozřejmě méně. Další významnou složkou cuket je vláknina, která zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev. Vláknina je však důležitá i při hubnutí, protože zvyšuje pocit sytosti, zpomaluje trávení a stabilizuje hladinu cukru a inzulinu v krvi. Má také velmi málo kalorií a tuků, ve 100 gramech cukety je jen 15 kalorií.
Cukety (také cukíny či cukiny) se řadí k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), kam patří například i dýně Zdroj: iStock
Cuketu neloupejte!
Slupky obsahují karoteny, tělem syntetizované na vitamin A, ochránce zdraví sliznic, který je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách a potřebný pro vstřebávání a zpracování mnoha dalších důležitých látek v těle, chrání náš zrak, má příznivý vliv na naši celkovou tělesnou i duševní vitalitu. Tento vitamin je rozpustný v tucích, proto si vždy k cuketě dopřejte alespoň kapku oleje. Dále zde najdeme vitamin E, hořčík a vápník, také fosfor, draslík, železo, měď, zinek a některé vitaminy skupiny B. Proto cukety nikdy neloupejte, připravili byste se o vzácné prvky. Zeleninu z obchodu raději namočte na chvíli do vody s jablečným octem, následně se uvolní možné pesticidy.
Určitě si přečtěte: Kdy může být cuketa smrtelně jedovatá?
Jak sklízet cukety
První plody vás potěší už na konci června, záleží na počasí. Rostlina pak rodí v průběhu celého léta až do brzkého podzimu. Čtyři rostliny postačí pro běžnou spotřebu jedné rodiny. Častá sklizeň totiž nutí rostliny do opakované plodnosti. Laicky řečeno, čím víc plodů utrhnete, tím více se jich urodí. Plod cukety mívá většinou zelenou, žlutozelenou či žlutou barvu, dužina je pak světle zelená či žlutá v závislosti na odrůdě.
Půjdete-li pro cukety do obchodu nebo na trh, vybírejte malé, pevné plody s lesklou, neporušenou slupkou. Nejkvalitnější pro sklizeň jsou mladé cukety kolem 25 cm Zdroj: Thinkstock
Jaké cukety koupit
Půjdete-li pro cukety do obchodu nebo na trh, vybírejte malé, pevné plody s lesklou, neporušenou slupkou. Nejkvalitnější pro sklizeň jsou mladé cukety kolem 25 centimetrů, jejichž semena ještě nejsou plně vyvinutá a jsou tak měkká. Čím mladší a menší však plody jsou, tím intenzivnější a svěžejší mají chuť. Cuketu skladujte v chladnu, ale s přístupem vzduchu, pak vám vydrží několik týdnů. Opláchněte ji až těsně před použitím, jinak zplesniví.
Jak se dá zpracovat cuketa
Cukety lze připravit na mnoho způsobů a všechny chutnají skvěle. Můžete ji orestovat, grilovat, vařit a na své si přijdou i milovníci RAW. Ti z nich mohou vyrobit špagety, připravit cuketovou polévku či odšťavnit a ochutit kouskem ananasu a zázvoru. K přípravě pokrmů se také dají spotřebovat cuketové květy, a to především plněné.
Cuketový salát
Zkuste rychlý cuketový salát. Cuketu nemusíte tepelně upravovat.
Ingredience
- cuketa
- panenský olivový olej
- citronová šťáva
- pražená slunečnicová semínka
- česnek
- čerstvé bylinky
- sůl
- pepř
Postup
Cuketu nakrájejte na tenké plátky nebo nahrubo nastrouhejte. Přidejte podle chuti olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a prolisovaný česnek a sekané čerstvé bylinky. Posypejte hrstí pražených slunečnicových semínek. Můžete přidat ještě zakysanou smetanu nebo bílý jogurt.
Zdroje: healthline.com, everydayhealth.com, cs.wikipedia.org