BAZALKA: Pěstujte ji doma i přes zimu. Poradíme, jak na to

Bazalka přináší jedinečnou chuť Středomoří. Čerstvou ji lze sklízet i v zimě. Musíte však vybrat vhodnou odrůdu.

V kuchyni se tato aromatická bylina používá přes 5000 let.Je původem zIndiea z dalších vlhkýchtropickýchregionůAsie.Čerstvé nebo sušené listy se používají jako univerzální koření ve všech různých kuchyních po selém světě. Zasaďte si bazalku již v lednu, na jaře se vám bude hodit.

Bazalka je antidepresivum

Bazalka obsahuje silici, která povzbuzuje činnost trávicích orgánů, zlepšuje chuť k jídlu, omezuje nadýmání a působí mírně dezinfekčně. Její hlavní místo je v kuchyni při přípravě salátů, omáček na těstoviny a polévek.

Jak zasadit bazalku?

Do květináče s kvalitním substrátem o průměru 8 až 10 cm vysejte rovnoměrně okolo 10 semen do hloubky max. 0,5 cm. Pravidelně zalévejte a držte na světle nejlépe při pokojové teplotě 20 až 23 °C. Bazalka vyžaduje pro zdárný vývoj dostatek slunce. Při dosažení výšky 6 až 10 cm můžete postupně mladé listy sklízet. Velmi vhodná je především odrůda Mammolo genovese, která se vyznačuje tím, že je sice širokolistá, ale kompaktní, předurčená na rychlení do nádob.


Přečtěte si také