24. dubna 2019 08:00
Tereza JavorováVypěstujte si vlastní křen wasabi. Návod, jak na to
Milovníci asijské kuchyně wasabi dobře znají. Japonský druh křenu s ostrou, štiplavou chutí se u nás nejčastěji podává jako pikantní pasta k sushi a sashimi. Vypěstujte si vlastní wasabi přímo u sebe doma! Poradíme vám, jak na to.
Bez ostré pasty z křenu wasabi se neobejde mnoho asijských pokrmů. Avšak ta, která se prodává v supermarketech nebo se podává v některých restauracích, často bývá jen náhražka. Pravé wasabi je poměrně drahé a má daleko aromatičtější, přesto jemnější chuť. Pokud nechcete utrácet peníze ať už za originál nebo náhražky, vypěstujte si vlastní wasabi!
Jak pěstovat wasabi
Křen Wasabia japonica patří do čeledi brukvovitých. Dorůstá do výšky 20–30 centimetrů, má listy ve tvaru srdce a drobné bílé květy. Oddenek podzemní části je uvnitř sytě zelený. Křenu se dobře daří v polostínu v okolí vodních toků ve vlhké zemině. Na zahradě se ho tak snažte umístit poblíž jezírka, rybníčku či potoka. Voda by měla mít mezi 12–15 stupni Celsia a teplota vzduchu by neměla přesáhnout 18 stupňů.
Avšak pozor, nesnese ani mrazy! Přes zimu raději přeneste rostlinu dovnitř, přežije i v květináči. Okolní teplota by opět neměla přesáhnout 18 stupňů. V přetopeném obýváku se jí tak dařit nebude.
Oproti jiným rostlinám potřebuje wasabi stálou zálivku, a to i v zimě. Nikdy ho nenechejte vyschnout! Rostlina v květináči dokonce může stát permanentně v misce s vodou. Povrch substrátu můžete občas přihnojovat.
Sklizeň wasabi
V tomto případě platí, že trpělivost křen přináší. Na první sklizeň si tak budete muset počkat dva roky, dokud křen dostatečně nedoroste. Oddenek nastrouhejte na velmi jemném struhadle nebo jej rozmixujte v silném mixéru. Nejlépe chutná čerstvý, mějte na paměti, že svou vynikající chuť si po sklizni dlouho neuchová. Nemá cenu tak ořezat víc oddenků, než co zvládnete zkonzumovat.