Bydlení

17. srpna 2023 11:00

Komerční sdělení

7 tipů, jak přestavět dětský pokoj v revír dospívajících

Kdy jindy se pustit do přestavby dětského pokoje než v létě? Zdi rychle schnou a vaše dospívající ratolesti mají moře času na to, aby vám do proměny mohly mluvit. Vězte, že tak je to lepší. Proč? To se dozvíte v článku níže spolu s tipy, jak rychle a bezbolestně proměnit pokoj na dospělácký.

Připravte si štětce, barvy, vybavení a pořádnou dávku trpělivosti. Šance, že se neshodnete s představou vašeho dospívajícího syna nebo dcery je takřka stoprocentní. Budete trapní, nemožní, staromódní a pomalí. Mít puberťáka v zádech je ale i přesto ten nejlepší nápad. Nakonec to bude on, pro koho bude pokoj intimním útočištěm. Nebudete-li to respektovat, inkasujete za vložené úsilí a peníze výživnou pubertální nenávist. Smířeni? Výborně. Pokoj vaší ratolesti je připraven dospět.

Definujte styl. Aby byl pokoj dostatečně „cool“

Nejdůležitější fáze přestavby. Pokoj je totiž odrazem osobnosti a musí s ní do puntíku rezonovat, aby obstál před kamarády i na TikToku. Miluje vaše dítě hip-hop a graffiti? Rádo se parádí, tančí a zpívá? Nebo žije PC hrami a technologiemi? S definovaným stylem bude proměna jednodušší. Přinejmenším vám ukáže, zdali se zaměřit na funkčnost, nebo vzhled.

Vyklidit, vyčistit!

Malé děti jsou úžasné bytosti pro svou zvídavost a nadšení z obyčejných věcí. Všechno je pro ně poklad. Podle toho to ale také vypadá v jejich pokoji. Projděte s vaším teenagerem dětské artefakty a vyneste nad nimi rozsudek. Můžete si také stanovit limit pro věci, které zachováte. „Debordelizace“ tak bude snadnější a rychlejší.

Poté je na řadě výmalba. V této fázi je obzvláště důležité nezapomínat na role - dítě režíruje, vy konáte. Průchod svým názorům můžete dát během konzultace odstínů – připomeňte ratolesti vybraný styl.

Zásadní je kvalita postele

Co potřebuje každý puberťák? Dobře jíst, zdravě sedět, socializovat se a dle posledních studií opravdu hodně spát. Když si tohle ujasníte, odhalí se vám základní kus nábytku každého teenagerovského pokoje.

V posteli stráví teenager spoustu času – bude v ní sledovat filmy, číst knížky, učit se a samozřejmě spát. Na postel jsou tak vyvíjeny vysoké kvalitativní nároky. Nezdráhejte se a dopřejte svému křehkému puberťákovi optimální komfort se 120cm nebo 140cm matrací. Navzdory velkorysým rozměrům ji můžete mít za podobnou cenu jako za klasické 90cm lůžko.

Správně vysoký stůl a židle jako investice do zdraví

Bude u něj dělat úkoly, psát deníky, hrát na počítači i natáčet „storíčka“. Potřebuje tak velkou pracovní plochu s ideální výškou vůči židli a vlastní výšce. Zní to jako úloha z Matematického klokana? Žádnou paniku, máme pro vás tahák – kolena, kyčle a lokty by měly svírat pravý úhel. S „ajťáky“ zkonzultujte vysouvací šuplík na klávesnici. Jinak se řiďte vkusem dítěte a domluveným stylem.

Ke kvalitnímu stolu patří kvalitní židle. Na ní bude teenager trávit hodiny svého života a zásadně ovlivní držení těla v budoucnosti. Dospěláckou židli či křeslo volte jen v případě, že dítě dosáhne na zem a může se pohodlně opřít. V opačném případě vybírejte z židli s nastavitelnou výškou a hloubkou sezení.

Výkladní skříň stylu

Na šatní skříni záleží. Trendy oblečení je vstupenkou do kolektivu. Tenisky? Ústřední módní téma současné mládeže. Bude jich hodně a bude třeba je někam uklidit, nechcete-li o ně zakopávat. Nezapomeňte na vestavěné zrcadlo – šetří místo a snižuje riziko depresí z nechtěných módních faux pas.

Tam, kde se rodí vzpomínky

Přichází chvíle, kdy si vaše ratolest začne domů vodit kamarády. A právě tehdy se rodí celoživotní přátelství. Vaše dítě poprvé zažije pocity naplnění, že někam patří. Připravte půdu vytvořením „socializačního koutku“. U dívek nezapomeňte na záplavu hebkých polštářků a make-up sekci. U kluků na pohodlné sezení, televizi a dostatek zásuvek pro výživná herní a filmová odpoledne.

Vše dvakrát podtrhnout osobitými doplňky

Obrysy namalovány, teď už jen dílo dovybarvit. Designovým osvětlením, stylovým koberečkem či nápaditým mixem dekoračních polštářů. Vsaďte na jednoduché zútulňovací kouzlo světýlek a fotografií. Přidejte špetku osobitosti neonovým nápisem. Nechte část stěny řízeně vytapetovat obrázky platonických lásek. A buďte zase o chlup oblíbenější rodič.


Přečtěte si také