13. dubna 2023 08:40
redakce Prima LivingPtačinec žabinec: Úporný plevel, ale i první jarní salátek. Jak ho doma využít?
Bojuje s ním každý zahrádkář, není snad zahrada, které by se žabinec vyhýbal. Bohaté polštáře svěže zelených lístků s drobnými bílými kvítky najdete opravdu na každém záhonu, kterého si jen chvilku nevšimnete. I uprostřed zimy postačí pár pěkných dní a tahle odolná rostlinka ožije. Ale žabinec zdaleka není jen plevel, má i několik dobrých vlastností, kterých bychom si měli všímat.
Ptačinec žabinec (Stellaria media)
Ptačinec žabinec roste jako poléhavá bylina, úporný plevel, skutečně úplně všude. Daří se mu skvěle na záhonech, v polích i na kompostu, kde vytváří přímo neproniknutelný koberec, ale dokáže vyplnit i každou spáru mezi dlaždicemi na dvorku. Dorůstá do výšky asi 5–30 cm. Podle toho, kdy se jeho semena někde uchytí a vyklíčí, roste jako bylina jednoletá nebo dvouletá. V délce kvetení snad nemá žabinec konkurenci. Nejvíce kvete od března do května, ale stále vyrůstají nové a nové rostliny, které zvládnou vykvést kdykoliv po celý rok. Pokud panuje teplá zima, tak klidně i v lednu. Květy jsou bílé, drobné a velmi četné.
Ptačinec žabinec jako pochoutka pro ptáky
Ptačinec žabinec nebo také ptačinec prostřední, má několik lidových názvů, a většina z nich není úplně lichotivá. Líbí se vám více kozí střevo, kuří mor nebo hadí tlama, lebenec či pochcaný Honza? Snad pouze ptačí salát prostě jenom odráží jedno z využití žabince. Pokud doma chováte nějaké opeřence, je pro ně žabinec skvělou zelenou zásobárnou vitaminů po celý rok. Hodí se nasekaný do míchanice pro papoušky i jako zelené krmení pro slepice.
Neobvyklý jarní salátek
Nať žabince můžete na jaře sbírat a použít jako doplněk do salátu, do polévek i jako přílohu k masu a skvělý je i do jarní nádivky. Lodyhy mají vysoký obsah vitaminu C a E, obsahují ale i třísloviny, hořčiny a saponiny, a dokonce i tolik potřebný draslík a hořčík.
Žabinec jako léčivka
Sbírá se kvetoucí nať, nejlépe na konci dubna a z ní se lisuje šťáva, která má močopudné účinky a upravuje metabolismus. Pomáhá při atopickém ekzému, hojí postiženou kůži. Používá se také při revmatických bolestech jako obklad. Čerstvá žabincová šťáva pomáhá na rýmu i kašel a rozpouští hleny.
Příprava šťávy je velmi jednoduchá. Nať rozmixujeme s troškou vody v odšťavňovači nebo v mixéru. Užíváme po dobu asi sedmi dní, 3x denně jednu čajovou lžičku.
Zdroj: Bylinky našich babiček (P. Nardo, Cpress)