Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

Naučte se nakládat nejlepší kozí rohy na světě

Přemýšlíte, jak zpracovat velké množství “kozích rohů“ a jiných malých papriček? Zavařte je!
Vydáno: 17.09.2016
Jako čert ostré

Možná jste se také omylem na jaře přehmátla a namísto klasických, velkých, masitých a šťavnatých paprik nasadila tenounké, zato pálivé a nezaměnitelné “kozí rohy“, možná to byl úmysl… každopádně, řešíte-li dilema, jak naložit s velkou úrodou paprik, které se vám urodily na zahradě, zkuste je zavařit! Je to jednoduché, levné a hlavně výborné k masitým i zelným jídlům, které připravujete po celý rok. Jestliže se vám podaří připravit si výtečné a nezaměnitelné zavařované papriky, nebudete chtít žádné jiné!

Nepodceňte přípravy!

Než budete zavařovat, je potřeba oddělit poškozené a i minimálně shnilé kousky zeleniny. Poté papričky umyjte, pořádně je vymáchejte, aby se odstranilo příp. bláto nanesené při silných deštích. Umyté papriky vložte do mísy a přilijte vroucí vodou. Zakryjte pokličkou a spařujte alespoň 15 minut.

Chilli - paleta chutí i pálivosti

Vyznáte se v druzích chilli papriček? Poznejte širokou paletu chutí i pálivosti

Lák, který má říz

Připravte si lák. Zde sladkokyselá klasika okořeněná černým pepřem:

1,5 l vody
0,5 l octu
250 g cukru
40 g soli
12 kuliček černého pepře
4 nová koření
1 lžíce hořčičného semínka
2 bobkové listy

Všechny ingredience povařte, nechte vychladnout a záleží na vás, zda přecedíte, či nikoliv a dáte do sklenic i pepř a hořčičné semínko, případně i bobkový list.  Pokud vám lák bude připadat příliš ostrý, doplňte sklenice několika lžícemi nebo šufánkem čisté vody.

Samotné zavařování

Po spaření papriky přecedíme, uložíme do vymytých a usušených sklenic, zalijeme připraveným lákem a necháme 20 min vařit táhlým, klidným varem. Po vyjmutí z vody můžeme ještě sklenky převrátit vzhůru dnem, aby došlo k dvojité sterilaci.

Kozí rohy jsou výborné, jsou podobné nakládaným okurkům a další pikantní zelenině, kterou seženete v krámě, ale mají mnohem větší a výraznější chuť. Máte-li na zahradě papričky, vyzkoušejte rozhodně jejich zavařování! Nebudete litovat a jejich chuť ocení nejen váš muž, ale i děti!

Hedvika Kachlíková - Bydletespokojene.cz

Mohlo by vás zajímat:

Co druh tykve, to jiný tvar

Zavařovat, kandovat, sušit… S dýní se dají dělat divy!

Zavařené potraviny si uchovávají řadu cenných látek

Zamrazit, nebo zavařit? Co je lepší?

Usušit a pak dát do oleje a máte středomořskou pochoutku

5 rad, jak vybrat sušičku na ovoce a zeleninu

Reklama
Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama