Bez zalévání a starostí. Vypěstujte si bylinky ve váze!
Jak vybírat?
Ne všechny bylinky jsou pro tenhle pokus stejně vhodné. Rovnou můžete zapomenout na jednoletky. Ty jsou přírodou předurčené k rychlému procesu – vyrůst, vytvořit semena, rozmnožit se a zhynout. Raději tedy vybírejte některou z bylinek trvalek. Řeč je například o šalvěji, bazalce, tymiánu, meduňce, mátě, stévii nebo oreganu. Ty všechny můžete pěstovat doma ve sklenici a mít tak neustále po ruce čerstvé ingredience pro své pokrmy.
Správný sestřih
Mátedvě možnosti. Buď si bylinky natrháte sami na zahradě, nebo koupíte řezané ze supermarketu. Pokud si je přinesete z obchodu, nejprve se zbavte zavadlých konců. Důležitá je také celkové délka stonku. Kdyby byl například příliš dlouhý, bylo by pro bylinku náročné vyživovat i lístečky až na samém konci. Trhejte proto stonky dlouhé asi 15 centimetrů a spodní polovinu, která bude tak jako tak ponořená pod vodou, zbavte všech výhonků a lístků. Jenom by rostlinku zatěžovaly. V neposlední řadě pak stonek šikmo seřízněte. Poskytnete tak větší plochu k vstřebávání vody.

Bylinky do vázy 1 Zdroj: istock.com
Kam s ní?
Ideální jsou menší skleněné vázičky, můžete ale použít i staré sklenice od marmelády, přesnídávky nebo jiných zavařenin. Pokud ale máte k dispozici pouze nádoby z čirého skla, je lepší je polepit papírem nebo přetřít akrylovou barvou. V průhledných sklenicích se totiž relativně rychle tvoří zelená řasa, která navíc vizuálně nevypadá příliš pěkně. Pokud tedy částečně nezamezíte přístupu slunečního světla, připravte se, že budete muset vodu měnit o něco častěji. Nejlepší je pak používat tu kohoutkovou. Rovnou můžete zapomenout na destilovanou vodu, která neobsahuje tolik potřebné minerály a bylinka by tak byla ochuzená o o důležité stavební prvky.

Bylinky do vázy 2 Zdroj: istock.com
Ideální podmínky
Každá bylinka má samozřejmě ráda jiné podmínky, obecně lze ale říct, že základem je alespoň 6 hodin slunečního světla. Zejména v podzimních a zimních měsících tak vaše skleničky zkuste postavit na jižní parapet, kam navíc proutí teplý vzduch z topení. Pokojová teplota ale zcela postačí, vaše výhonky sice nechcete nechat zmrznout, zároveň je ale nesmíte upéct přímým žárem z radiátoru. Dbejte také na to, aby lístky vykukovaly nad hladinou a nedotýkaly se vody. Ta je vyhrazena exkluzivně pro kořenící stonek.
A co dále?
Dopřejte bylince nějaký čas, než se začnou objevovat první kořínky. Pravidelně doplňujte vodu a lístky trhejte přednostně odshora, tedy na terminálním vrcholku. Tam je totiž pro bylinku nejjednodušší založit nové výhonky. A pokud budete úspěšní a váš výpěstek vydrží až do jara, můžete zakořeněnou rostlinku přesadit na zahradu na záhon, do květináče na balkon nebo na venkovní parapet. Uvidíte, jak rychle se rozroste a příští podzim vám tak může doma stát ne jedna, ale hned několik bylinkových váziček!