Nejoblíbenější tykví je cuketa. Podívejte se na skvělé nápady, jak ji připravit
Cuketa je lahodná, přitom má nenápadnou chuť, díky které se přizpůsobí dalším ingrediencím, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience, například česnek. Je to přímo zásobárna minerálů, proto je blahodárná pro srdce, ledviny, do jídelníčku by ji měli zařadit diabetici, revmatici. Ale nejen oni, ale vlastně všichni, protože má protirakovinné účinky.
Pokud cukety pěstujete, nenechte se nalákat tím, že cuketa je schopná dorůst maxi velikosti, protože pak ji musíte oloupat, aby byla poživatelná. Jenže kvůli své hamižnosti se tak připravíte o řadu důležitých látek, protože právě slupka obsahuje karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Navíc se objevily případy otravou přerostlými hořkými cuketami.
Jak pěstovat cuketu?
Cuketa je kultivar jednoleté zeleniny řadící se k druhu tykev obecná. Nejkvalitnější pro sklizeň jsou mladé cukety kolem 25 cm dlouhé, jejichž semena ještě nejsou plně vyvinutá a jsou tak měkká. Mladé cukety ani není třeba loupat. Častá sklizeň navíc rostliny nutí do opakované plodnosti. Cuketa může mít barvu zelenou, žlutou i bílou, ale obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů je stále stejný.

jak pěstovat cuketu Zdroj: unsplash.com
Použití cuket
Cuketa se na rozdíl od okurek téměř vždy podává tepelně upravená. To je ale jen zažitý stereotyp, protože cuketa je chutná i syrová, třeba jako součást zeleninových salátů. K oblíbeným pochoutkám z cukety patří pokrmy z dušené či zapečené cukety, smaží se jako řízek, griluje, a výtečná je též cuketová polévka. Populární je bramborák, který má lahodnou chuť. Přidá-li se k němu brambora, běžný konzument ani nepostřehne, že cmunda je z cukety.