27. června 2023 06:00
redakce Prima LivingTřešně jsou neuvěřitelně léčivé. Zkuste jednou týdně třešňovou kúru
Patříte k milovníkům zralých, čerstvě natrhaných slaďoučkých třešní? A víte také, že se nejedná jenom o lahodné, ale i o úžasně zdravé ovoce? Třešně vám pomohou s léčením nemocí i s doplňováním důležitých vitaminů.
Konzumace třešní je díky jejich blahodárným účinkům doporučována zvláště lidem, kteří trpí chronickými chorobami, jako je například dna, revmatismus nebo časté zácpy. Vhodné jsou i pro ty, kteří trpí nadváhou, a pro pacienty, kteří doléčují infekční choroby. Třešně obsahují mimo jiné důležitý vitamin C, draslík, jód (ten pomáhá při problémech se štítnou žlázou) a vápník.
Francouzský lékař Jean Valnet (1920–1995) dokonce doporučoval jeden až dva dny v týdnu jíst pouze třešně – tvrdil, že je to ideální cesta ke snížení tělesné hmotnosti a k detoxikaci organismu. Podle novějších výzkumů zase mohou třešně hrát svou roli při léčbě cukrovky, obsahují totiž barviva antokyany, která zvyšují produkci inzulinu a navíc ještě fungují jako antioxidanty.
Rychlá hrníčková bublanina
Užívejme si tedy třešní naplno, právě je jejich čas, ale nezapomínejme, že bohužel patří k těm druhům ovoce, jež se nedá dlouho skladovat. Přinášíme tedy báječný recept pro případ, že máte velkou úrodu a už je nezvládáte jíst jen tak.
Není to pravá bublanina s opatrně vmíchaným sněhem z bílků, jakou dělávaly naše babičky. Ale je to velice rychlá a levná buchta, kterou zvládnete připravit a šoupnout do trouby doslova během několika minut.
Rychlá hrníčková bublanina Zdroj: Thinkstock
Co budete potřebovat na bublaninu
- 3 vejce
- 1 malý bílý jogurt
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 1 dl slunečnicového oleje
- vanilkový cukr
- 2 hrnky polohrubé mouky
- kypřicí prášek
- jedlou sodu
- chia semínka (nemusí být)
- vypeckované třešně na posypání
Jak budete postupovat
Vejce rozšlehejte s třtinovým a vanilkovým cukrem, postupně přidejte 4 lžičky chia semínek, jogurt a olej. Nakonec přimíchejte mouku s jednou lžičkou kypřicího prášku a půl lžičkou jedlé sody. Těsto vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a posypejte vypeckovanými třešněmi. V horkovzdušné troubě pečte na 160 ºC asi 35 až 40 minut.
Zdroj: Redakce Prima Living a (bras)