reklama

Třešně jsou neuvěřitelně léčivé. Zkuste 1x týdně jen třešňovou kúru

zidkovm
6. července 2015
Patříte k milovníkům zralých, čerstvě natrhaných třešní? A víte také, že se nejedná jenom o lahodné, ale i o úžasně zdravé ovoce?
reklama

Konzumace třešní je díky jejich blahodárným účinkům doporučována zvláště lidem, kteří trpí chronickými chorobami, jako je například dna, revmatismus nebo časté zácpy. Vhodné jsou i pro ty, kteří trpí nadváhou, a pro pacienty, kteří doléčují infekční choroby. Třešně obsahují mimo jiné důležitý vitamín C, draslík, jód (ten pomáhá při problémech se štítnou žlázou) a vápník. Francouzský lékař Jean Valnet (1920–1995) dokonce doporučoval jeden až dva dny v týdnu jíst pouze třešně – tvrdil, že je to ideální cesta ke snížení tělesné hmotnosti a k detoxikaci organismu. Podle novějších výzkumů zase mohou třešně hrát svou roli při léčbě cukrovky, obsahují totiž barviva antokyany, která zvyšují produkci inzulinu a navíc ještě fungují jako antioxidanty.

Užívejme si tedy třešní naplno, právě je jejich čas, ale nezapomínejme, že bohužel patří k těm druhům ovoce, jež se nedá dlouho skladovat. Přinášíme tedy báječný recept pro případ, že máte velkou úrodu a už je nezvládáte jíst jen tak:

Rychlá hrníčková bublanina

Není to pravá bublanina s opatrně vmíchaným sněhem z bílků, jakou dělávaly naše babičky. Ale je to velice rychlá a levná buchta, kterou zvládnete připravit a šoupnout do trouby doslova během několika minut.

Suroviny: 3 vejce 1 malý bílý jogurt 3/4 hrnku třtinového cukru1 dl slunečnicového oleje vanilkový cukr 2 hrnky polohrubé mouky kypřicí prášek jedlá soda chia semínka (nemusí být) vypeckované třešně na posypání

Postup:

Vejce rozšlehejte s třtinovým a vanilkovým cukrem, postupně přidejte 4 lžičky chia semínek, jogurt a olej. Nakonec přimíchejte mouku s jednou lžičkou kypřicího prášku a půl lžičkou jedlé sody. Těsto vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a posypte vypeckovanými třešněmi. V horkovzdušné troubě pečte na 160 ºC asi 35 až 40 minut.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: třešně
reklama