Ptačinec žabinec: Úporný plevel, ale i první jarní salátek. Jak ho doma využít?
Ptačinec žabinec (Stellaria media)
Ptačinec žabinec roste jako poléhavá bylina, úporný plevel, skutečně úplně všude. Daří se mu skvěle na záhonech, polích, na kompostu vytváří přímo neproniknutelný koberec, ale dokáže vyplnit i každou spáru mezi dlaždicemi na dvorku. Dorůstá do výšky asi 5-30 cm. Podle toho, kdy se jeho semena někde uchytí a vyklíčí, roste jako bylina jednoletá nebo dvouletá. Vdélce kvetení snad nemá žabinec konkurenci. Nejvíce kvete od března do května, ale stále vyrůstají nové a nové rostliny, které dokáží vykvést kdykoliv po celý rok. Pokud panuje teplá zima, tak klidně i vlednu. Květy jsou bílé, drobné a velmi četné.

Ptačinec žabinec 3 Zdroj: istockphoto.com
Ptačinec žabinec jako pochoutka pro ptáky
Ptačinec žabinec nebo také ptačinec prostřední, má několik lidových názvů, a většina znich není úplně lichotivá. Líbí se vám více kozí střevo, kuří mor nebo hadí tlama, lebenec či pochcaný Honza? Snad jen ptačí salát prostě jenom odráží jedno zvyužití žabince. Pokud doma chováte nějaké opeřence, je pro ně žabinec skvělou zelenou zásobárnou vitaminů po celý rok. Hodí se nasekaný do míchanice pro papoušky i jako zelené krmení pro slepice.

Ptačinec žabinec 1 Zdroj: istockphoto.com
Neobvyklý jarní salátek
Nať žabince můžete na jaře sbírat a použít jako doplněk do salátu, do polévek i jako přílohu kmasu a skvělý je i do jarní nádivky. Lodyhy mají vysoký obsah vitaminu C a E, obsahují ale i třísloviny, hořčiny a saponiny, a dokonce i tolik potřebný draslík a hořčík.

Ptačinec žabinec 4 Zdroj: istockphoto.com
Žabinec jako léčivka
Sbírá se kvetoucí nať, nejlépe na konci dubna a zní se lisuje šťáva, která má močopudné účinky a upravuje metabolizmus. Pomáhá při atopickém ekzému, hojí postiženou kůži. Používá se také při revmatických bolestech, jako obklad. Čerstvá žabincová šťáva pomáhá na rýmu i kašel a rozpouští hleny. Příprava šťávy je velmi jednoduchá. Nať rozmixujeme stroškou vody vodšťavňovači nebo vmixéru. Užíváme po dobu asi sedmi dní, 3x denně jednu čajovou lžičku.
Autor: Simona Bauer