Sedmikráskový sirup pomáhá při kašli i ekzémech. Připravte si ho podle receptu

Chudobkový med - sedmikrásky - Obrázek 1 Zdroj: Thinkstock
Sedmikráska kvete vpodstatě celou sezonu a najdete ji víceméně všude – tak toho využijte a vyrobte si ze sedmikrásek neboli chudobek sirup. Je to vcelku jednoduché a vy tak získáte báječný lék proti kašli i ekzémům. Chudobka totiž dokáže pomoci nejen při léčbě drobných ranek, ale i při ekzému, má protizánětlivé účinky, působí na choroby jater a žlučníku.
Chudobka je plná vitamínů a tak si můžete natrhat kvítky a přidat je jen tak do salátu nebo do nádivky. Pokud máte o trochu více času, připravte si zchudobek sirup, který když budete chvíli vařit, můžete proměnit až vchudobkový med (podobně, jako se zpampelišek dělá pampeliškový).
Sedmikráskový sirup
Ingredience
- 1000 květů chudobky
- 1,5 l vody
- 1,5 kg cukru
- 2 citrony
Pro představu, natrhat 1000 květů chudobky vám zabere cca 30 minut (když budete mít trávník sdostatečným množstvím této rostliny).
Postup
- Ztéto základní dávky získáte 5 skleničeksirupu (o objemu cca 225 ml). Pokud se tedy do přípravy pustíte a budete už špinit hrnec, udělejte asi rovnou aspoň 2 dávky. Vydrží vám celou zimu
- Chudobky zalijte horkou vodou. Operte citron, pokud máte bio bez postřiku, nakrájejte jej i skůrou na kousky a přidejte kchudobkám. Citron zběžného obchodu nejprve oloupejte.
- Nádobu přikryjte a chudobky nechte 24 hodin louhovat – není dobré tedy chudobky zalévat v10 hodin večer, protože druhý den v10 večer byste je měli scedit a dále zpracovat, čekala by vás tak noční šichta.
- Po 24 hodinách chudobky přeceďte přes cedník, který ještě vyložíte plátýnkem (ze staré košile, klasického prostěradla, ložního povlečení…).
- Do tekutiny přidejte cukr a svařte.
- Stačí chvíli povařit a sirup je hotov. Pokud si chcete vyrobit med, vařte dál a občas zamíchejte.
- Hotový sirup/med nalijte ještě vařící do čistých skleniček a zavíčkujte. Pozor, aby vám skleničky nepraskly, obalte je předtím do mokrého hadru. Nemusítedále zavařovat.
Použití
Semikráskovým sirupem můžetedochutit citronádu, čaj, ředit vodou a pít jako šťávu, vzimě jíst po lžičkách na kašel.
Mohlo by vás zajímat: