Zahrada

16. července 2014 05:52

Markéta Zídková

Vzhůru na záhony. Přišel čas na další vlnu zeleniny

Pořád ještě můžeme vysévat a sázet další zeleninu. Do zimy je daleko.

Zeleninové záhony nenecháváme po první červnové sklizni prázdné. Ihned na jejich místo vysazujeme nové rostlinky. Po rané zelenině můžeme vysazovat kedlubny, květák, pór nebo kadeřávek. Vhodné je také vysévat hrášek a fazolky. Pojďme se podívat, jak na to.

Kedlubny jsou vděčnou zeleninou. Připravíme si sazenice pozdních odrůd a jakmile sklidíme jarní zeleninu, vysadíme je ve sponu 35 x 35 cm. Důkladně zalijeme. Záhony zbavujeme plevele a pravidelně okopáváme a zaléváme. Jakmile se sazeničky uchytí, už je nemusíme tak často zalévat. Stejně tak postupujeme i u květáku a kadeřávku.

Další rady, jak pěstovat zeleninu, najdete v naší Encyklopedii. Sazeničky póru si musíme také připravit předem. Pokud to nestihneme, je možné si je zakoupit v zahradnictví. Zakoupenou sadbu vysazujte do řádků vzdálených alespoň třicet centimetrů, mezi rostlinami ponecháme dvacet centimetrů. Zkrátíme kořeny i nadzemní část a sazeničky vysadíme dost hluboko – deset centimetrů – do rýh.

Po výsadbě je vydatně zalijeme; do doby, než pořádně zakoření, potřebuje pór dostatek vláhy. Sílící sazenice můžeme postupně přihrnovat zeminou, abychom docílili vyšší konzumní části. Ani zelené listy nevyhazujeme, mají stejný obsah vitaminů, jen jsou trochu tužší a ostřejší chuti.

Ještě stále můžeme vysévat hrášek a fazolky. Hrášek vysejeme do řádků, fazolky keříčkové do jamek po pěti semínkách. Do podzimu nám ještě dají dobrou úrodu.

Pozor na škůdce, především slimáky! Ti i v červnu řádí na záhonech a zvláště jim chutnají mladé listy košťálovin. Nastražte na ně pasti, nejvíc zabírají chemické, ale vyzkoušejte třeba zahloubenou misku s pivem v blízkosti výsadby, vůně a chuť piva je doslova láká a košťáloviny nechají v klidu..

(mw)

Mohlo by vás zajímat:

Sdílejte článek
Štítky zelenina záhon plevel zahradnictví hrách setý zeleninová zahrada kedluben

Přečtěte si také