Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Vypěstujte si vlastní křen wasabi. Návod, jak na to

Milovníci asijské kuchyně wasabi dobře znají. Japonský druh křenu s ostrou, štiplavou chutí se u nás nejčastěji podává jako pikantní pasta k sushi a sashimi. Vypěstujte si vlastní wasabi přímo u sebe doma! Poradíme vám, jak na to.
Vydáno: 24.04.2019
Vypěstujte si Wasabi
Autor: istock.com Vypěstujte si Wasabi

Bez ostré pasty z křenu wasabi se neobejde mnoho asijských pokrmů. Avšak ta, která se prodává v supermarketech nebo se podává v některých restauracích, často bývá jen náhražka. Pravé wasabi je poměrně drahé a má daleko aromatičtější, přesto jemnější chuť. Pokud nechcete utrácet peníze ať už za originál nebo náhražky, vypěstujte si vlastní wasabi!

Co by neudělal sushi lover
Autor: istockphoto.com Co by neudělal sushi lover

Jak pěstovat wasabi

Křen Wasabia japonica patří do čeledi brukvovitých. Dorůstá do výšky 20–30 centimetrů, má listy ve tvaru srdce a drobné bílé květy. Oddenek podzemní části je uvnitř sytě zelený. Křenu se dobře daří v polostínu v okolí vodních toků ve vlhké zemině. Na zahradě se ho tak snažte umístit poblíž jezírka, rybníčku či potoka. Voda by měla mít mezi 12–15 stupni Celsia a teplota vzduchu by neměla přesáhnout 18 stupňů.

Avšak pozor, nesnese ani mrazy! Přes zimu raději přeneste rostlinu dovnitř, přežije i v květináči. Okolní teplota by opět neměla přesáhnout 18 stupňů. V přetopeném obýváku se jí tak dařit nebude.

Jak na wasabi?
Autor: istock.com Jak na wasabi?

Oproti jiným rostlinám potřebuje wasabi stálou zálivku, a to i v zimě. Nikdy ho nenechejte vyschnout! Rostlina v květináči dokonce může stát permanentně v misce s vodou. Povrch substrátu můžete občas přihnojovat.

Sklizeň wasabi

V tomto případě platí, že trpělivost křen přináší. Na první sklizeň si tak budete muset počkat dva roky, dokud křen dostatečně nedoroste. Oddenek nastrouhejte na velmi jemném struhadle nebo jej rozmixujte v silném mixéru. Nejlépe chutná čerstvý, mějte na paměti, že svou vynikající chuť si po sklizni dlouho neuchová. Nemá cenu tak ořezat víc oddenků, než co zvládnete zkonzumovat. 

Bez wasabi se sushi neobejde.
Autor: istock.com Bez wasabi se sushi neobejde.
Pepř: nejznámější a nejčastější používané koření na světě

Vypěstujte si vlastní pepř! Návod, jak vám v květináči vyrostou kuličky červeného, zeleného i černého pepře

Potraviny na spaní - pistácie

Vypěstujte si vlastní pistácie doma v květináči! Návod, jak na to

Článek je zařazen v: zahrada , křen , wasabi , sushi , asijská kuchyně , asijská jídla , jak pěstovat
Speciály: Jarní pěstování

reklama