Pokojovky podle hvězd. Lvům sluší monstery, pro Berany se hodí kaktusy, Panny milují aloe

Někdo má doma plný parapet rozkvetlých ibišků, druhý si potrpí na exotické orchideje a třetímu vyhovuje spíš pokojovka, která přináší i nějaký užitek. Rostlin máme na výběr nepřeberné množství, která z nich se ale pro nás hodí nejvíce? Určitým vodítkem může být i den našeho narození. Přečtěte si, které pokojové květiny vám předurčují hvězdná znamení.

Možná to sami znáte… Jdete s kamarádkou kolem výlohy květinářství, zaujmou vás tam stejné květiny a vy si je nadšeně obě odnesete domů. Po pár dnech kamarádka hlásí, jak její květina krásně roste a nasazuje nová poupata.

Pohled na tu vaši však mnoho radosti nepřináší. Pokud jste si jisti, za to nemůže špatné umístění, pak byla možná právě tahle rostlina pro vás nevhodná. Jednoduše jen těžko můžete chtít po Blíženci, který má hlavu v oblacích, aby si každý den vzpomněl na zalévání květin, nebo po zrozenci ve znamení Lva, aby ho nadchla skromná voděnka. Vyberte si pro sebe tu správnou květinu, aby se vám spolu bydlelo co nejlépe!

Beran

S temperamentním a ctižádostivým Beranem jen málokdo dokáže udržet krok. I na květiny ve svém bytě klade nemalé požadavky. Každá rostlinka se mu musí přizpůsobit, slabé kusy mají smůlu. Proto se všem Beranům nejčastěji doporučuje pěstovat nenáročné kaktusy, které mají na rozdíl od Beranů trpělivosti na rozdávání. V klidu vyčkají, až na ně bude mít někdo čas a dopřejete jim zálivku a péči, kterou sice potřebují, ale dlouho vydrží i bez ní. A někdy dokonce čím méně péče se jim dostane, tím lépe rostou!

Na druhou stranu se však Berani nemusí ochuzovat ani o klasické pokojovky. Nenáročný zelenec, dracéna nebo potos budou také dobrá volba.

Býk

Praktický a rozhodný Býk, který ke své spokojenosti potřebuje stabilní zázemí, včetně zázemí finančního, by se mohl dobře postarat o pokojovky, o kterých se říká, že nosí štěstí. A Býk se rozhodně starat umí! O svůj domov, rodinu i o pokojové květiny.

O tlustici se říká, že její listy připomínají svým tvarem mince, a proto i tato rostlina přitahuje bohatství. Také bambus je považován za rostlinu štěstí a hojnosti, stejně jako japonská pokojová rostlina, aukuba. Skvělá je také pokojovka, které se přímo říká domácí štěstí, tedy latinsky Soleirolia soleirolii.

Blíženci

Blíženci jsou chytří a všestranní, ale pěstitelství mezi jejich oblíbená odvětví zrovna nepatří. Blíženci sice mívají mnoho plánů, jak si pořídí například krásnou zimní zahradu nebo sbírku sukulentů, ale ve skutečnosti na statické rostliny nemají dost trpělivosti ani času.

Proto když už si do svého domova nějakou květinu pořídí, musí to být květina samostatná a trpělivá. Vynikající volbou bude například skromná kalanchoe, která vykvétá tolika barvami, že si dokáže přitáhnout pozornost i roztěkaného Blížence.

Vynikající rostlina pro Blížence je i tilandsie, která roste jen ze vzduchu, bez kořenů a potřeby zálivky. Spokojí se jen s vyšší vzdušnou vlhkostí.

Rak

Citlivý a mírný Rak miluje svou rodinu a domov a mezi jeho lásky patří i nádherné květiny v něm. Rak je vytrvalý a trpělivý, a proto si může pořídit jakékoliv květiny. Péči o ně bude zvládat vždy na jedničku! Skvělou volbou proto budou i rostliny, které vyžadují větší péči, například rozmarné kamélie nebo náročný tupoušek sloní, rostlina s ošklivým jménem, ale nádhernými květy.

Skvělá volba budou i rostliny, které citlivému Rakovi doma pročistí vzduch a odstraní škodlivé látky, jako je lopatkovec, zelenec, potos a voděnka.

Lev

Lvi milují skutečný luxus, a pokud si ho nemohou dovolit, spokojí se i s laciným pozlátkem, které si na luxus hraje. Hlavně zbožňují vše velké a okázalé. Určitě je proto zaujmou rostliny, nápadné vysokým vzrůstem nebo bohatým květenstvím. Proto by Lvům mohla vyhovovat velkoformátová monstera, dominantní dracéna, filodendron nebo všechny druhy palem.

Bohatým květenstvím je zaručeně zaujmou exotické orchideje. Není sice snadné je přivést ke květu, ale zase se nezalévají každý den a tento nárazový druh péče Lvům často vyhovuje.

Panna

Pilné a pečlivé Panny dávají před pomíjivou krásou přednost užitku, a proto často místo obyčejných květin pěstují ty, které jim mohou přinést i užitek. Na okně v kuchyni nebo na balkoně proto většinou pěstují bylinky, jako jsou pažitka a petržel, máta i bazalka, a najdete u nich i moderní microgreens nebo alespoň řeřichu, pěstovanou přímo na vatě.

Z pokojovek pak určitě nebudou chybět užitečné a léčivé rostliny, jako jsou aloe vera, rýmovník nebo angínovník.

Pracovité a spořivé Panny však většinou s láskou opečovávají i téměř všechny rostliny, které najdou vyhozené u popelnic. A nutno podotknout, že s velkým úspěchem! Po čase by v bujných kráskách nikdo nehledal původní odhozené chudinky.

Váhy

Jemné a něžné Váhy milují vše krásné, harmonické a elegantní. A takové by měly být i pokojové květiny, které budou růst v péči tohoto hvězdného znamení.

Váhy by mohly potěšit pokojové růžičky v květináči, stejně jako pokojové ibišky, které vyžadují spoustu péče a jsou, stejně jako Váhy, citlivé na změny prostředí.

Váhy často milují lilie, a proto se jim líbí i pokojové květiny, jejichž tvar květu lilie připomíná, například klívie neboli řemenatka. Ale najdou se i lilie, které se mohou pěstovat v květináči, v místnosti. Jsou to některé z orientálních hybridů.

Štír

Štíři jsou znamení pracovité, které však hodně nerado prohrává, proto i květiny, které doma pěstují, musí spolehlivě růst, protože neúspěchy se neodpouští. Pokud to budou pokojovky kvetoucí, pak by se Štírům mohly líbit ty s květy červenými a oranžovými, protože to jsou oblíbené barvy tohoto znamení zvěrokruhu.

Vhodné pro Štíry tedy mohou být například rudě kvetoucí toulitky, které jinak nepotřebují příliš velkou péči nebo stejně nenáročná guzmánie.

Střelec

Jestli se o některém znamení zvěrokruhu dá s téměř jistotou říct, že to není rozený pěstitel, je to právě Střelec. Střelci jsou stále v pohybu a na cestách a jejich mysl si jen málokdy vzpomene na květiny, které doma zanechal. Proto v jejich bytě vydrží kromě květin umělých jen skuteční asketové mezi rostlinami.

Většina pokojových květin, které nevyžadují téměř žádnou péči, se najde mezi sukulenty, které dokážou s vláhou, kterou jim Střelec občas poskytne, náležitě šetřit. Výborná rostlina pro Střelce proto bude tlustice, starček převislý, aloe nebo nolina. Vhodné by mohly být i některé bromélie, které se také zalévají jen nárazově, přímo do středu růžice listů, nebo voděnka, která roste rovnou ve vodě.

Kozoroh

Pracovití, zodpovědní a svědomití Kozorozi bývají skvělými pěstiteli a zahradníky. Jsou trpěliví a stejně jako kozorozi se hned tak nějaké překážky nezaleknou. Bývají výbornými pěstiteli téměř všeho, ovocných dřevin, zeleniny i květin. Jejich hloubavé povaze vyhovují i rostliny, které mohou sami množit a šlechtit. Například takové africké kopřivy, známé nepřebernými variacemi barevných listů, jim mohou velmi vyhovovat. Velmi snadno se množí a z opylených semen vyrostou vždy nové barevné variace.

Kozorohům imponují také všechny rostliny, které jsou něčím jedinečné a zvláštní a které mohou zkoumat. Například bromélie, které se zalévají do středu růžice. Kozorozi však vidí krásu i v rostlinách zdánlivě obyčejných, jako jsou fíkusy.

Vodnář

Svobodomyslní a nezávislí Vodnáři mají v oblibě vše zajímavé a netradiční, nejlépe experimentální a novátorské. Proto je mnohdy zajímá spíše inovativní způsob pěstování než rostliny samotné. Vodnářům by se proto mohly líbit různé zelené stěny, chytré květináče a například mechové obrazy.

Vodnáři také dávají přednost rostlinám s neobvykle tvarovanými nebo barevnými listy. Zaujmou je určitě i rostliny s listy panašovanými, tedy s bílými okraji. Skvělé pro toto znamení budou begonie královská, maranta a diefenbachie.

Ryby

Možná každého napadne, že Rybám budou vyhovovat všechny vodní rostliny, ale Ryby jsou především romantici a snílci se sklonem k pohodlnosti. Líbit by se jim mohly pokojové rostliny s něžnými květy, o které nebudou muset přehnaně pečovat. Například africké fialky, které vykvétají spolehlivě a neúnavně po dlouhou dobu a jejich květy bývají ve všech barvách a odstínech od bílé přes růžovou až k fialové.

Ryby by mohly ocenit i něžnou prvosenku číškovitou nebo oblíbené květiny našich babiček, zvané ženich a nevěsta, ale i klasické pelargonie.

Zdroj: https://zeny.iprima.cz/horoskopy#_il=top-menu; astrology.com


Přečtěte si také