Trendy

24. srpna 2023 07:00

Lenka Valjentová

Evropě hrozí invaze nebezpečných komárů. Přenášejí smrtící nemoci

Evropou se šíří invazivní druhy komárů, zejména se jedná o komára tygrovaného a komára tropického čili egyptského. Tihle nebezpeční komáři přenášejí hrozivé smrtelné nemoci, například horečku dengue, zika virus či chikungunya. Jak je to s jejich výskytem v Česku, máme se bát?

Ve světě je komár z epidemiologického pohledu jeden z nejnebezpečnějších členovců, zodpovědný je například za přenos malárie, japonské encefalitidy, žluté zimnice, horečky dengue, onemocnění chikungunya nebo viru zika. V Česku jsou komáři považování spíše za nepříjemné trapiče a případy výskytu smrtelných onemocnění přenášených komáry se vyskytují ojediněle, když si je přivezou cestovatelé z exotických zemí. Ale nemusí to tak být i v budoucnu.

Jak vypadají exotičtí komáři

Exotické komáry, jako je komár tygrovaný (Aedes albopictus) či komár tropický čili egyptský (Aedes aegypti) a mnoho dalších, které ani české jméno nemají, jako třeba Aedes japonicus, Aedes atropalpus nebo Aedes koreicus, si tak trochu proti jejich vůli šíříme k nám sami, když je převezeme z jedné strany světa na druhou na lodích, v autech, ve vlacích či kamionech.

Komáři tygrovaný a tropický jsou charakterističtí tmavým zbarvením s bílými proužky na těle i končetinách. Jsou ještě menší než klasický „český“ komár pisklavý (Culex pipiens), měří jenom okolo 3 mm.

Komár tygrovaný se šíří Evropou

Výskyt především komára tygrovaného se v pevninské Evropě rozšiřuje a téma invazních komárů v posledních letech rezonuje Evropou.

Podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se komár tygrovaný vyskytoval v osmi evropských zemích (zasaženo bylo 114 regionů), letos je jeho výskyt zaznamenán už 13 zemích a 337 regionech. Podle nejnovějších údajů ECDC se druh komárů Aedes albopictus v Evropě rozšiřuje dále na sever a na západ. Od roku 2022 se také vyskytuje na Kypru a hrozí reálné nebezpečí, že se bude šířit i do dalších evropských zemí.

Komár tygrovaný se v Evropě v poslední době nejvíc rozšířil ve Francii. Poprvé se do země dostal už v roce 2004 a od té doby se rozšířil do 71 z 96 správních jednotek Francie. Loni francouzské zdravotnické úřady zaznamenaly 65 případů, kdy se lidé nakazili přímo ve Francii, a nikoli v zahraničí.

„V posledních letech jsme zaznamenali geografické rozšíření invazních druhů komárů do dříve nedotčených oblastí,“ uvedla Andrea Ammon, ředitelka ECDC. „Jestliže tento trend bude pokračovat, můžeme očekávat více případů a možná i úmrtí na nemoci, jako je horečka dengue, chikungunya i západonilská horečka.“

Hrozí invaze nebezpečných komárů u nás?

Invazivní komáři se v letních měsících mohou vyskytovat i u nás, i když se neprokázalo, že by v našich podmínkách tropické nemoci přenášeli. „Invazním komárům by se v České republice pravděpodobně tolik nedařilo,“ uvedl entomolog ing. Pavel Jakubec, Ph.D. z České zemědělské univerzity v Praze pro Blesk Zprávy. „Invaze komárů jsou způsobeny lidskou činností, a to především mezinárodní námořní dopravou, takže k nám se dostávají spíše až ty druhy, kterým se podařilo usadit se jinde. Česko má zároveň poměrně chladné kontinentální klima, které může zamezit přezimování části invazních komárů z teplejších oblastí, jako je třeba komár tropický. Tedy by se dalo říct, že ČR je v tomto kontextu na tom docela dobře.“

  • U nás se můžeme potkat zřejmě jen s komárem tygrovaným, který se už od roku 2012 objevuje na Břeclavsku, ale ve velmi malém počtu, v řádu jednotek až desítek kusů.

Ochrana před komáry

Osobní ochranu proti komárům se doporučuje nepodceňovat ani v ČR. Při pobytu v rizikových lokalitách vysokého výskytu komárů (stojaté i tekoucí vody, listnaté a lužní lesy, podmáčená stanoviště) se doporučuje nosit oděv, který kryje maximum těla – dlouhé rukávy a nohavice. Jedinou účinnou profylaxí proti komárům jsou repelenty, které lze aplikovat jak přímo na kůži, tak i na oděv.

Nejčastější nemocí přenášené komáry

  • Horečka dengue je virové onemocnění přenášené na člověka prostřednictvím infikovaných komárů. Onemocnění je přenášeno komáry Aedes (zejména Aedes aegypti globálně a Aedes albopictus v Evropě). V posledních desetiletích výskyt dengue celosvětově dramaticky vzrostl. Postihuje převážně mladé osoby včetně dětí. K symptomům nemoci patří horečka, bolesti hlavy, kožní vyrážka podobná spalničkám, bolesti kloubů, zvýšená krvácivost. Horečka dengue je také známá jako nemoc lámající kosti, protože může způsobit takovou bolest, že nemocným připadá, jako by se jim lámaly kosti. Inkubační doba je čtyři až sedm dní.
  • Virové onemocnění chikungunya se obvykle projevuje vysokou horečkou, kožní vyrážkou a výraznou bolestí kloubů. Někteří nemocní pacienti mají další příznaky, například nevolnost, únavu, krvácení z nosu a dásní. Inkubační doba je pět až sedm dní.
  • Virus zika je akutní horečnaté onemocnění provázené kožní vyrážkou, bolestmi kloubů a svalů a neurologickými příznaky. Vysoké riziko představuje pro těhotné ženy, jejichž dětem může způsobit těžkou vývojovou poruchu. Inkubační doba je tři až dvanáct dnů. V roce 2015 způsobil virus na americkém kontinentu epidemii velké rozsahu.

Zdroje: blesk.cz, ecdc.europa.euszu.cz, cs.wikipedia.org

Sdílejte článek
Štítky komáři tropické nemoci komár tygrovaný

Přečtěte si také