Zahrada

5. září 2023 06:00

Lenka Valjentová

Agresivní sršeň asijská útočí na včely a pronásleduje lidi. Už se objevila i v Maďarsku

V Maďarsku nedaleko slovenských hranic byl v posledních dnech zaznamenán výskyt invazní sršně asijské. Ty jsou podle odborníků agresivní, útočí nejen na včely, ale také na lidi a zvířata. Přestože se v Česku zatím nevyskytují, je potřeba být na pozoru.

Maďarské přírodovědné muzeum podle Dailynewshungary.com potvrdilo, že se sršeň asijská na přelomu srpna a září na území Maďarska objevila. Výskyt sršně asijské byl prokázán v okolí obce Hédervár, severozápadně od města Györ (oblast Győr-Moson-Sopron), jen několik kilometrů od slovenských hranic.

Na Slovensku zatím žádný nález potvrzen nebyl a v Česku také ne. Pokud ale máte podezření, že jste pozorovali právě tuhle sršeň, napište na adresu: invaznidruhy@nature.cz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sršeň asijská se blíží do Česka: Nedá se před ní utéct, dráždí ji alkohol i voňavky

Jak se v Evropě sršeň asijská vzala

Evropská invaze sršní asijských začala v roce 2004, kdy bylo několik královen ze své domoviny nechtěně zavlečeno s běžnou obchodní zásilkou bonsají z Číny do jihozápadní Francie. V současné době je výskyt sršně asijské potvrzen v Itálii, Španělsku, Portugalsku, Belgii, Nizozemsku, Velké Británii, Švýcarsku, v Německu (východně od Frankfurtu) a nejčerstvější zpráva o jejím výskytu je z Maďarska. V 2016 jej Evropská unie prohlásila za invazní druh.

Sršeň asijská vs. sršeň obecná

Sršeň asijská (Vespa velutina) je o něco menší než naše dobrá známá sršeň obecná (Vespa crabro) a liší se i barevností.

  • Sršeň obecná má převážně světle žlutý zadeček s černými pruhy, hlava je zepředu žlutá, shora červená. Hruď a nohy jsou černé a červenohnědé. Dělnice dosahují velikosti 18 až 23 mm a matky až 35 mm.
  • Sršeň asijská je černá se širokým oranžovým pruhem na zadečku a tenkým žlutým proužkem na prvním zadečkovém článku. Zepředu je hlava oranžově zbarvená a konce nohou jsou žluté. Dosahuje velikosti 17 až 32 mm.

Nebezpečí pro včely a hmyz

Sršeň asijská největší obavy vzbuzuje mezi včelaři. Je predátorem různých druhů hmyzu a může způsobit velké ztráty na včelstvech. Naše včely medonosné se nedokážou, na rozdíl od svých asijských včelích příbuzných, sršním bránit. Maďarský svaz včelařů proto vydal varování, při kterém upozorňuje své členy, aby věnovali zvýšenou pozornost svým včelstvům. Sršeň asijská dokáže zlikvidovat celé úly, jelikož jedna sršeň za jediný den dokáže sežrat až 50 včel. Živí se totiž nejen nektarem, mízou a ovocnými šťávami, ale také proteiny. A jejich významným zdrojem jsou včely.

Pro web Pluska.sk chování sršně popsal předseda včelařů bratislavského kraje Slovenského svazu včelařů Milan Rusnák: „Asijská sršeň je mimořádný dravec a 60 % jeho stravy tvoří včely. Nicméně, likviduje jakýkoli hmyz. Je to výborný letec, za letu chytí vážku a snadno si poradí i se včelou. Odcvakne jí hlavu i bříško a s hrudí, kde se nachází nejvíc bílkovin, odletí.“

Asijská sršeň útočí i na lidi

Sršeň asijská dokáže svým žihadlem usmrtit menšího hlodavce, ale nebezpečná je i pro lidi, především pro alergiky a malé děti. Její bodnutí asi jeden centimetr dlouhým žihadlem je opravdu velmi bolestivé a nepříjemné. Zdravého člověka by ale nemělo ohrozit.

PŘEČTĚTE SI: Co dělat, když vás poštípe hmyz? První pomoc najdete na louce, v zahradě i doma

„Naše sršeň například pronásleduje cyklistu 20 metrů a pak se vrátí. Sršeň asijská ho bude obtěžovat 200–300 metrů i více a normálně ho ‚dobodá‘. Na člověka se může vrhat i několik desítek těchto sršní. Jedná se o účinný a bolestivý jed. Takže nemají problém jen včelaři, ale i běžní lidé a skot. Je extrémně dravá a k lovu využívá různé strategie,“ vysvětluje Rusnák, podle kterého se tento problém už brzy může týkat i Slovenska. Potažmo Česka. Pokud se sršeň asijská začne množit, rozšíří se do 50–80 km vzdálenosti od místa výskytu.

Zdroje: nature.cz,Pluska.skdailynewshungary.com, cz.wikipedia.org

Sdílejte článek

Přečtěte si také