Znáte čerimoju? Nejchutnější ovoce světa můžete pěstovat jako přenosnou rostlinu

Svět exotického ovoce je mnohem barvitější a bohatší, než si my Středoevropané umíme představit. Některé druhy ovoce, i když se pěstují v relativně malé vzdálenosti, například ve Španělsku, nemají šanci obohatit náš trh, protože jen velmi špatně zvládají přepravu. Mezi takové druhy ovoce náleží i čerimoja, plod jednoho z druhů láhevníků. Chutné plody se však můžete pokusit vypěstovat i ve vlastním obýváku či skleníku.

Ten, kdo čerimoju ochutnal, ji často přirovnává k jahodové zmrzlině nebo k jablkovému kompotu. Jedná se o větší plod se zelenou drsnou slupkou, pod kterou po rozkrojení naleznete bílou dužinu s krémovitou konzistencí, plnou hnědých semen. Dužina lahodně voní po ovoci, ale na semena si musíte dát pozor a v žádném případě do nich nekousat. Obsahují totiž jed.

Anona čerimoja (Annona cherimola)

Vytrvalá rostlina, která ve své domovině, v jihoamerických tropech, dorůstá do výšky 3–9 metrů, v našich podmínkách zůstává mnohem více při zemi, ale i tak se jedná o statnou pokojovou, tedy přenosnou nebo skleníkovou rostlinu.

Semena seženete na internetu

V našich podmínkách mnohem snáze zakoupíte semena, stačí jen pár kliků na internetu, než abyste narazili na vzrostlou čerimoju v květináči.

  • Semena před výsevem pod povrch rašelinového substrátu vyžadují tzv. stratifikaci, tedy uložení asi na 2 měsíce do chladu, nejlépe do lednice.
  • Poté se semena vysévají do vlhkého substrátu a výsevní misku je nutné překrýt mikrotenovým sáčkem, aby se zajistila dostatečná, především stálá vlhkost.
  • Misku se semeny umístěte na teplé místo (25-30 °C) a substrát udržujte stále mírně vlhký, ale pozor na přemokření.

Jak pěstovat čerimoju

Mladé rostlinky můžete pěstovat ve skleníku i v bytě, později přes léto i venku, na místě s rozptýleným světlem, v polostínu. Pozor na slunce, které by mohlo mladé rostlinky poškodit nebo zcela spálit.

Na podzim přestěhujte čerimoju zpět domů či do skleníku. Ke zdárnému přezimování je nejvhodnější teplota asi kolem 11 °C, ale vždy pod 20 °C. V zimním období čerimoju nehnojte. Dojde k částečnému opadání listů a rostliny vykvétají. Rostliny v žádném případě nevystavujte teplotám pod 0 °C, nejsou mrazuvzdorné.

Květy bude potřeba opylit štětečkem, protože rostliny se samy opylit nedokážou, a hmyz, který tuto práci v tropech zastává, se u nás nevyskytuje.

Stromky čerimoji začínají plodit až ve věku 5–7 let, někdy můžete ve větších zahradnictvích sehnat i rostliny roubované. Rostliny můžete množit i řízkováním ostříhaných větví. Tvarovací řez se provádí v období vegetačního klidu.

Choulostivé plody čerimoji

Ve Španělsku, nedaleko Malagy, můžete vidět velké plantáže plné čerimoji, ale ovoce se k nám nemá šanci dostat. Plody se sice sklízejí ještě před plnou zralostí, ale i tak jsou velmi citlivé na otlaky a mechanické poškození. Musí být doručeny k zákazníkovy během 24 hodin, při optimální teplotě skladování okolo 10 °C.

Zdroj: https://www.ireceptar.cz/zahrada/nejchutnejsim-ovocem-sveta-je-udajne-cerimoja-plod-lahvovniku-20190531.html; https://www.osiva-semena.cz/blog/127_lahodne-plody-cerimoji-muzete-sklizet-i-vy.html; https://www.citrus-shop.cz/blog-souteze/anona-annona-cherimola

Sdílejte článek
Štítky skleník balkon exotické ovoce čerimoja

Přečtěte si také