29. listopadu 2015 05:16
Markéta Zídková10 tipů, jak ušetřit čas v kuchyni. A mít čas na teplé večeře
Jste pohlceni množstvím toho, co musíte stíhat?
Padáte na ústa, lítáte mezi prací, domácností a do toho byste třeba ještě chtěli vařit teplé večeře. Stejně tak, jako se dělá audit ve firmě, aby šéfové zjistili, kde se dá ušetřit, možná i vy v kuchyni máte nějaké skryté rezervy, které by vám pomohly lépe vše zvládnout. Jen si to chce sednout a věci trošku zorganizovat. Tady je 10 rad, které vám ušetří spoustu času.
1. Naplánujte si dopředu, co budete v týdnu vařit. Ale nejenom to, zda uděláte francouzské brambory nebo zelňačku, ale projděte si detailně seznam surovin, které budete potřebovat, a pak vše nakupte při jednom velkém nákupu. Ono stát 6x týdně ve frontě u pokladny sežere moře času. Stejně tak čekat na červenou cestou do obchodu nebo přemýšlet, zda máte s sebou do práce nákupní tašku. Cestou z práce se během týdne už stačí stavit jen pro čerstvé pečivo. Samozřejmě to lze dělat, pokud máte auto, jinak vše v ruce neutáhnete. Ale pokud nemáte auto, zvažte, jestli by se vám nevyplatilo nechat si jídlo přivézt ze supermarketu (funguje ve velkých městech) nebo nakoupit na internetu?
2. Vařte víc věcí najednou. Ono uvařit vlastní jídlo kolikrát zabere méně času než pak uklidit kuchyni, vytřít, umýt sporák, digestoř. Ne že by to člověk dělal po každém vaření… ale vlastně by někdy chtěl. Takže zatímco se vám vaří rýže, připravte si maso na večeři a rovnou už nakrájejte cibuli a udělejte omáčku na boloňské špagety na další den. Ano nejlepší je jíst čerstvé jídlo, ale když 2x týdně ohřejete jídlo z předchozího dne, nic se nestane a vy nebudete muset ten den utírat zaflákaný obklad za sporákem.
3. Dejte si čas na přípravu. Nejlepší je začít vařit, když máte sklizenou kuchyni a dost místa, abyste si před začátkem vaření připravili všechny potřebné suroviny. Nejhorší je, když musíte jít 20x do lednice, 2x do sklepa a podobně, to žere čas. Takže si vše pěkně vyložte a naskládejte na jedno místo, kde budete vařit.
4. Dělejte věci jen jednou. Projděte si svůj plán, co chcete ten týden vařit, a věci, které se opakují, udělejte jen jednou. Pokud například potřebujete orestovat cibulku do guláše v sobotu a víte, že v úterý budete restovat cibuli do masové směsi, orestujte si dvojnásobnou porci už v sobotu a v zakryté misce vám vydrží v pohodě do úterka. Pečete kuře? Přihoďte kousek navíc a máte maso do polévky na druhý den. Očistěte a poduste si zeleninu zároveň jako přílohu i na druhý den do polévky. Samozřejmě to nejde vždy, salát to chce připravit vždy čerstvý, ale proč už byste do něj nemohli mít uvařená vajíčka od snídaně?
5. Uvařte si vždy o jednu dvě porce navíc. A dejte jídlo do mrazáku. Pokud jídlo kvalitně, tedy rychle zamrazíte, nijak drasticky neztratí na své výživové hodnotě. A máte oběd do práce nebo pro dítě, které vám náhle onemocní a zůstane doma. Pokud si takhle chcete připravit dopředu i večeři, změřte si, kolik toho vy nebo vaše rodina standardně sníte, a pořiďte si krabičku v dané velikosti. Třeba na omáčku na boloňské špagety je to ideální.
6. Vařte navíc jen to, co fakt máte rádi. Pokud si vaříte porci dvě dopředu na další den, tak promyslete, aby to byly věci, které máte opravdu rádi a nevadí vám jíst je dva dny po sobě. Jinak se budete otráveně dívat na talíř segedínu, který už jste měli včera, a teď zase ...
7. Využijte troubu naplno. Když už něco pečete, promyslete si, jestli do ní nemůžete dát dvě věci najednou, nebo když doděláte pečeni, rychle udělat něco sladkého. Ušetříte nejen čas, ale i peníze. Co třeba rychle vykouzlit pár šátečků z listového těsta s marmeládou a využít horkou troubu, ve které se peklo kuře? A za 15 minut máte skvělou snídani na druhý den (pokud odoláte a šátečky rovnou nespořádáte).
8. Co nesníte, rovnou zamrazte. Otevřeli jste do rizota plechovku kukuřice, ale spotřebovali jen půlku. Budete ji jíst druhý den? Ne, tak šup s ní do krabičky, nálepku, popsat a do mrazáku. Druhá cesta je zdlouhavější: do lednice, pak ji za dva dny najít v lednici, přemýšlet, zda ji spotřebuju… a pak dát do mrazáku. Nebo ji najít až za 5 dní a vyhodit.
9. Udělejte si pečicí den. Pokud rádi pečete, zkuste promyslet, zda byste nemohli udělat víc věcí najednou. Když už jede trouba, máte vytažený robot, váhu… Co třeba upéct bábovku a zároveň ovesné sušenky, které vydrží dlouho.
10. Pokud odmítáte náš návrh naplánovat si dopředu celý týden – ano, ztrácí se z toho spontaneita a někdy to prostě nejde –, tak si večeři promyslete cestou ráno do práce a až přijdete domů, budete vědět, co chcete a máte dělat a nebudete ztrácet čas a energii přemýšlením. Nepřemýšlejte o tom, co bude k večeři, až v půl šesté večer, kdy po celém dni zdrchaně sedíte v obýváku na gauči. V tu chvíli na nic moc nepřijdete a samotné přemýšlení vás vyčerpá a bude chleba s máslem. Tedy ne že by na něm bylo něco špatného – a ušetříte nejvíc času ze všech těchto rad.
(web)
Mohlo by vás zajímat: