návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Plevel jako zelenina i léčivka. Bršlice, žabinec a pěeťour mají na jaře sílu!

Lenka Valjentová , Vydáno: 06.04.2021
Otravuje vás na zahradě urputný plevel? Tak ho snězte! Bršlice i žabinec jsou delikatesa i lék
Autor: iStock Otravuje vás na zahradě urputný plevel? Tak ho snězte! Bršlice i žabinec jsou delikatesa i lék
Plevel na zahradě je od časného jara trnem v oku a jeho likvidace je nikdy nekončící prací. Na druhou stranu mají mnohé z urputných plevelů zajímavé léčivé účinky, kterých si naštěstí naši předkové všimli a začali je využívat. Bršlice kozí noha, ptačinec žabinec a pěťour maloúborný jsou zákeřné plevele, ale z pohledu lidové medicíny to jsou nepříliš známé, ale o to účinnější léčivé rostliny, které pomáhají s kašlem, detoxem, imunitou, revmatismem nebo dnou. A navíc skvěle chutnají, pěťour jako špenát, žabinec jako hrášek a bršlice jako petrželka. Když vás na zahradě plevele otravují, tak je snězte a uleví se vám.

reklama

Bršlice kozí noha

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je jedním z nejobávanějších, prakticky nevyhubitelných vytrvalých plevelů. Typické pro něj jsou dlouhé podzemní oddenky, lysá, hranatá lodyha, listy jednou až dvakrát trojčetné. Kvete od května drobnými bílými až narůžovělými květy. Z pohledu lidové medicíny je to nedoceněná, ale o to účinnější léčivá rostlina a mladé světlezelené lístky jsou vynikající šťavnatá zelenina.

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je jedním z nejobávanějších, prakticky nevyhubitelných vytrvalých plevelů
Autor: iStock Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je jedním z nejobávanějších, prakticky nevyhubitelných vytrvalých plevelů

Bršlice kozí noha sběr

Mladé lístky (bršličky) sbíráme brzy na jaře ještě před rozkvětem, oddenek od dubna do září. Na rozdíl od oddenku, který se dá sušit, se listy používají čerstvé, mohou se zamrazit. Mladé, lesklé, světlezelené, sotva rozvinuté lístky bršlice jsou velice chutné a připomínají tak trochu karotku, celerovou nebo petrželovou nať. Chceme-li mít mladé šťavnaté lístky po ruce nejen na jaře, bršlici posekáme a za zhruba pět dnů můžeme bršličky sklízet. Matné, staré listy bršlice jsou již nahořklé a méně chutné.

Mladé lístky (bršličky) sbíráme brzy na jaře ještě před rozkvětem, oddenek od dubna do září
Autor: iStock Mladé lístky (bršličky) sbíráme brzy na jaře ještě před rozkvětem, oddenek od dubna do září

Bršlice kozí noha je lék

Bršlice obsahuje především silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny a tanin, na jaře velké množství vitaminu C, karotenoidů, železa a manganu. Už ve středověku měla své místo jako prostředek mírnící bolesti při dně zvané taky pakostnice nebo podagra, dříve se jí říkalo nemoc králů, protože byla způsobena nadměrným holdováním alkoholu a tučných jídel. Felčaři na postižené partie přikládali rozdrcenou bylinu, která prý přinášela výraznou úlevu od bolesti.

  • Působí silně močopudně, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a kyselých usazenin, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou.
  • Podporuje látkovou výměnu, pomáhá s detoxikací organismu a hubnutím.
  • Blahodárně působí na pohyblivost kloubů a jejich regeneraci.
  • Uvolňuje křeče, zejména v oblasti břicha a napomáhá správné funkci střev.
  • Je vhodná jako podpůrný prostředek při léčbě otoků a močových kaméncích.
  • Horké kašovité obklady z listů a oddenků jsou vynikající na bolavé klouby.
  • Rozdrcené čerstvé listy podporují hojení i kožních onemocnění.
  • Placky z rozmělněných listů bršlice se přikládají na bodnutí hmyzem.
Bršlice kozí noha

Bršlice kozí noha je noční můra všech zahrádkářů. Má ale své kladné stránky

Nenechte plevel ovládnout vaši zahradu

I po sklizni likvidujte plevel, jinak se ho na jaře nezbavíte. Vytrhejte hlavně pampelišku a bršlici

Močopudný čaj z bršlice

Ingredience

  • 2 lžíce oddenku bršlice
  • 500 ml vroucí vody

Příprava

Bylinu přelijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 15 až 20 minut vyluhovat. Pak scedíme. Nalijeme do termosky.

Užívání

Popíjíme po doušcích během dne. Kúra nesmí přesáhnout 10 dnů, pak si dáme minimálně stejně dlouhou pauzu a ještě jednou můžeme zopakovat, dlouhodobé užívání se nedoporučuje.

Bršlice obsahuje především silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny a tanin, na jaře velké množství vitaminu C, karotenoidů, železa a manganu
Autor: iStock Bršlice obsahuje především silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny a tanin, na jaře velké množství vitaminu C, karotenoidů, železa a manganu

Bršlice kozí noha je delikatesa

Mladé lesklé bršličky jsou výborné pro přípravu salátů, polévek, luštěninových pokrmů, nádivek, omelet a různých zapečených pokrmů i jako špenát k masu. Delikatesní jsou na čerstvém chlebu s máslem nebo sádlem, v tvarohové pomazánce nebo osmažené v olivovém oleji. Před použitím listů, zvláště velkých a matných starších se doporučuje stáhnout z nich opatrně pokožku, jsou pak jemnější.

Jarní špenát s bršlicí

Ingredience

  • 2 hrsti mladých lístků bršlice
  • 4 hrsti čerstvého špenátu
  • 1 cibule
  • máslo nebo olej
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce smetany
  • česnek podle chuti

Příprava

Bršlici a špenát nakrájíme, krátce spaříme horkou vodou a necháme okapat. Na tuku orestujeme nahrubo nasekanou cibuli, přidáme bršlici a špenát, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Osolíme, opepříme a zjemníme smetanou. Nakonec přidáme lisovaný česnek podle chuti.

Mladé lesklé bršličky jsou výborné pro přípravu salátů, polévek, luštěninových pokrmů, nádivek, omelet a různých zapečených pokrmů i jako špenát k masu
Autor: iStock Mladé lesklé bršličky jsou výborné pro přípravu salátů, polévek, luštěninových pokrmů, nádivek, omelet a různých zapečených pokrmů i jako špenát k masu

Ptačinec žabinec

Ptačinec prostřední (Stellaria media), lidově zvaný ptačinec žabinec nebo jen žabinec je všudypřítomný, nesmírně urputný, tudíž nenáviděný plevel, který roste všude. Má tendenci se spíše plazit, lodyhu pokrývají chloupky,malé zelené lístky mají vejčitý tvar, kvete drobnými bílými kvítky.

Ptačinec prostřední (Stellaria media), lidově zvaný ptačinec žabinec nebo jen žabinec je všudypřítomný, nesmírně urputný, tudíž nenáviděný plevel.
Autor: iStock Ptačinec prostřední (Stellaria media), lidově zvaný ptačinec žabinec nebo jen žabinec je všudypřítomný, nesmírně urputný, tudíž nenáviděný plevel.

Ptačinec žabinec sběr

Z žabince sbíráme hlavně na jaře celou nať, nejlépe horních asi 10 cm, později se otrhávají jen lístky, protože časem lodyha ztuhne. Nejkřehčí je nať před rozkvětem. Čerstvě natrhaný ptačinec žabinec chutí připomíná mladý hrášek či mladou kukuřici .Nedá se moc dobře sušit, užívá se čerstvá rostlina, ptačinec žabinec můžeme zamrazit.

Z žabince sbíráme hlavně na jaře celou nať, nejlépe horních asi 10 cm, později se otrhávají jen lístky, protože časem lodyha ztuhne.
Autor: iStock Z žabince sbíráme hlavně na jaře celou nať, nejlépe horních asi 10 cm, později se otrhávají jen lístky, protože časem lodyha ztuhne.

Ptačinec žabinec je lék

Bylina obsahuje mj. tanin, hořčiny, třísloviny, saponiny, organické kyseliny, vitaminy A, C a E, draslík, hořčík a další zdraví prospěšné látky.

  • Ptačinec žabinec má silné detoxikační, protirevmatické a močopudné účinky.
  • Na pročištění organismu a nastartování přirozené obranyschopnosti imunity se doporučuje užívat jednu lžička čerstvé šťávy (připravíme ji v odšťavňovači nebo nať rozmixujeme) třikrát až čtyřikrát denně před jídlem po dobu dvou týdnů.
  • Působí dobře na odkašlávání, výborně rozpouští hleny (dříve se používala při onemocnění TBC).
  • Používá se při léčbě nejrůznějších kožních chorob (lupénka, atopický ekzémy, akné).
  • Zmírňuje revmatické potíže.
  • Je vynikající jako obklad na zanícenou kůži, bolavé klouby a svaly.
Ptačinec žabinec 2

Ptačinec žabinec: Úporný plevel, ale i první jarní salátek. Jak ho doma využít?

Hluchavka nachová je plevel i léčivá bylina. Jak připravit ženský čaj, tinkturu nebo sirup proti kašli

Hluchavka nachová je plevel i léčivá bylina. Jak z ní připravit ženský čaj?

Čaj proti kašli z ptačince žabince

Ingredience

  • hrst čerstvé natě ptačince
  • 500 ml vody
  • 1 až 2 lžičky medu

Příprava

Bylinku zalijeme studenou vodou, necháme asi 5 minut stát, pak pomalu přivedeme skoro k varu – nevaříme, hned sejmeme a necháme asi 10 minut vyluhovat. Pak scedíme. Osladíme medem podle chuti. Nalijeme do termosky.

Užívání

Toto množství pijeme po doušcích po dobu sedmi dní. Výborně rozpouští hleny a pomáhá s odkašláváním.

Čerstvě natrhané lístky žabince až nečekané dobře chutnají. Přidáváme je do zeleninových i těstovinových salátů, vývarů, polévek, omelet, nádivek, pomazánek, na chléb s máslem nebo do smoothie.
Autor: iStock Čerstvě natrhané lístky žabince až nečekané dobře chutnají. Přidáváme je do zeleninových i těstovinových salátů, vývarů, polévek, omelet, nádivek, pomazánek, na chléb s máslem nebo do smoothie.

Ptačinec žabinec je delikatesa

Čerstvě natrhané lístky žabince až nečekané dobře chutnají. Přidáváme je do zeleninových i těstovinových salátů, vývarů, polévek, omelet, nádivek, pomazánek, na chléb s máslem nebo do smoothie.

Jarní žabincová pomazánka

Ingredience

Příprava

Lučinu nebo žervé smícháme se změklým máslem, přidáme nasekanou cibulku, ochutíme solí a mletým černým pepřem, nakonec vmícháme nasekanou nať ptačince a medvědího česneku.

Otravuje vás na zahradě urputný plevel? Tak ho snězte! Čerstvě natrhané lístky dobře chutnají. Přidáváme je nejčastěji  do zeleninových salátů.
Autor: iStock Otravuje vás na zahradě urputný plevel? Tak ho snězte! Čerstvě natrhané lístky dobře chutnají. Přidáváme je nejčastěji do zeleninových salátů.

Pěťour

Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora) je jeden z nejhorších jednoletých plevelů, jeho záludnost spočívá v téměř nepřetržitém množení. Kolem 50 cm vysoká rostlina s mírně chlupatou lodyhou, vejčitými, jemně špičatými listy kvete drobnými květy podobnými sedmikrásce. Kvete od od jara až do zámrazu.

Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora) je jeden z nejhorších jednoletých plevelů, jeho záludnost spočívá v téměř nepřetržitém množení..
Autor: iStock Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora) je jeden z nejhorších jednoletých plevelů, jeho záludnost spočívá v téměř nepřetržitém množení..

Pěťour sběr

Kvetoucí nať sbíráme od dubna do října, nejlépe ale hned na jaře, to je nejúčinnější. Na zimu si můžeme pěťour nasušit, většinou se používá jako tinktura. Když kvetoucí nať pečlivě rozžvýkáme a vysajeme z ní šťávu, doplníme tělu vitamin C. Chutná podobně jako špenát.

Kvetoucí nať pěťouru maloúborného sbíráme od dubna do října, nejlépe ale hned na jaře, to je nejúčinnější.
Autor: iStock Kvetoucí nať pěťouru maloúborného sbíráme od dubna do října, nejlépe ale hned na jaře, to je nejúčinnější.

Pěťour je lék

Pěťour maloúborný obsahuje zejména flavonoidy, bílkoviny, pryskyřičné látky, saponiny a vitamin C.

  • Je považovaný za univerzální léčivku s hlavně antioxidačními, protizánětlivými, detoxikačními a dezinfekčními a kardiovaskulární účinky.
  • Osvědčil se při zvýšené únavě, oslabení organismu a celkové vyčerpanosti.
  • Přirozeně posiluje imunitu.
  • Využívá se jako lék při horečce, chřipce a nachlazení
  • Účinně pomáhá při detoxikaci organismu, zažívacích problémech, zrychluje metabolismus.
  • Kašovité obklady z čerstvé kvetoucí natě působí protirevmaticky, pomáhají mírnit bolest kloubů.
  • Je neocenitelný při kožních chorobách (lupénce, vředech a ekzému ) a paradentóze
Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora)

Pěťour není jen úporný plevel, ale také univerzální léčivka. Využijte jeho sílu

Pýr plazivý je agresivní plevel. Ovšem jako léčivá bylina je skvělý

Plevel pýr plazivý je skvělá léčivka! Posiluje organismus a má detoxikační účinky

Léčivý čaj na posílení imunity

Ingredience

  • 1 lžička sušené nebo 1 lžíce čersvé natě pěťouru maloúborného
  • 250 ml vody

Příprava

Bylinu zalijeme studenou vodou, přivedeme varu a povaříme 2 až 3 minuty v zakrytém hrnci, sejmeme a necháme zchladnout na vhodnou teplotu k pití. Scedíme.

Užívání

Čaj pijeme dvakrát denně při zvýšené únavě, oslabení organismu a celkové vyčerpanosti.

Pěťour maloúborný je považovaný za univerzální léčivku s hlavně antioxidačními, protizánětlivými, detoxikačními a dezinfekčními a kardiovaskulární účinky
Autor: iStock Pěťour maloúborný je považovaný za univerzální léčivku s hlavně antioxidačními, protizánětlivými, detoxikačními a dezinfekčními a kardiovaskulární účinky

Pěťour je delikatesa

Při vaření se využívají mladé listy a výhonky. Dají se zpracovat podobně jako špenát nebo se přidávají do zeleninových salátů či jako zelené koření do polévek a omáček.

Mohlo by vás ještě zajimat:

4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu

V březnu sbíráme první jarní byliny. Kopřiva, sedmikráska, popenec i plicník se hodí každému

Jak udělat domácí bylinkový ocet

Jak udělat domácí bylinkový ocet? Postupujte podle snadného návodu

Jak vyrobit domácí tinkturu z léčivých bylin

Jak udělat domácí tinkturu z léčivých bylin? Postupujte podle univerzálního receptu

Vratič obecný

Poznejte ty nejzákeřnější plevele a zatočte s nimi

Lebeda má několik tváří

Lebeda je otravný plevel i chutná zelenina. Použijte ji do nádivky nebo do salátů

Možností, jak užívat kopřivu, máte opravdu mnoho, záleží jen na tom, čemu dáte přednost

Kopřiva: Plevel, který léčí. Udělejte si perventivní kúru proti senné rýmě a doplňte železo

reklama

Článek je zařazen v: léčivý plevel , plevel , plevel zelenina , plevel sběr , Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) , bršlice jako špenát , bršlice sběr , bršlice léčivá , Ptačinec prostřední (Stellaria media) , Ptačinec žabinec , žabinec pomazánka , ptačinec žabinec léčivý , Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora) , pěťour sběr , pěťour léčivá bylina , pěťour čaj , divoké léčivé byliny

reklama

Přečtěte si také