25. března 2019 08:00
Tereza JavorováJak si vypěstovat kmín? Zasejte ho už v březnu
Zasaďte si kmín na své zahrádce a vypěstujte si vlastní zásobu tohoto úžasného koření. Jak na to?
Kmín milujeme. Česká kuchyně se bez něj neobejde a patří k většině našich tradičních pokrmů. Kmín pochází z Asie, alepro svou jemně pikantní chuť si rychle našel místo i v Evropě. Není však jen velmi chutné koření. V přírodní medicíně se používá jako účinné léčivo, které dokáže bojovat proti mnoha neduhům a nemocem.
Účinky kmínu
Čím je kmín tak prospěšný? Pozitivní vliv má především na trávicí trakt a zažívání. Pomáhá proti plynatosti, zmírňuje křeče v břiše a bolest žaludku. Podporuje i správnou funkci ledvin a používá se i při léčení dýchacích cest.
Pouhá jedna lžička drceného kmínu obsahuje 17 % doporučené denní dávky železa. Podle nových výzkumů by kmín mohl pomoci i se snižováním hladiny cukru i cholesterolu v krvi, a tím tak pomáhat při hubnutí.
Pěstování kmínu
Dost bylo teorie. Určitě jste dostali chuť na brambory s kmínem, nakládané zelí, které se bez kmínu neobejde, vepřové na kmíně nebo obyčejný chléb – ani ten není bez kmínu ono! Vypěstujte si zásobu kmínu tak přímo na své zahrádce.
Co kmín ke svému růstu potřebuje?
- jílovito-hlinitou půdu
Kmínu se nejlépe daří v propustné půdě bohaté na vápník.
- teplo a světlo
Pěstování kmínu není zcela jednoduché, neboť potřebuje alespoň 2–3 týdny stálého tepla nad 10 stupňů Celsia.
- kvalitní sazenice nebo osivo
Nejlepší doba na výsev je březen a duben. Semena kmínu zasejte do čtverců zhruba 30 x 30 centimetrů, pokud máte sazenice, nechejte mezi jednotlivými sazeničkami alespoň čtyři centimetry místa.
- přihnojení a půdu bez plevele
Kmín pravidelně přihnojujte a půdu kolem něj zbavujte plevele.
- dostatek závlahy
Ujistěte se, že kmín má dostatek vláhy.
Sklizeň kmínu
Kmín je dvouletá rostlina, sklízet tak budete moct až druhý rok po vysetí. První rok se na rostlince objeví lístky, po kterých po odkvetení zbydou malé tmavě hnědé nažky. Celou rostlinu kmínu skliďte v červnu či červenci a zavěste jej sušit nažkami dolů. Po usušení k nažek vydrolte zrníčka kmínu, který skladujte na tmavém a suchém místě.