Naše tipy

13. září 2023 11:04

Lenka Valjentová

Agresivní ohniví mravenci dobyli Evropu. Útočí na vše živé a jejich kousnutí hodně bolí

Červení ohniví mravenci, známí pod vědeckým názvem Solenopsis invicta, patří k nejbojovnějším a nejútočnějším živočichům na planetě. Jeden z nejhorších invazních druhů se teď usadil i v Evropě, což vůbec není dobrá zpráva. Jejich kousnutí patří mezi nejbolestivější vůbec.

Červený ohnivý mravenec Solenopsis invicta dorazil do Evropy! „Nalezení tohoto druhu v Itálii bylo velkým překvapením, ale věděli jsme, že tento den přijde,“ řekl zpravodajskému serveru CNN Mattia Menchetti, výzkumný pracovník z Institutu evoluční biologie ve Španělsku. Jeho tým objevil nedaleko města Syrakusy na Sicílii v Itálii 88 hnízd červených ohnivých mravenců rozmístěných na zhruba pěti hektarech.

„Solenopsis invicta je jedním z nejhorších invazních druhů. Může se šířit znepokojivě rychle,“ varuje Menchetti, vedoucí studie, která prvně hovoří o evropské kolonii Solenopsis invicta a byla nedávno zveřejněna v odborném časopise Current Biology. Podle vědeckého týmu se na Sicílii nezastaví, naopak by se mohli brzy rozšířit po celé Evropě, protože mnohé oblasti už mají klima, které je pro tento druh vhodné.

Podívejte se na článek vydaný v Current Biology:

Ohniví mravenci jsou aktivní lovci

Tito mravenci pocházejí z Jižní Ameriky, ale byli zavlečeni do dalších částí světa včetně Severní Ameriky, kde se stali invazním druhem. Mají silnou sociální strukturu a vynikají schopností tvořit rozsáhlé kolonie. Červení ohniví mravenci jsou aktivní lovci a mohou společně útočit na vše živé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejjedovatější brouk Česka se nebezpečně množí. V Německu kvůli němu zavírají hřiště

Usadí se kdekoli

Jejich eliminace je kvůli jejich agresivitě a schopnosti rychle se rozmnožovat obtížná. Nezastaví je ani voda, ani propast, kolonie čítající i sto tisíc jedinců si hravě vyrobí most přes řeku nebo průrvu v zemi. Usídlit se navíc mohou prakticky kdekoliv, třeba doma ve skříni.

Kousnutí hodně bolí

Červení ohniví mravenci jsou vysoce agresivní, pokud se cítí ohroženi. Jejich kousnutí patří mezi nejbolestivější vůbec. Přízvisko ohniví nemají jen kvůli barvě, ale i následkům, které jejich kousnutí vyvolává. Mají speciální žlázy, které vylučují jedovatou látku, která způsobuje silnou bolest, podráždění a pálení, jako kdyby se kůže ocitla v ohni. Po kousnutí ohnivými mravenci se vytvoří hnisavé pupínky. A může vyvolat i vážné alergické reakce a vést až k alergickému šoku.

Nebezpeční škůdci

Mravenec může rovněž poškodit pěstované plodiny i celé místní ekosystémy, Pro zemědělce a zahradníky jsou nepříjemnými, ale hlavně nebezpečnými škůdci, varují vědci ve zmíněné studii.

Invazní druhy stojí svět nejméně 423 miliard dolarů každý rok, protože vedou k vymírání rostlin a zvířat, ohrožují potravinovou bezpečnost a podle zprávy podporované OSN zhoršují ekologické katastrofy po celém světě.

PŘEČTĚTE DSI TAKY: Evropě hrozí invaze nebezpečných komárů. Přenášejí smrtící nemoci

Ohniví mravenci nejsou jediní

Agresivní mravenci nejsou jediným nebezpečným invazivním hmyzem, s nímž se bude muset Evropa a možná i Česko v budoucnu potýkat. Čím dál víc se tu začíná líbit například exotickým komárům, jako je komár tygrovaný (Aedes albopictus) či komár tropický čili egyptský (Aedes aegypti), a mnoha dalším, které ani české jméno nemají jako třeba Aedes japonicus, Aedes atropalpus nebo Aedes koreicus, nebo sršním asijským (Vespa velutina) či sršňím mandarínským (Vespa mandarinia).

Zdroje: .cell.comedition.cnn.com, cnn.iprima.cz, sociální sítě Mattia Menchetti

Sdílejte článek
Štítky mravenci ohniví mravenci invazivní hmyz Solenopsis invicta

Přečtěte si také