22. července 2014 05:40
Markéta ZídkováVišně jsou ovoce pouze pro znalce
Višně patří k ovoci, které má své milovníky i odpůrce. Jde totiž o aromatické, mírně nakyslé ovoce, které nemusí každému chutnat.
Višní čas, přišel zas.Višně dělíme na kyselky s barvitou šťávou a amarelky se světlou dužninou a bezbarvou šťávou. Plodí většinou v tyto dny. Kdo nemá rád višně, měl by si pořídit sladkovišni, což je kříženec mezi třešněmi a višněmi. Tyto odrůdy jsou samosprašné.
Višně mají sklon k vytváření přehoustlých převislých korun, k předčasnému stárnutí a k „vyholování“ starších větví. Proto už v prvních letech po výsadbě u nich odstraňujeme konkurenční výhony, později přizpůsobíme řez podle tvorby plodného obrostu. Nejpraktičtější je každoročně ihned po sklizni odplozené výhony odříznout až po nově vyrostlé silné letorosty blíže k rameni.
Vyplatí se konzervovat
Výraznou kyselou chuť višní oceňujeme nejen v marmeládách a džemech, ale i ve šťávách a likérech. Nic jiného nám po většinu roku nezbývá, sezona višní je krátká. Ale právě teď se jich můžete přejíst a připravit z nich zásoby na zimu.
Více o pěstování višně čtěte v naší Encyklopedii.
Na kompot z višní připravujeme kvůli jejich kyselosti nálev o něco sladší než například na kompot z třešní. Pokud jej nebudou jíst děti, můžeme navrch před zavíčkováním přilít trochu rumu – výsledná chuť se příjemně přiblíží oblíbenému likéru.
Přípravu džemů a marmelád trochu komplikuje fakt, že drobné ovoce je potřeba odpeckovat. Ručně je to zdlouhavé a ke šťavnatým plodů značně barbarské. Odpeckovávač třešní a višní se tedy rozhodně vyplatí.
Jednoznačně mrazák
Kromě zavařování se dají višně i zmrazit. Vypeckované a neslazené ovoce se vám bude hodit k pozdějšímu použití do koláčů, vypeckované a pocukrované se uplatní v nákypech.
Stejně jako ostatní drobné ovoce se i višně doporučujeme předmrazit a teprve když zmrznou na kámen,je sesypte do sáčků.
(mw)
Mohlo by vás zajímat: