29. srpna 2019 05:30
Markéta ZídkováNaučte se nakládat nejlepší kozí rohy na světě
Přemýšlíte, jak zpracovat velké množství kozích rohů a jiných malých papriček? Zavařte je! Podívejte se na recept, díky kterému připravíte ty nejlepší nakládané kozí rohy!
Možná jste se také omylem na jaře přehmátlia namísto klasických, velkých, masitých a šťavnatých paprik nasadilitenounké, zato pálivé a nezaměnitelné “kozí rohy“, možná to byl úmysl… každopádně, řešíte-li dilema, jak naložit s velkou sklizní paprik, které se vám urodily na zahradě, zkuste je zavařit! Je to jednoduché, levné a hlavně výborné k masitým i zeleninovým jídlům, které připravujete po celý rok. Jestliže se vám podaří připravit si výtečné a nezaměnitelné zavařované papriky, nebudete chtít žádné jiné.
Jak kozí rohy připravit
Než budete zavařovat, je potřeba oddělit poškozené a shnilé kousky zeleniny. Poté papričky umyjte, pořádně je vymáchejte, aby se odstranilo případnébláto nanesené při silných deštích. Umyté papriky vložte do mísy a přelijte vroucí vodou. Zakryjte pokličkou a spařujte alespoň 15 minut.
Lák, který má říz
Připravte si lák. Zkuste sladkokyselouklasikuokořeněnoučerným pepřem:
- 1,5 l vody
- 0,5 l octu
- 250 g cukru
- 40 g soli
- 12 kuliček černého pepře
- 4 kuličky novéhokoření
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 2 bobkové listy
Všechny ingredience povařte, nechte vychladnout a záleží na vás, zda přecedíte, či nikoliv a dáte do sklenic i pepř a hořčičné semínko, případně i bobkový list. Pokud vám lák bude připadat příliš ostrý, doplňte sklenice několika lžícemi nebo šufánkem čisté vody.
Kozí rohy Zdroj: istock.com
Jak zavařovat kozí rohy
Po spaření papriky přecedíme, uložíme do vymytých a usušených sklenic, zalijeme připraveným lákem a necháme 20 min vařit táhlým, klidným varem. Po vyjmutí z vody můžeme ještě sklenky převrátit vzhůru dnem, aby došlo k dvojité sterilaci.
Kozí rohy jsou výborné, jsou podobné nakládaným okurkům a další pikantní zelenině, kterou seženete v krámě, ale mají mnohem větší a výraznější chuť. Máte-li na zahradě papričky, vyzkoušejte rozhodně jejich zavařování! Nebudete litovat a jejich chuť ocení celá rodina!
Jak je využít v kuchyni
Kozí rohy skvěle doplní zeleninovou oblohu a budou se hodit k nakládaným jídlům. Báječné jsou s nakládaným hermelínem nebo jiným sýrem, ale můžete je přidat i k nakládanému tofu a samozřejmě utopencům.
Hedvika Kachlíková - Bydletespokojene.cz
Mohlo by vás zajímat: