Bydlení

28. února 2019 10:10

Markéta Zídková

5 tipů, jak rychle pohostit nečekanou návštěvu

Dokážete pohostit nečekanou návštěvu? Máme pro vás tipy jak na to. Postačí pár základních surovin a trocha kreativity.

Občas přijdou nečekaní hosté, na které jsme se vůbec nepřipravili. Je potřeba jim něco nabídnout.Poradíme, jak být dobrým hostitelem v každém případě, i bez dostatečného času na přípravu.

V nejlepším případě se hosté ozvou s malým předstihem a řeknou nám, že právě projíždějí naším městem a rádi by nás viděli. V tom horším případě zazvoní s lahví vína nebo balíčkem kávy přímo u dveří. Vidíme je rádi, ale zákonitě začneme propadat panice. V prvním momentu nám většinou v hlavě naskakuje špinavé nádobí ve dřezu, poházené prádlo v obýváku a ručníky v koupelně, které jsme zrovna měli v plánu vyměnit. Teprve potom nám začne docházet, že bychom k láhvi vína nebo čerstvě uvařené kávě měli připravit alespoň něco malého k zakousnutí.

Co se vyplatí mít vždycky doma pro případ nečekané návštěvy:

  1. Čerstvou zeleninu a ovoce
  2. Olivy, oříšky nebo sušené ovoce
  3. Bagetky na dopečení nebo toustový chléb
  4. Pár balíčků sýra nebo kvalitní uzeniny
  5. Základní suroviny pro pečení (olej, cukr, vejce, polohrubou mouku)
  6. Bílý jogurt nebo kysanou smetanu
  7. Kávu a láhev vína

Když máme na přípravu celou hodinu

60 minut je vcelku luxusní doba na přípravu občerstvení. Průměrně zdatná hospodyně stihne upéct například bábovku, většina z nás si troufne doběhnout pro pár chybějících drobností do nejbližšího obchodu. Je čas i na tu výměnu ručníků a přejetí umývadla houbičkou, ale s úklidem to nepřehánějte, abyste se o všechen čas nepřipravili. Pokud máte suroviny na pečení, pusťte se do toho, ale hned, aby moučník stihl před příchodem návštěvy vychladnout. Ideální je už zmíněná bábovka, dobrý bude i perník. Sázejte ale jen na už vyzkoušené a ověřené recepty. Šťastní majitelé chlazeného listového těsta by se neměli zdržovat čištěním jablek na klasický závin, s kouskem sýra, ostrým kečupem a kořením dle chuti mohou daleko rychleji připravit slané šneky.

Půlhodinka taky dobrá

30 minut mezi ohlášením a příchodem návštěvy je ideální na přípravu něčeho jednoduššího. Pokud máte dostatek čerstvé zeleniny a suroviny na pikantní dip, pusťte se do této možnosti. Na dobrou omáčku vám postačí například kelímek bílého jogurtu nebo kysané smetany, sůl, pepř, chili, a několik stroužků česneku, s trochou něčeho zeleného se dostanete zase o úroveň výš. Dip naservírujte v mističce a na namáčení do něj nakrájejte úhledné zeleninové hranolky. Výborná je mrkev, salátová okurka, řapíkatý celer nebo paprika. Pro přípravu sladkého dezertu je půlhodinka málo. Můžete ale zalovit v mrazáku a pokud máte ve zvyku ukládat sem zbytky koláčů nebo cukroví, máte vyhráno. Super sladké a rychlé pohoštění je zmrzlinový pohár s čerstvým ovocem, které si můžete ještě před příchodem návštěvy očistit a nakrájet.

Jé, to je ale překvapení…

I to se stává, říká se, že je to neslušné, ale co už s tím, když máme hosta bez ohlášení za dveřmi. Někteří možná zvládnou dělat, že nejsou doma, ale většina z nás i takovéto návštěvě dveře otevře a pozve ji dál. Třeba je to kamarád, který zrovna potřebuje vaši pomoc a povzbuzení. Nabídněte obligátně něco pití a při jeho přípravě prošmejděte lednici a spíž. Nezdržujte se přípravou sladkého dezertu nebo dipu, pouze nakrájejte objevenou zeleninu a k ní naservírujte sýr, olivy, oříšky, pečivo, slané kvekry, prostě cokoliv najdete. Dobře bude vypadat i mísa s umytým čerstvým ovoce nebo tácek, na který narovnáme ovoce sušené. Pokud máte toustový chléb nebo jiné pečivo a tvrdý sýr a začínáte pomalu tušit, že se návštěva protáhne, naskládejte krajíčky na plech, slabě potřete máslem nebo olivovým olejem, nahoru položte plátky sýra (jestliže máte, přidejte i šunku nebo kousek rajčátka) a dejte zapéct pod gril, tyhle toustíky jsou dobré a rychlé, jejich příprava vás téměř nezdrží.

(bras)

Spoustu dalších receptů můžete mít každý týden v mailu. Přihlaste se k odběru newsletteru Prima FRESH. Pravidelně budete dostávat sezónní recepty se zajímavými nápady a chuťovými kombinacemi.


Přečtěte si také