Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Vypěstujte si křehké ředkvičky: Drobná zelenina s jemně palčivou chutí patří k nejlepším jarním pochoutkám

Kdo by se na jaře netěšil na malé červené ředkvičky! Jasně, dnes si je můžeme koupit po celý rok, ale ty jarní, a ještě k tomu vlastnoručně vypěstované, jsou samozřejmě nejlepší.
Vydáno: 20.03.2019
Vypěstujte si křehké ředkvičky 1
Autor: istockphoto.com Vypěstujte si křehké ředkvičky 1
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ředkev setá, ředkvička (Raphanus sativus)

Vypěstovat ředkvičky zvládne úplně každý, jsou absolutně nenáročné a klíčí i rostou velmi rychle. Přesto je dobré, pokud chceme mít co nejkřehčí chutné kousky, dopřát ředkvičkám optimální podmínky.

Ředkev setá, ředkvička (Raphanus sativus)
Autor: istockphoto.com Ředkev setá, ředkvička (Raphanus sativus)

Jak a kdy vysévat ředkvičky

Předpěstování ředkviček nemá žádný význam, ale pokud chceme mít tuhle jarní zeleninu co nejdříve na stole, můžeme vysít v teple naklíčená semena. Na jeden den je namočíme do vlažné vody a další dva dny je necháme klíčit na navlhčené buničině. Pak teprve semeno vyséváme, ale musíme dát pozor, aby nezaschlo. Semínkům můžeme dopřát i nálev z heřmánku jako prevenci proti chorobám.

Semena vyséváme přímo do volné půdy od poloviny března, v době, kdy teplota půdy bude nejméně 12 °C, optimálně 18 °C, nebo do pařeniště do hloubky asi 0,5–1 cm do řádků vzdálených od sebe asi 20 cm. Ředkvičky ale dokážou vyklíčit už při teplotě 3 °C a krátkodobě zvládnou i malý přízemní mrazík. Vysetá semena zahrábneme zeminou a přimáčkneme. Nakonec můžeme výsev zakrýt netkanou textilií. Ředkvičky však nemusíme vysévat na záhony samostatně. Vzhledem k jejich rychlému růstu, 32–36 dní, můžeme ředkvičky vysít do jednoho řádku spolu se salátem, mrkví, petrželí nebo hráškem. Kvůli možnému šíření chorob se však ředkvičky nevysazují spolu s jinými brukvovitými zeleninami. Na stejném záhonu bychom měli opět pěstovat ředkvičky asi za 2–3 roky.

Jak a kdy vysévat ředkvičky
Autor: istockphoto.com Jak a kdy vysévat ředkvičky

Semena ředkviček můžeme vysévat na jaře, ale také na podzim, v létě vyseté ředkvičky většinou netvoří bulvičky, ale rychle vyhánějí do květu. Na trhu jsou však už i celoroční odrůdy ředkviček, které můžeme vysévat i pro letní sklizeň, například odrůdy Parat, Lada nebo Topsi.

Kdy ředkvičky sklízet

Ke zdárnému vývoji ředkvičky potřebují dostatek slunce a pravidelnou zálivku, ale vzhledem k rychlosti růstu nepotřebují přihnojování. Stačí je vysít do humusem bohaté půdy. Ředkvičky sklízejte včas, dokud jsou křehké a šťavnaté, nečekejte na co největší bulvy. Ty mají potom sklon k dřevnatění nebo naopak vyšeptání a k velké palčivosti.

Kdy ředkvičky sklízet
Autor: istockphoto.com Kdy ředkvičky sklízet

Ředkvičky v kuchyni

Na ředkvičkách si můžeme pochutnat i mnohem dříve, než dosáhnou klasického vzhledu a velikosti. Konzumovat můžeme i mladé klíčící rostlinky, které jsou bohaté na vitaminy, aminokyseliny, minerální látky, enzymy a stopové prvky. Semínka si pro tyto účely necháme naklíčit na misce a konzumujeme je zasyrova jako doplněk do salátů.

Mladé ředkvičky
Autor: istockphoto.com Mladé ředkvičky

Ani mladá nať ředkviček nemusí končit v kompostu nebo v odpadkovém koši. Ke konzumaci se nejlépe hodí nať mladých rostlinek, kterou bychom stejně předčasně vytrhli při protrhávání řádku. Nať nemá typickou chuť a palčivost ředkviček, ale i tak se hodí do salátů či na výrobu pesta.

Samotné ředkvičky, tedy známé červenobílé bulvičky, používáme nejčastěji v syrovém stavu, ale skvělé jsou i pečené nebo grilované, kdy získají výbornou nasládlou chuť, nebo dušené.

Autor: Simona Bauer

Článek je zařazen v: ředkvičky , Raphanus sativus , jarní zelenina , jak pěstovat , jarní vitaminy
Reklama