10. února 2016 05:54
Markéta ZídkováPOZOR! 5 potravin, které mohou vašemu psovi vážně ublížit
Není to jen čokoládá, která je pro psa nebezpečná.
Pejsci umějí udělat psí oči tak, že bychom jim od stolu dali modré z nebe. Sem tam jim přilepšíme šunkou, řízečkem, nebo je dokonce necháme dojíst talíř od oběda. Z výživového hlediska to není moc zdravé, nemluvě o výchovném aspektu. Jsou ale určité potraviny, které bychom psovi nikdy neměli dávat, abychom nehazardovali s jeho životem. Přinášíme vám pět těch nejzávažnějších.
1. Čokoláda
Čokoládu miluje většina z nás a svůj život si bez ní nedovede představit. Čokoláda je pro psa v určitém množství toxická a smrtelná, především pak ta hořká. Může za to přítomnost látek jako je kofein, teobromin a vysoký obsah tuku. Pes, který si smlsne na velké dávce čokolády, tak může mít srdeční problémy, které vedou až k úmrtí.
2. Nevhodné ovoce
„Některé ovoce psům nevadí, ale pozor si dávejte na avokádo či hrozny, které mohou způsobit vážné zažívací potíže, alergické reakce a především vážné problémy s ledvinami. Dále pak například třešně, meruňky a hrušky způsobují nadýmání, průjmy a silnou dehydrataci,“ říká Martin Pučálka odborník na výživu psů.
3. Kofein
Jakékoliv potraviny a nápoje, které obsahují kofein, jsou pro psa naprosto nevhodné. Pozor si dejte například na kávové sedliny, které může pes snadno vyčenichat. Kofein zapříčiní stimulaci nervového a cévního systému a může způsobit zvracení, neklid, nebo dokonce ve vážných případech také smrt.
Ořechy i cibule mohou psovi zdravotně uškodit
4. Ořechy
Pozor si dávejte především na vlašské a makadamové ořechy. Ty jsou pro psí organismus vysoce toxické a způsobují alergické reakce, špatnou koordinaci i třesavku. Smrtelné mohou být pro psy, kteří mají vrozené srdeční potíže.
5. Cibule
„Lidskému organismu cibule dodá plno zdravých živin. Psovi bohužel ale ve větším množství velmi škodí, protože obsahují látky, které ničí červené krvinky a mohou tak vyvolat i anémii. Nehledě na to, že cibule psa velmi nadýmá. Vhodná není ani pažitka, jak syrová, tak ve vařeném stavu,“ dodává Martin Pučálka.
(web)
Mohlo by vás zajímat: