Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Reklama

MÁTA: Jak vypěstovat peprnou bylinku a udělat z ní domácí olej, sirup nebo zmrzlinu

Máta patří k nejznámějším léčivým bylinám na světě, neboť její mentolovou chuť a svěží aroma má rád takřka každý. U nás se nejčastěji pěstuje máta peprná, trvalka, která roste bujně a snadno se rozrůstá, někdy až moc, takže je praktické, když mátu budeme pěstovat v nádobě, a to nejen na balkoně, ale i venku na zahradě. Mátová vůně nám protáhne dýchací cesty a uleví při nachlazení a navodí dobrou náladu – a to zdaleka není všechno, co máta dokáže! Víme, jak pěstovat mátu i jak a proč pomáhá léčit. Prozradíme vám recepty na zázračný domácí mátový olej nebo mátovou zmrzlinu.
Vydáno: 02.06.2019
MÁTA: Jak vypěstovat peprnou bylinku a udělat domácí léčivý olej či mátovou zmrzlinu
MÁTA: Jak vypěstovat peprnou bylinku a udělat domácí léčivý olej či mátovou zmrzlinu Autor: istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Máta peprná (Mentha piperita) obsahuje především účinný prchavý olej, který se skládá z více než čtyřiceti různých složek. Jeho léčivý účinek pochází hlavně z mentolu, mentonu a mentylacetátu. Mátové silice se přidávají do žvýkaček, větrových bonbonů nebo ústních vod. Jako léčivka vyniká dezinfekčními a antibakteriálními účinky, zvyšuje produkci žaludečních šťáv, povzbuzuje tvorbu a vylučování žluče, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče, a pomáhá tak při problémech s trávením. Máta peprná povzbuzuje chuť k jídlu, proto je vhodné popíjet mátový čaj při dlouhodobém nechutenství. Nálev se používá se na osvěžení dechu i při zánětech horních cest dýchacích jako kloktadlo. Pomáhá také potlačit stres a zbavit se napětí, doporučuje se úporných bolestech hlavy i při migréně. Silná mentolová vůně příjemně uvolní dýchací cesty a zklidní mysl. Už jen při letmém doteku máty nám na rukou ulpí její silná vůně, která nám protáhne dýchací cesty, a uleví tak při nachlazení a navodí dobrou náladu. Vůně čerstvé máty peprné údajně slouží jako prostředek vzbuzující lásku. Oblíbený mátový sirup  je vhodný užívat při chorobách z nachlazení.

MÁTA v dobrých podmínkách roste velmi bujně a rychle se rozrůstá do šířky.
MÁTA v dobrých podmínkách roste velmi bujně a rychle se rozrůstá do šířky.
istock.com

Recept na domácí mátový olej 

Mátu peprnou na léčivý olej trháme nejlépe za plného slunce ještě před rozkvětem. Zhruba 100 g máty peprné na jemno nasekáme, vložíme do sklenice, zalijeme 500 ml kvalitního oleje, uzavřeme víčkem a necháme týden macerovat. Pak scedíme, mátu propasírujeme a dáme zpět do sklenice a zalijeme stejným, tedy slitým olejem. Zavřeme a opět necháme týden macerovat. Pak směs scedíme, olejem naplníme malé lahvičky a dobře uzavřené je uchováváme na chladném místě. Na zklidnění zažívacích potíží stačí užívat jedna lžíce domácího mátového oleje denně, pravidelným nanášením na kůži se zase můžeme zbavit atopického ekzému. Olej používáme i k inhalaci při rýmě, zahlenění a kašli. Při migréně a bolestech hlavy jím potřeme čelo, olejem ošetřujeme i pohmožděniny, ekzémy a místa stižená revmatismem.

MÁTA PEPRNÁ: recept na domácí léčivý olej
MÁTA PEPRNÁ: recept na domácí léčivý olej
istock.com

9 pravidel pěstování máty peprné

  1. U nás se z mnoha druhů mát nejčastěji pěstuje máta peprná (Mentha piperita), která je křížencem máty vodní (Mentha aquatica) a máty klasnaté (Mentha spicata).
  2. Všechny máty jsou vlhkomilné, vyžadují dostatečnou a pravidelnou zálivku. Svědčí jim polostinné místo, ale při dostatečném zalévání snesou i slunce. Vyhovuje jim místo chráněné před větrem a běžná, dobře propustná zemina, která může být obohacená rašelinou a vylehčená troškou písku.
  3. Máta je trvalka s rozvětvenými oddenky, ze kterých vyrůstají početné stonky s protistojnými kopinatými listy. Je půdokryvná a v dobrých podmínkách roste velmi bujně a rychle se rozrůstá do šířky. Často je nutné omezit ji na záhonu v rozpínání zábranou zapuštěnou do půdy nebo ji jednoduše vysadit do velkého květináče nebo nádoby bez dna.
  4. Máta peprná se jako jediná z mát nemnoží semeny, ale vegetativně. Pro začátek si tedy musíme pořídit alespoň jednu roslinu. Pěstování z kořenových odkopků je nejpohodlnější. Stačí jen v dubnu až květnu  nebo v září odtrhnout kousek trsu stávající rostliny a zasadit ho do květináče, který zapustíme do země přímo na bylinkovém záhonu nebo umístíme na balkon. Dalším způsobem jsou vrcholové řízky – odřízneme část nadzemní rostliny, spodní listy odstraníme, dáme je do vody nebo do mokrého písku, necháme zakořenit a zakořeněnou rostlinu zasadíme do květináče.
  5. Pokud mátu vysadíme s košťálovinami, odpuzuje svými vonnými esencemi běláska zelného. Veškerou zeleninu chrání před dřepčíky. Blahodárně působí i na ovocné stromy, zejména jabloně, hrušně a broskvoně.
  6. Máta se dobře pěstuje na balkoně i parapetu v nádobách, které by měly být pokud možno dost prostorné, aby v nich zemina příliš rychle nevysychala a nepřehřívala se. Vyhovuje jí běžný zahradnický substrát. Máta v květináči potřebuje pravidelnou a přiměřenou zálivku a během léta ji několikrát přihnojíme organickým hnojivem.
  7. Máta bude prospívat na jednom místě minimálně 3 roky. Poté je vhodné ji přesadit. Čas od času je třeba trs razantně sestřihnout, aby máta znovu obrazila.
  8. Před zimou se doporučuje mátu sestřihnout. Na záhoně ji zakryjeme vrstvou listí, chvojí nebo mulčovací kůry. V květináčích přezimuje v chladném, tmavém sklepě. Nebo i s květináčem zapustíte do půdy na zahradě a zakryjeme. 
  9. Jako léčivku sklízíme listy před rozkvětem za suchého počasí. První sběr provádíme, když rostliny dorostou do výšky 25–30 cm, většinou to je v červnu. Sušíme ve stínu při teplotě do 25 °C. Skladujeme v suchu a temnu, dobře uzavřenou. Čerstvé lístky k přímé spotřebě sbíráme průběžně.
MÁTA  v květináči potřebuje pravidelnou a přiměřenou zálivku
MÁTA v květináči potřebuje pravidelnou a přiměřenou zálivku
istock.com

Co asi děláme špatně, že nám máta chřadne

Listy napadly mšice

Proti listovým mšicím je efektivní aplikace kopřivovým nálevem. Natrháme si 500 g čerstvých kopřiv, zalijeme je 5 l studené vody a necháme do druhého dne macerovat. Pak scedíme a ihned nezředěným roztokem listy postříkáme. Postřik si připravíme vždy čerstvý.

Okousané listy

Na mátě si asi pochutnává mandelinka mátová. Jedná se o malé modrozelené, téměř kovově lesklé  broučky, kteří okusují listy a dokážou sežrat celou rostlinu. Pokud nechceme použít chemický postřik, musíme je trpělivě ručně sbírat.

Na zahradě svědčí mátě polostinné místo chráněné před větrem
Na zahradě svědčí mátě polostinné místo chráněné před větrem
istock.com

Máta v kuchyni

Čerstvá máta peprná se hodí do tvarohových pomazánek, dipů, zálivek, polévekokurkového salátu,  zmrzlin a sorbetů, k dezertům, skvěle ladí s čokoládou. V arabské kuchyni se používá do masitých pokrmů, hodí se například k jehněčímu. Je efektním doplňkem k různým koktejlům – tvoří i základ proslulého mojita, kde se kombinuje s třtinovým rumem a cukrem, limetkou a ledem. Skvělá je v létě v ledové  vodě s citronem nebo s okurkou. S mátou lze v kuchyni doslova kouzlit, ale je třeba počítat s tím, že její chuť je velmi výrazná. Pokud se používá společně s ostatními bylinkami, musí jí být pouze malé množství, aby je nepřehlušila.

MÁTA PEPRNÁ: recept na domácí zmrzlinu
MÁTA PEPRNÁ: recept na domácí zmrzlinu
istock.com

Není máta jako máta

Kdo rád používá mátu při přípravě nápojů a dezertů, měl by vyzkoušet máty citronovou, pomerančovou, jablečnou, ananasovou, čokoládovou či borůvkovou, které opravdu nejen voní podle svého názvu, ale i podobně chutnají. Zajímavá je léčivá máta kadeřavá (Mentha crispa), známá i jako máta marocká či máta nana, která není tak ostrá jako máta peprná, je sladká a lahodná. Vůně je svěží a výrazná.

MÁTA KADEŘAVÁ (Mentha crispa) je známá i jako máta marocká či máta nana
MÁTA KADEŘAVÁ (Mentha crispa) je známá i jako máta marocká či máta nana
Jan Prášil

 


 

Článek je zařazen v: máta peprná (Mentha piperita) , máta pěstování , recept na domácí mátový olej , máta peprná léčivka , máta peprná recepty , máta peprná pěstování
Reklama