Zahrada

6. dubna 2021 08:00

Lenka Valjentová

Plevel jako zelenina i lék. Na jaře jezte bršlici kozí nohu, žabinec nebo pěťour

Plevel na zahradě je od časného jara trnem v oku a jeho likvidace je nikdy nekončící prací. Na druhou stranu mají mnohé z urputných plevelů zajímavé léčivé účinky, kterých si naštěstí naši předkové všimli a začali je využívat. Bršlice kozí noha, ptačinec žabinec a pěťour maloúborný jsou zákeřné plevele, ale z pohledu lidové medicíny to jsou nepříliš známé, ale o to účinnější léčivé rostliny, které pomáhají s kašlem, detoxem, imunitou i revmatismem.

Bršlice kozí noha

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je jedním z nejobávanějších, prakticky nevyhubitelných vytrvalých plevelů. Typické pro něj jsou dlouhé podzemní oddenky, lysá, hranatá lodyha, listy jednou až dvakrát trojčetné. Kvete od května drobnými bílými až narůžovělými květy.

Bršlice kozí noha sběr

  • Mladé lístky (bršličky) sbíráme brzy na jaře ještě před rozkvětem, oddenek od dubna do září. Na rozdíl od oddenku, který se dá sušit, se listy používají čerstvé, mohou se zamrazit.
  • Mladé, lesklé, světlezelené, sotva rozvinuté lístky bršlice jsou velice chutné a připomínají tak trochu karotku, celerovou nebo petrželovou nať.
  • Chceme-li mít mladé šťavnaté lístky po ruce nejen na jaře, bršlici posekáme a za zhruba pět dnů můžeme bršličky sklízet. Matné, staré listy bršlice jsou již nahořklé a méně chutné.

Co obsahuje bršlice

Z pohledu lidové medicíny je to nedoceněná, ale o to účinnější léčivá rostlina. Bršlice obsahuje především silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny a tanin, na jaře velké množství vitaminu C, karotenoidů, železa a manganu.

Na co je dobrá bršlice

Už ve středověku měla své místo jako prostředek mírnící bolesti při dně zvané taky pakostnice nebo podagra, dříve se jí říkalo nemoc králů, protože byla způsobena nadměrným holdováním alkoholu a tučných jídel. Felčaři na postižené partie přikládali rozdrcenou bylinu, která prý přinášela výraznou úlevu od bolesti.

Bršlice kozí noha účinky:

  • Působí silně močopudně, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a kyselých usazenin, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou.
  • Podporujelátkovou výměnu, pomáhá s detoxikací organismu a hubnutím.
  • Blahodárně působí napohyblivostkloubůa jejich regeneraci.
  • Uvolňuje křeče, zejména v oblasti břicha a napomáhá správné funkci střev.
  • Je vhodná jako podpůrný prostředek přiléčbě otoků a močových kaméncích.
  • Horké kašovité obklady z listů a oddenků jsou vynikající na bolavé klouby.
  • Rozdrcené čerstvé listy podporují hojení i kožních onemocnění.
  • Placky z rozmělněných listů bršlice se přikládají na bodnutí hmyzem.

Močopudný čaj z bršlice

Ingredience

  • 2 lžíce oddenku bršlice
  • 500 ml vroucí vody

Příprava

Bylinu přelijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 15 až 20 minut vyluhovat. Pak scedíme. Nalijeme do termosky.

Užívání

Popíjíme po doušcích během dne. Kúra nesmí přesáhnout 10 dnů, pak si dáme minimálně stejně dlouhou pauzu a ještě jednou můžeme zopakovat, dlouhodobé užívání se nedoporučuje.

Bršlice kozí noha jako zelenina

Mladé světlezelené lístky jsou vynikající šťavnatá zelenina. Lesklé bršličky jsou výborné pro přípravu salátů, polévek, luštěninových pokrmů, nádivek, omelet a různých zapečených pokrmů i jako špenát k masu. Delikatesní jsou na čerstvém chlebu s máslem nebo sádlem, v tvarohové pomazánce nebo osmažené v olivovém oleji. Před použitím listů, zvláště velkých a matných starších se doporučuje stáhnout z nich opatrně pokožku, jsou pak jemnější.

Jarní špenát s bršlicí

Ingredience

  • 2 hrsti mladých lístků bršlice
  • 4 hrsti čerstvého špenátu
  • 1 cibule
  • máslo nebo olej
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce smetany
  • česnek podle chuti

Příprava

Bršlici a špenát nakrájíme, krátce spaříme horkou vodou a necháme okapat. Na tuku orestujeme nahrubo nasekanou cibuli, přidáme bršlici a špenát, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Osolíme, opepříme a zjemníme smetanou. Nakonec přidáme lisovaný česnek podle chuti.

Ptačinec žabinec

Ptačinec prostřední(Stellaria media), lidově zvaný ptačinec žabinec nebo jen žabinec je všudypřítomný, nesmírně urputný, tudíž nenáviděný plevel, který roste všude. Má tendenci se spíše plazit, lodyhu pokrývají chloupky, malé zelené lístky mají vejčitý tvar, kvete drobnými bílými kvítky.

Ptačinec žabinec sběr

Z žabince sbíráme hlavně na jaře celou nať, nejlépe horních asi 10 cm, později se otrhávají jen lístky, protože časem lodyha ztuhne. Nejkřehčí je nať před rozkvětem. Čerstvě natrhaný ptačinec žabinec chutí připomíná mladý hrášek či mladou kukuřici .Nedá se moc dobře sušit, užívá se čerstvá rostlina, ptačinec žabinec můžeme zamrazit.

Ptačinec žabinec účinky

Bylina obsahuje mj. tanin, hořčiny, třísloviny, saponiny, organické kyseliny, vitaminy A, C a E, draslík, hořčík a další zdraví prospěšné látky.

  • Ptačinec žabinec má silné detoxikační, protirevmatické a močopudné účinky.
  • Na pročištění organismu a nastartování přirozené obranyschopnosti imunity se doporučuje užívat jednu lžičku čerstvé šťávy (připravíme ji v odšťavňovači nebo nať rozmixujeme) třikrát až čtyřikrát denně před jídlem po dobu dvou týdnů.
  • Působí dobře na odkašlávání, výborně rozpouští hleny (dříve se používala při onemocnění TBC).
  • Používá se při léčbě nejrůznějších kožních chorob (lupénka,atopický ekzémy,akné).
  • Zmírňuje revmatické potíže.
  • Je vynikající jako obklad na zanícenou kůži, bolavé klouby asvaly.

Čaj proti kašli z ptačince žabince

Ingredience

  • hrst čerstvé natě ptačince
  • 500 ml vody
  • 1 až 2 lžičky medu

Příprava

Bylinku zalijeme studenou vodou, necháme asi 5 minut stát, pak pomalu přivedeme skoro k varu – nevaříme, hned sejmeme a necháme asi 10 minut vyluhovat. Pak scedíme. Osladíme medem podle chuti. Nalijeme do termosky.

Užívání

Toto množství pijeme po doušcíchpo dobu sedmidní. Výborně rozpouští hleny a pomáhá s odkašláváním.

Ptačinec žabinec jako zelenina

Čerstvě natrhané lístky žabince až nečekané dobře chutnají. Přidáváme je do zeleninových i těstovinových salátů, vývarů, polévek, omelet, nádivek, pomazánek, na chléb s máslem nebo do smoothie.

Jarní žabincová pomazánka

Ingredience

Příprava

Lučinu nebo žervé smícháme se změklým máslem, přidáme nasekanou cibulku, ochutíme solí a mletým černým pepřem, nakonec vmícháme nasekanou nať ptačince a medvědího česneku.

Pěťour maloúborný

Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora) je jeden z nejhorších jednoletých plevelů, jeho záludnost spočívá v téměř nepřetržitém množení. Kolem 50 cm vysoká rostlina s mírně chlupatou lodyhou, vejčitými, jemně špičatými listy kvete drobnými květy podobnými sedmikrásce. Kvete od od jara až do zámrazu.

Pěťour maloúborný sběr

Kvetoucí nať sbíráme od dubna do října, nejlépe ale hned na jaře, to je nejúčinnější. Na zimu si můžeme pěťour nasušit, většinou se používá jako tinktura. Když kvetoucí nať pečlivě rozžvýkáme a vysajeme z ní šťávu, doplníme tělu vitamin C. Chutná podobně jako špenát.

Pěťour maloúborný účinky

Pěťour maloúborný obsahuje zejména flavonoidy, bílkoviny, pryskyřičné látky, saponiny a vitamin C.

  • Je považovaný za univerzální léčivku s hlavně antioxidačními, protizánětlivými, detoxikačními a dezinfekčními a kardiovaskulární účinky.
  • Osvědčil se při zvýšené únavě, oslabení organismu a celkové vyčerpanosti.
  • Přirozeně posiluje imunitu.
  • Využívá se jako lék při horečce, chřipce a nachlazení
  • Účinně pomáhá při detoxikaciorganismu, zažívacích problémech, zrychluje metabolismus.
  • Kašovité obklady z čerstvé kvetoucínatě působí protirevmaticky, pomáhají mírnit bolest kloubů.
  • Je neocenitelný při kožních chorobách (lupénce, vředech a ekzému ) a paradentóze

Čaj na posílení imunity

Ingredience

  • 1 lžička sušené nebo 1 lžíce čersvé natě pěťouru maloúborného
  • 250 ml vody

Příprava

Bylinu zalijeme studenou vodou, přivedeme varu a povaříme 2 až 3 minuty v zakrytém hrnci, sejmeme a necháme zchladnout na vhodnou teplotu k pití. Scedíme.

Užívání

Čaj pijeme dvakrát denně při zvýšené únavě, oslabení organismu a celkové vyčerpanosti.

Pěťour jako zelenina

Při vaření se využívají mladé listy a výhonky. Dají se zpracovat podobně jako špenát nebo se přidávají do zeleninových salátů či jako zelené koření do polévek a omáček.

https://www.zdrave.cz/zdravy-zivot/lecivky-na-vasi-zahrade-proc-je-prestat-likvidovat-jako-plevel/


Přečtěte si také