reklama

Přehled druhů řeřichy. Jak se liší podle chuti?

zidkovm
22. ledna 2016
Ideální vitamíny ve vlastním salátu – to je řeřicha.
reklama

Po celou zimu si zajistíme přísun čerstvých vitamínů pěstováním řeřichy zahradní. Výsevy této jemné listové zeleniny opakujeme v pravidelných, například 10denních intervalech. Na její pěstování nemusíte mít ani zeminu, vyroste i na buničině.

Řeřicha je rostlina s rychlým vývojem a krátkou vegetací. Po zasetí klíčí během několika dní. Vyžaduje dostatek vláhy a optimální je polostín. Při běžné pokojové teplotě začíná klíčit již druhý, třetí den po setí a za týden až deset dní rostlinky dorostou výšky kdy, je lze nůžkami sestřihnout. Pro zimní období je optimální výsev na plochou misku s navlhčenou vatou, nejlépe buničitou. Výsev řeřichy na povrchu nezasypávejte. Udržujte přiměřenou vlhkost a teplotu 15 až 22 °C. Na první sklizeň se můžete těšit už za 7 až 14 dní od výsevu, a to odřezáváním celých rostlin těsně nad povrchem substrátu.

Jednotlivé odrůdy řeřichy

Lze použít jakoukoliv odrůdu, ale chcete-li mít řeřichu s jemnými zkadeřenými děložními lístky, zvolte odrůdu Dánská. Jestli jste milovníkem ostřejší chuti, zvolte si odrůdu Mega s výrazně většími děložními lístky.

Řeřicha zahradní má příjemnou štiplavou chuť a vůni způsobenou obsaženými glykosidy, připomínající ředkvičku nebo křen. Můžete ji použít do všech zeleninových a bramborových salátů, pomazánek, přidat do zeleninové polévky či použít ke zdobení obložených chlebíčků. Nebo jí klasicky posypete čerstvý chléb namazaný máslem nebo sádlem. V zemích, jako je Anglie a Dánsko, je velmi populární salát s listů řeřichy s octem, pepřem, solí a olejem. Podobně i v našich zemích byl ve středověku řeřichový salát velmi populární a nějak se na něho bohužel pozapomnělo.

(paw)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama