Zahrada

13. března 2025 07:10

Lenka Valjentová

Otravuje vás plevel? Tak ho snězte! Na jaře jsou bršlice, pěťour a žabinec delikatesa i lék

Plevel je v zahradě od časného jara trnem v oku. Na druhou stranu mají mnohé z urputných plevelů zajímavé léčivé účinky a navíc také dobře chutnají. Využijte naplno krátkého období, kdy jsou lístky bršlice kozí nohy, ptačince žabince nebo pěťouru ještě mladé, a zařaďte je do jarního jídelníčku jako léčivku a zeleninu.

Bršlice kozí noha, ptačinec žabinec nebo pěťour maloúborný jsou nenáviděné plevele, které už od časného jara otravují život všem zahradníkům. „Ovšem z pohledu léčitelství to jsou nepříliš známé, ale o to účinnější léčivé rostliny, které pomáhají hlavně s kašlem, detoxem, imunitou, dnou i revmatismem," vysvětluje bylinkář Martin Kolár.

A své nezastupitelné  místo mají také v jarním jídelníčku, protože navíc dobře chutnají. Vynikající jsou v zeleninových salátech a pomazánkách, dá se z nich připravit špenát nebo pesto.

INSPIRUJTE SE: Jak připravit jarní špenát z kopřiv. Skvělý je i s medvědím česnekem či pampeliškou

Bršlice kozí noha

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je jedním z nejobávanějších, prakticky nevyhubitelných vytrvalých plevelů.  Výborně se mu daří především ve vlhčím prostředí, ale roste všude. Typické pro něj jsou dlouhé podzemní oddenky, lysá, hranatá lodyha, listy jednou až dvakrát trojčetné. Kvete od května drobnými bílými až narůžovělými květy.

Bršlice kozí noha sběr

Mladé lístky, kterým se říká bršličky, sbíráme brzy na jaře ještě před rozkvětem. Na rozdíl od oddenku (sbírá se od dubna do září), který se dá sušit, se listy používají čerstvé. Dobře se dají zamrazit. Obzvláště mladé, ne zcela rozvinuté, lesklé, světlezelené lístky bršlice jsou velice chutné. Mají příjemnou, lehce kořeněnou chuť. Připomínají tak trochu karotku, celerovou nebo petrželovou nať. Matné, staré listy bršlice jsou již nahořklé a méně chutné.

  • Chceme-li mít mladé šťavnaté lístky po ruce nejen na jaře, bršlici posekáme a za zhruba pět dnů můžeme bršličky sklízet.

PŘEČTĚTE SI: Pýr je agresivní plevel, ale taky účinná léčivka. Uleví při kašli i rýmě a pomůže s detoxem

Bršlice kozí noha účinky

Bršlice kozí noha obsahuje především silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny a tanin, na jaře velké množství vitaminu C, karotenoidů, železa a manganu.

  • Působí močopudně, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a kyselých usazenin, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou.
  • Podporuje látkovou výměnu, pomáhá s detoxikací organismu a hubnutím.
  • Blahodárně působí na pohyblivost kloubů a jejich regeneraci.
  • Je vhodná jako podpůrný prostředek při léčbě otoků.
  • Horké kašovité obklady jsou vynikající na bolavé klouby.
  • Rozdrcené čerstvé listy podporují hojení i kožních onemocnění.
  • Placky z rozmělněných listů bršlice se přikládají na bodnutí hmyzem.

Bršlice kozí noha v kuchyni

Mladé světlezelené lístky jsou vynikající šťavnatá zelenina. Lesklé bršličky jsou výborné pro přípravu salátů, polévek, luštěninových pokrmů, nádivek, omelet a různých zapečených pokrmů i jako špenát k masu. Delikatesní jsou na čerstvém chlebu s máslem nebo sádlem, v tvarohové pomazánce nebo osmažené v olivovém oleji.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:  Trápí vás dna a bolí klouby? Natrhejte si bršlici. Čaj a obklad mají zázračné účinky

Divoké pesto z bršlice

Ingredience

  • 100 až 150 g mladých lístků bršlice
  • 8 až 10 g soli
  • 100 ml za studena lisovaného oleje
  • 2 až 3 vrchovaté lžíce semínek podle chuti (slunečnicová, dýňová, piniová)
  • 1 stroužek česneku nebo podle chuti

Příprava

Čerstvě natrhané bršličky opláchneme a necháme okapat. Bršlici, semínka, česnek, sůl  a zhruba polovinu oleje rozmixujeme najemno a poté postupně přidáváme další olej. Pesto přendáme do skleničky a navrch nalijeme ještě vrstvičku oleje, aby pesto nezhnědlo.

Ptačinec žabinec

Ptačinec prostřední (Stellaria media), lidově zvaný ptačinec žabinec nebo jen žabinec, je všudypřítomný, nesmírně urputný, tudíž nenáviděný plevel, který roste všude. Má tendenci se spíše plazit, lodyhu pokrývají chloupky, malé zelené lístky mají vejčitý tvar, kvete drobnými bílými kvítky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Popenec milovaly už naše babičky. Poradí si s jarní únavou a hodí se do velikonoční nádivky

Ptačinec žabinec sběr

Z žabince sbíráme na jaře celou nať, nejlépe horních asi 10 cm. Později se otrhávají jen lístky, protože časem lodyha ztuhne. Nejkřehčí je nať před rozkvětem.

  • Nedá se moc dobře sušit, užívá se čerstvá rostlina, ptačinec žabinec můžeme zamrazit.

Ptačinec žabinec účinky

Bylina obsahuje mj. tanin, hořčiny, třísloviny, saponiny, organické kyseliny, vitaminy A, C a E, draslík, hořčík a další zdraví prospěšné látky.

  • Ptačinec žabinec má silné detoxikační, protirevmatické a močopudné účinky.
  • Na pročištění organismu a nastartování přirozené obranyschopnosti imunity se doporučuje užívat jednu lžičku čerstvé šťávy (připravíme ji v odšťavňovači nebo nať rozmixujeme) třikrát až čtyřikrát denně před jídlem po dobu dvou týdnů.
  • Působí dobře na odkašlávání, výborně rozpouští hleny.
  • Používá se při léčbě nejrůznějších kožních chorob (lupénka, atopický ekzém, akné).
  • Zmírňuje revmatické potíže.
  • Je vynikající jako obklad na zanícenou kůži, bolavé klouby a svaly.

Čaj proti kašli z ptačince žabince

Ingredience

  • hrst čerstvé natě ptačince
  • 500 ml vody
  • 1 až 2 lžičky medu

Příprava

Bylinku zalijeme studenou vodou, necháme asi 5 minut stát, pak pomalu přivedeme skoro k varu – nevaříme, hned sejmeme a necháme asi 10 minut vyluhovat. Pak scedíme. Osladíme medem podle chuti. Nalijeme do termosky.

Užívání

Toto množství pijeme po doušcích po dobu sedmi dní. Výborně rozpouští hleny a pomáhá s odkašláváním.

Ptačinec žabinec v kuchyni

Čerstvě natrhané lístky žabince až nečekaně dobře chutnají, připomínají mladý hrášek. Přidáváme je do zeleninových i těstovinových salátů, vývarů, polévek, omelet, nádivek, pomazánek, na chléb s máslem nebo do smoothie.

Jarní žabincová pomazánka

Ingredience

Příprava

Lučinu nebo žervé smícháme se změklým máslem, přidáme nasekanou cibulku, ochutíme solí a mletým černým pepřem, nakonec vmícháme nasekanou nať ptačince a medvědího česneku.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Plicník posiluje plíce, podporuje trávení a hojí kůži. Jak využít jednu z prvních jarních bylin?

Pěťour maloúborný

Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora) je jeden z nejhorších jednoletých plevelů, jeho záludnost spočívá v téměř nepřetržitém množení. Kolem 50 cm vysoká rostlina s mírně chlupatou lodyhou, vejčitými, jemně špičatými listy kvete drobnými květy podobnými sedmikrásce. Kvete od od jara až do zámrazu.

Pěťour maloúborný sběr

Kvetoucí nať sbíráme od března do října, i když brzy na jaře je nejúčinnější i i nejchutnější. Na zimu si můžeme pěťour nasušit, většinou se používá jako tinktura.

  • Když kvetoucí nať pečlivě rozžvýkáme a vysajeme z ní šťávu, doplníme tělu vitamin C. Chutná podobně jako špenát.

INSPIRUJTE SE: Využijte léčivou sílu česneku medvědího na maximum. Udělejte si kapky, med, olej a pesto

Pěťour maloúborný účinky

Pěťour maloúborný obsahuje zejména flavonoidy, bílkoviny, pryskyřičné látky, saponiny a vitamin C.

  • Je považovan za univerzální léčivku s hlavně antioxidačními, protizánětlivými, detoxikačními, dezinfekčními a kardiovaskulárními účinky.
  • Osvědčil se při zvýšené únavě, oslabení organismu a celkové vyčerpanosti. Přirozeně posiluje imunitu.
  • Účinně pomáhá při detoxikaci organismu, zrychluje metabolismus.
  • Kašovité obklady z čerstvé kvetoucí natě působí protirevmaticky, pomáhají mírnit bolest kloubů.
  • Je neocenitelný při kožních chorobách a paradentóze

Čaj na imunitu

Ingredience

  • 1 lžička sušené nebo 1 lžíce čersvé natě pěťouru maloúborného
  • 250 ml vody

Příprava

Bylinu zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a povaříme 2 až 3 minuty v zakrytém hrnci, sejmeme a necháme zchladnout na vhodnou teplotu k pití. Scedíme.

Užívání

Čaj pijeme dvakrát denně při zvýšené únavě, oslabení organismu a celkové vyčerpanosti.

Pěťour v kuchyni

Při vaření se využívají mladé listy a výhonky. Dají se zpracovat podobně jako špenát nebo se přidávají do zeleninových salátů či jako zelené koření do polévek a omáček.

Zdroje: zdrave.cz, bylinkyprovsechny.cz, fresh.iprima.cz, bylinkář Martin Kolár, Bylinková zahrádka (Burkhard Bohne)


Přečtěte si také