S epsomskou solí jídlo neosolíte, ale zbaví vás bolesti svalů, chřipky, stresu či mastných vlasů

Není sůl jako sůl. Epsomská sůl se vzhledem kuchyňské soli podobá, ale na dochucení jídla se nehodí. I tak se vyplatí mít ji doma. Má totiž léčivé vlastnosti a po staletí se používá hlavně jako přísada do koupelí, které pomáhají s chřipkou, bolestmi svalů a kloubů nebo stresem a nespavostí.

Co je to epsomská sůl

Epsomská sůl, známá také jako hořká sůl či epsomit, chemicky síran hořečnatý, je bezbarvá, krystalická, dobře rozpustná látka. Podobá se kuchyňské soli, ale je velmi hořká. Na rozdíl od tradičních solí, které jsou na bází sodíku, je epsomská sůl na bázi hořčíku. A právě hořčík patří mezi minerály, které dnes mnoha lidem hodně chybí. Pomáhá mj. při řešení nespavosti, stresu a únavy, podílí se na mírnění bolestí svalů, kloubů a šlach, bojuje s chorobami z nachlazení nebo zlepšuje kvalitu vlasů.

Tento přírodní léčivý prostředek se používá hlavně zevně, nejčastěji jako přísada do koupele, což je příjemný způsob, jak do těla dostat hlavně hořčík, který se přes pokožku snadno vstřebává do těla, kde příznivě působí.

Epsomská sůl je známá teprve od 17. století. Svůj název dostala podle města Epsom v Anglii v hrabství Surrey, kde byla objevena. Je významnou součástí mořské vody i některých tuzemských minerálních vod (ŠaraticaZaječická hořká). Můžete ji koupit v lékárnách, v drogeriích nebo na internetu.

Na co se používá epsomská sůl

Uleví při chřipce i angíně

Epsomská solná koupel pomáhá zmírnit bolesti těla a svalů spojené s nemocemi z nachlazení, chřipky nebo angíny. Koupel zvyšuje pocení, což pomáhá imunitnímu systému bojovat proti virům i bakteriím. U běžného nachlazení může koupel zkrátit dobu trvání onemocnění.

  • Do vany s teplou vodou (co snesete) přidejte alespoň 400 g epsomské soli, nechte rozpustit. Sůl také můžete předem rozpustit v litru horké vody. Do koupele můžete přidat několik kapek éterického oleje z máty peprné nebo borovice či smrku. V teplé koupeli zůstaňte 20 minut (podle potřeby přilijte horkou vodu). Po koupeli se neutírejte, jen si oblékněte župan a ještě minimálně půl hodiny odpočívejte.

Zmírní bolesti svalů i kloubů

Epsomská sůl uvolňuje svalové napětí, zmírňuje otoky a bolesti svalů, šlach a kloubů, a to díky hořčíku, který pomáhá udržovat svaly a klouby v chodu. Celková koupel s přídavkem epsomské soli ulevuje od bolestí a křečí a urychluje regeneraci.

  • Do teplé lázně přidejte 350 až 400 g epsomské soli a nechte rozpustit. Sůl můžete předem rozpustit v litru horké vody. Do koupele přidejte několik kapek rozmarýnového éterického oleje. V teplé koupeli zůstaňte 15-20 minut.
  • Kdyýž vás bolí nohy, zkuste ponořit nohy do nádoby s teplou vodou s epsomskou solí (50 g soli na 1 l vody) na 30 až 40 minut. Koupel nohou nemusí být vhodná, jestliže máte otevřené rány nebo puchýře.

Poradí si stresem, nespavostí a únavou

Díky vysokému obsahu hořčíku se koupeli s epsomskou solí připisují relaxační schopnosti mírnit stres a únavu, zlepšovat spánek a náladu. Má zklidňující účinky, zmírňuje stres a pomáhá při nespavosti. Teplá koupel tak přispěje k psychické pohodě a celkovému uvolnění.

  • Asi 200 g epsomské soli přidejte do teplé koupele a relaxujte v ní 15 až 20 minut. Můžete také přidat tři kapky levandulového éterického oleje, který dodá krásnou vůni a rovněž pomůže navodit pocit relaxace.

Zvládne popraskané paty

Epsomská sůl prospívá nohám s popraskanými patami a zrohovatělou kůži na chodidlech, poradí si i stále studenými končetinami či plísňovým onemocněním nohou.

  • Zhruba 200 g epsomské soli rozpusťte v jednom litru horké vody, po rozpuštění přilijte dalších 8 až 9 litrů teplé vody. Nohy do teplé lázně ponořte na 10–20 minut, potom je nechte volně uschnout. Opakujte každý den do zlepšení stavu. Po koupeli můžete ještě do změklé kůže chodidel a pak vetřít směs za studena lisovaného rostlinného oleje s troškou epsomské soli.

Pomůže mastným vlasům

Hořčík, a tudíž i epsomské sůl, je skvělým prostředkem na mastné a zplihlé vlasy. Pokud máte mastné vlasy, které myjete skoro každý den a už večer cítíte, že jsou zase zplihlé a mastné, pak zkuste epsomskou sůl. Trochu soli přidejte do šamponu, který běžně používáte.

Epsomskou sůl můžete použít taky jako masku na vlasy, která je posílí a pomůže zvětšit jejich objem Namíchejte svůj kondicionér stejným dílem se solí, naneste na vlasy a nechte 20 minut působit. Potom vše opláchněte a upravte, jak jste zvyklí.

Zdroje: cs.wikipedia.orghealthline.comverywellhealth.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také