30. června 2018 06:00
Tereza JavorováDomov plný bakterií? 9 věcí, které byste měli čistit každý den
Myslíte si, že když pravidelně a poctivě uklízíte, je váš domov čistý tak, že by se dalo jít z podlahy? Omyl! Divili byste se, kolik špíny a bakterií najdete i na těch nejobyčejnějších věcech. Tady je seznam těch nejhorších.
Utěrky
Nedávné studie prokázaly, že utěrky jsou nejšpinavější pomůckou vkaždé kuchyni. A pozor, totéž i platí o ručníkách vkoupelně. Pokud obojí používáte častěji než jednou denně, velmi rychle se zašpiní. To je také důvod, proč by se utěrky a ručníky měly měnit každých pár dní nebo i častěji, pokud máte velkou rodinu.
Klíče
Věděli jste, že vaše klíče mají na sobě víc bakteriínež tlačítka od výtahu? Většina znás je nikdy nečistí, a přitom se jich velmi často dotýkáme, schováváme je vkapsách nebo kabelkách a také nám čas od času spadnou na zem.
Koupelnové kachličky
Myslíte si, že místo, které přichází tak často do styku svodou, nemůže být špinavé? Kdepak! Pokud kachličky po každém sprchování či koupání neotřete, vlhkostposkytne ideální prostředí pro tvorbu a šíření plísní.
Umyvadlo
Ano, i na něm se drží spousta bakterií, a to především po stranách, kam voda při mytí rukou a jiných hygienických činnostech nedosáhne. I umyvadlo je tedy potřeba pravidelně mýt, samozřejmě nejlépe denně.
Houbička na nádobí
Používáme ji kmytí nádobí, drhnutí hrnců a prkének, na otření rozlitého pití nebo kuchyňské linky. Už víte, kam tím míříme? Vaše houbička má vsobě tolik bakterií, až je to knevíře! A jak ji vyčistit? Umyjte ji pod tekoucí vodou a vložte do mikrovlnky zapnuté na mírný výkon na jednu až dvě minutky. Houbu během „ohřívání“ pozorně sledujte a když uvidíte kouř, troubu hned vypněte.
Nádobí na odmočení
Nechávat špinavé nádobí na delší dobu nebo dokonce na noc „odmočit“ ve dřezu plném vody je zlozvyk, který pěstuje celá řada lidí. Víte ale, že se tím jen zanáší bakteriemi a znehodnocuje? Nejlepším a nejsnadnějším krokem je umýt nádobí ihned po jídle, ještě než zaschne a vám se pak pochopitelně nebude chtít ho drhnout.
Kávovar
Ne nadarmo bývá vnávodech na obsluhu kávovaru kladen velký důraz na jeho pravidelné čištění. Ať už používá mletou kávu, zrnkovou nebo třeba kapsle, mechanika vašeho přístroje se vždy velmi rychle znečistí. Nejde ale jen o neviditelné bakterie. Vaše káva může mít při špatné údržbě přístroje nepříjemnou vůni nebo dokonce chuť. Kávovar proto často rozeberte a všechny jeho součástky poctivě vyčistěte. Pokud je součástí přístroje i nádoba na mléko, věnujte jí zvláštní pozornost.
Prkénka na krájení
Používáte-li prkénka ze dřeva, namočte je do směsi octu a vody (v poměru 1:1) po dobu několika minut pokaždé, když skončíte s vařením. Tento trik vám pomůže zahubit všechny bakterie, které na něm ulpí. Kromě toho byste měli každé prkénko pravidelně dezinfikovat. Pro tento účel použijte směs jedné lžičky sody na pečení v půl litru horké vody. Nalijte ji na prkénko, nechte působit 5 až10 minut a opláchněte pod tekoucí vodou.
Štětce a houbičky na kosmetiku
Možná byste se divili, kolik žen na ně zapomíná. Ale i vaše pomůcky na make-up potřebují očistu, a to dost často. Jinak si totiž zanesete na obličej bakterie, které vám můžou způsobit nepříjemné kožní problémy jako je akné, nebo dokonce ekzém. Proto své štětce a houbičky pravidelně myjte vjemné mýdlové vodě.