Bydlení

21. září 2023 07:00

Lenka Valjentová

Žhavá novinka v bydlení mimo sítě. Moderní přenosný a rozložitelný minidům ovládá mobilní aplikace

V poslední době se stále častěji setkáváme s termínem off grid domy, což je pojem, který se dá volně přeložit jako dům bez připojení nebo mimo sítě. Představuje bydlení v soběstačných minidomech, často uprostřed přírody, bez napojení na inženýrské sítě. Žhavou novinkou je mobilní off grid domek Studio Pod. Ať už chcete žít v přírodě, bydlet na odlehlém místě, nebo žít tam, kam vás vítr zanese, bude pro vás bydlení mimo sítě skvělým řešením.

Co jsou off grid domy

Malé off grid domky jsou ve světě stále populárnější především díky své udržitelnosti a flexibilitě bydlení. Domy mimo sítě, také se jim někdy říká ostrovní, jsou malé domky (tiny houses), které nejsou připojeny k tradiční elektrické síti, vodovodu nebo kanalizačnímu systému. Místo toho jsou navrženy tak, aby byly soběstačné a udržitelné a spoléhaly se na obnovitelné zdroje energie, jako jsou solární panely, větrné turbíny nebo vodní generátory.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: České bydlení na kolech: Podívejte se do minidomu o ploše 4,5 m2, který vytvořili Češi

Jak vypadá bydlení mimo sítě

Tyhle domky jsou obvykle velmi malé, zhruba od 10 do 40 metrů čtverečních. Bývají i na kolech, aby byly plně mobilní. Malé ostrovní domy uprostřed přírody jsou oblíbené k bydlení, ale postupně se jich čím dál víc objevuje jako víkendové chaty.

Vzhledem k použití nejmodernějších technologií dnes už téměř všechny off grid domy plně korespondují s myšlenkou chytrých domácností, což umožňuje ovládání chodu celého domu s pomocí mobilního telefonu. Světla, výroba energie, zámky atd. – zkrátka vše je pod kontrolou skrze jednu mobilní aplikaci.

Moderní mobilní off grid dům

Žhavou novinkou v oblasti off grid bydlení je Studio Pod, jak se americký projekt jmenuje. Představuje přenosný, rozložitelný a plně vybavený domek. Vypadá trochu jako běžný přepravní kontejner, ale na místě se během pouhých 15 minut promění z 15 metrů čtverečních na 42 metrů čtverečních, a to včetně vestavěné verandy. Umožňuje tak pohodlné a útulné bydlení.

Obrovskou skleněnou stěnu od podlahy ke stropu je možné propojit s aplikací, která bude zobrazovat různé venkovní snímky ve vysokém rozlišení. Může také zobrazovat informace, jako je venkovní a vnitřní teplota, datum a zprávy. Tato funkce prý dokáže pouhým stisknutím tlačítka proměnit prostor z útulného obydlí v pohlcující scénický ráj.

Zdroje: Profimediacz, tinyliving.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také