19. dubna 2014 05:30
Markéta ZídkováZázrak jménem kopřiva. Proč ji mít v nádivce?
V zahradě ji nechceme, tam je to pro nás plevel. Pryč s plevelem! Ale na talíři je to malý zázrak.
Kromě toho, že jsem jako malá musela u babičky v létě chodit ráno běhat s holýma nohama do vysoké trávy, dokud byla rosa (pak si nohy umýt v sudu s ledovou dešťovou vodou), museli jsme se jako děti na jaře cíleně několikrát popálit o kopřivy. Už si dnes napamatuju, kolikrát to bylo potřeba zopakovat – babiččiny metody nás měly otužit a ochránit před artritidou a revmatismem.
Babičky moc dobře věděly, co je dobré a co ne. I když dnes nebudete bosky běhat v kopřivách, na vašem talíři kopřiva nesmí chybět. Zejména teď o Velikonocích. Neopomeňte si alespoň připravit velikonoční nádivku z kopřiv.
Spokojí se s málem
Rostlina obsahuje: histamin, kyselinu mravenčí, acetylcholin, serotonin, četné minerály včetně oxidu křemičitého, vitamíny A,B,C a taniny. Mladé kopřivy jsou bohaté na vitamíny a minerály. Mají vysoký obsah vitaminu C a ten pomáhá zajistit, aby tělo železo, které se v kopřivě nachází, řádně absorbovalo. Čistí organismus od kyseliny močové. Kopřiva je doporučována na dětský a nervový ekzém. Nálev se má pít 3x denně. Rovněž se užívá ke stimulaci krevního oběhu a pročištění organismu, při artritidě, revmatismu a dně. Je to naše nejlepší léčivá rostlina na pročištění krve a krvetevorbu.
Jak známo, tahle bylina stojí za to. Ještěže není veškerá krajina kultivovaná a existují území nikoho a různá rumiště, kde se jí daří nejlépe. Ze zahrad ji vypuzujeme jako nechtěnou a pak zoufale sháníme pár lístků do nádivky, nedej bože, když jí chceme víc. Z kopřiv můžete samozřejmě připravit jarní tonikum na čištění pleti, můžeme pít kopřivový čaj, uvařit si polévku, přidat ji do špenátu (nebo udělat jen kopřivový špenát) no a samozřejmě teď aktuálně udělat velikonoční nádivku.
Řeč je o kopřivě dvoudomé, která u nás roste téměř po celé republice.
Oceníte ji zejména teď na jaře, když docházejí zásoby zeleniny z loňského roku (nepočítáme-li dovoz, což je téměř vše) a ještě moc neroste jiná zelenina. V tu chvíli je kopřiva přímo vitamínová bomba.
Kopřiva je indikátorem vysokého obsahu dusíku, proto ji nesbírejte na okrajích polí, kde je zvýšená koncentrace dusíku z hnojiv. Stejně tak ji sbírejte jen do konce května a pak až zase mladé výhony v září. Mezitím obsahuje příliš mnoho dusíku.
Markéta Žídková
Mohlo by vás zajímat: