Bydlení

16. září 2024 13:13

Lenka Valjentová

Základní pravidla hygieny při povodních. Pozor na infekce z kontaminované vody i potravin

Počasí se snad už brzy umoudří, voda i v těch nejvíce povodněmi postižených oblastech ustoupí a přijde na řadu úklid. Připomeňme si důležitost a základní pravidla hygieny při záplavách. Bydlíte-li v povodní zasažené oblasti, především se vyvarujte přímého styku kůže se záplavovou vodou, protože hrozí riziko infekcí. To platí i při požití kontaminovaných potravin a vody.

V první řadě se vyvarujte přímého styku kůže se záplavovou vodou, protože hrozí riziko infekcí. Do bahna ani vody nesahejte holýma rukama, používejte ochranné pomůcky, především gumové rukavice a pevnou nepromokavou gumovou obuv.

NENECHTE SI UJÍT: Po extrémních deštích se ve středu vyjasní. Čeká nás slunečné a teplé babí léto

„Zejména ruce si často dezinfikujte či důkladně myjte, pokud máte k dispozici nezávadnou vodu. Myjte si ruce vždy po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, před jídlem a pitím, než se dotýkáte obličeje, ale i před a samozřejmě po použití WC,“ zdůrazňuje na stránkách Státního zdravotního ústavu MUDr. František Kožíšek, CSc., vedoucí Národního referenčního centra pro pitnou vodu a vedoucí Oddělení hygieny vody. Toto jednoduché a základní hygienické pravidlo je jedním z nejdůležitějších opatření, které vám umožní chránit své zdraví během obnovy svých domovů.

Postup při mytí rukou

  • Při styku s infekčním materiálem suchou pokožku nejprve dezinfikujte, nejlépe přípravky s obsahem alkoholu s protivirovou účinností.
  • Po dezinfekci ruce umyjte pitnou vodou a mýdlem, osušte jednorázovým papírovým ubrouskem, případně ještě ošetřete regeneračním krémem.
  • Veškerá poranění pokožky, hnisání, vyrážky apod. konzultujte s lékařem.

Nezávadná voda k pití

  • K pití používejte pouze vodu, jejíž zdravotní nezávadnost je ověřena, možné je používat vodu z cisteren s označením „pitná voda“ (tato by se měla převařovat po dobu 15 minut).
  • Pokud máte jakékoli pochybnosti o čistotě pitné vody, raději využijte vodu balenou!
  • Bydlíte-li v povodní zasažené oblasti a nejste napojeni na veřejný kontrolovaný vodovod a máte vlastní studnu, je třeba prověřit kvalitu vody v této studni provedením chemického a bakteriologického vyšetření, i když studna nebyla zatopena. Je totiž možné, že došlo ke kontaminaci spodních vod a kontrola je tedy nezbytná. Do doby prověření kvality vody by voda neměla být používána k pití.
  • Nepijte vodu ze zaplavených studen, je nutné je nejprve sanovat. Pokud byla vaše studna přímo zatopena, nelze vodu z této studny rovněž používat jako pitnou, a to až do doby po provedené sanaci studny a zjištění vyhovujících výsledků rozboru vody.

Zaplavené potraviny nejezte!

  • Nejezte žádné zaplavené potraviny s výjimkou potravin hermeticky uzavřených ve skle a plechu (konzervy). Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat.
  • Všechny zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených nemilosrdně zlikvidujte!
  • To se týká i potravin z ledničky. Zlikvidujte chlazené potraviny, které byly ponechány nad teplotou 6  C déle než 4 hodiny a jestliže mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny.
  • Zaplavené ovoce a zeleninu ze zahrady je nutné považovat za zdravotně závadné.
  • Plodiny v zahradě, které nebyly zcela zatopeny a dále rostou, doporučujeme využívat až po hygienické kontrole, nejdříve po třech týdnech po skončení záplav. Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možné jíst po důkladném umytí pitnou vodou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak můžeme připravit na velkou vodu zahradu

Infekce, které při povodních hrozí

Lidé se mohou v záplavových oblastech nakazit zejména salmonelózou, úplavicí, břišním tyfem a paratyfem, leptospirózou, tularémií, žloutenkou typu A a B apod. Při přemnožení komárů hrozí záplavové horečky. Zkontrolujte si platnost očkování proti tetanu (přeočkování po 10 až 15 letech).

Onemocnět infekčními nemocemi mohou i domácí mazlíčci a užitková zvířata. Některá onemocnění zvířat se mohou přenášet na lidi.

  • V případě prvních příznaků infekčního onemocnění (bolest břicha a křeče v břichu, průjem, zvracení, teplota, vyrážka) raději kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky!

Zdroje: szu.czzachranny-kruh.cz


Přečtěte si také