Nejjedovatější brouk Česka se nebezpečně množí. V Německu kvůli němu zavírají hřiště

Majka fialová patří mezi naše nejkrásnější druhy brouků a je zákonem chráněna jak v Česku, tak i v Německu, kde se místy začíná přemnožovat. Brouček s kovově fialovými až namodralými krovkami je však silně jedovatý a člověk by se proto měl kontaktu s ním raději vyvarovat, pokud si nechce přivodit svědivé puchýře. Pozor bychom měli dát především na děti, kterým by mohlo ochutnání brouka způsobit vážné zdravotní problémy.

Ještě nedávno by se dalo hovořit spíše o štěstí, pokud bychom pěkně vybarveného broučka, majku fialovou, v přírodě potkali. V Česku se majky vyskytují zatím jen vzácně, najdete je v nížinách, ale i v podhorských a horských oblastech. Na druhou stranu hlášení o výskytu majky fialové v naší přírodě mírně přibývá. Podle webu BioLog byly letos hlášeny nálezy v obcích Hostěrádky-Rešov, Zborovice, Máslojedy, Želešice, Tetčice, Litoměřice, Bělá, Bříza, Dobrá Voda nebo Štramberk. Majku fialovou můžete potkat nejčastěji v oblastech jižních a středních Čech a jižní Moravy. Jedná se však o výskyt v řádech jedinců.

Zatím není jasné, proč se v poslední době tito brouci přemnožili na několika místech v sousedním Německu. O problém se jedná především ve spolkových státech Hesensko a Severní Porýní-Vestfálsko. Majka fialová se tam objevila i na dětských hřištích, která se musela dokonce na omezenou dobu zavřít. Vzhledem k životnímu cyklu brouka se však jedná jen o krátké období, 4–6 týdnů.

Achtung Ölkäfer! Jetzt wirds giftig: In Hofgeismar im Kreis Kassel musste ein Spielplatz in der Widdehagen Straße wegen...

Posted by RTL Hessen on Thursday, March 23, 2023

Majka fialová (Meloe violaceus)

Jedovatý, 1–4 centimetry velký brouk z čeledi majkovitých se v naší přírodě vyskytuje jen po omezenou dobu od března do června. Nejčastěji se vyskytuje na okrajích lesů a na pasekách, mezích a okrajích cest, kde se živí rostlinnými pletivy. Patří mezi brouky teplomilné, ale potkat majku fialovou můžete nejen v nížinách, ale i v horských oblastech, v minulosti byla spatřena například i na Sněžce.

Majka fialová, postrach včelek samotářek

Samičky majky fialové rozeznáte od samečka velmi snadno. Jsou větší, neboť mají v těle uložená vajíčka, která kladou do půdy. Po několika dnech se z nich vylíhnou drobné oranžové larvy. Ty pak vylézají na rostliny, kde čekají na své hostitele, včely. Včely, nejčastěji samotářky, si pak nevědomky na svém těle zanesou larvy majek do svého hnízda. Larvy majek se živí nejprve včelími vajíčky, pak i včelími zásobami. Na jaře se ve včelím hnízdě zakuklí, aby se později, koncem března, mohli vylíhnout noví brouci.

Jak je to s jedovatostí majky fialové

Pokud majku fialovou vezmete do ruky, začne z kloubů nožek vylučovat silně jedovatý a páchnoucí výpotek nažloutlé barvy, který obsahuje kantharidin. Jedná se o prudký jed, který má za úkol odrazovat především dravce. Pokud dojde k potřísnění kůže tímto jedem, mohou se začít objevovat nepříjemně svědivé puchýře a po požití většího množství jedu může dojít až k úmrtí postiženého. Na druhou stranu smrt může způsobit dávka asi 30 miligramů kantharidinu, ovšem v čistém stavu. Člověk by tedy musel sníst několik těchto brouků, aby dávka jedu byla smrtelná.

Jak se chovat při nálezu majky fialové

Podle entomologů se jedná o brouka jedovatého a při manipulaci s ním bychom měli být opatrní, ale není důvod k panice. Pokud majku fialovou najdete na své zahradě nebo v blízkosti dětského hřiště, pak ji opatrně naberte na lopatku a odneste ji do míst, kde nebude nikoho ohrožovat. V žádném případě broučka nezabíjejte, jedná se o hmyz chráněný!

Pokud dojde k potřísnění kůže, pak je doporučeno zasažené místo omývat tekoucí čistou vodou po dobu alespoň 5 minut.

Zdroje: BioLogzpravy.aktualne.czpoznatsvet.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také