Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Dům ve Slovinsku vypadá, jako by se ani nedotýkal země

Slovinské studio 3biro Arhitekti navrhlo rodinný dům, který budí zdání, že se jen lehce dotýká svažitého pozemku. Dohnali je k tomu čumilové i nedostatek místa.
Vydáno: 05.05.2015
Tento rodinný dům, který se zdánlivě jen minimálně dotýká země, nemá nikoho uvádět v úžas
Tento rodinný dům, který se zdánlivě jen minimálně dotýká země, nemá nikoho uvádět v úžas Autor: archiv 3biro Arhitekti
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Atypický třípodlažní dům v obci Groharjevo severozápadně od metropole Ljubljany vznikl náhodou. Čtyřčlenná rodina, která v něm bydlí, měla původně jiné plány – typizovaný projekt a k němu vyjednané stavební povolení. Na architekty se obrátila jen s žádostí o přemístění oken v již existujícím projektu. „Jenže my jim předestřeli naši představu o jejich budoucím domě a ta je pochopitelně nadchla, protože byl na míru jejich potřebám i danému pozemku,“ vysvětluje změnu záměru architekt z ateliéru 3Biro. Tuctový projekt nahradili návrhem hranatého stavení, které ve svažitém terénu skýtá dvě přízemní podlaží. Ta jsou o to praktičtější, že se obě otevírají do krytého venkovního prostoru. Nejníže situované podlaží s pracovnou a reprezentačním prostorem je z velké části zapuštěné do svahu a navazuje na ně terasa krytá převisem dalších dvou podlaží. Z druhé strany tvoří převis třetí podlaží, které tak kryje hlavní vstup do domu a garážové stání.

Atypické řešení vychází z komplikované situace na malém svažitém pozemku s hustou okolní zástavbou – jediná šance na venkovní prostory chráněné před cizími pohledy byla pod převisy
Atypické řešení vychází z komplikované situace na malém svažitém pozemku s hustou okolní zástavbou – jediná šance na venkovní prostory chráněné před cizími pohledy byla pod převisy
archiv 3biro Arhitekti

Atypické řešení nesleduje žádnou samoúčelnou výstřednost, ale spíše vychází z komplikované situace. Ta je daná malým svažitým pozemkem, hustou okolní zástavbou a přáním rodiny po co největším venkovním prostoru.

Základy jsou železobetonové, vrchní část stavby tvoří dřevěná konstrukce z trámů. „Staví se z nich rychle a je to čistá práce. Navíc Slovinsko má dřeva dost a bydlet v něm je příjemné,“ zdůvodňuje volbu materiálu architekt.

Obvodové zdi jsou obloženy převážně dřevem, plášť dvou bočních zdí pak tvoří vlnité cemento-vláknité desky v oblouku navazující na střechu. Zmíněné desky pokrývají dům právě po jeho nejvíce uzavřených stranách, kde bylo třeba chránit soukromí. Dřevem obložená severní a jižní fasáda se naopak pro krásné výhledy otevírají velkými okny. Prostřední podlaží zabírá velký obývací pokoj s jídelnou, který má na dvou koncích dvakrát vyšší stropy než jaké jsou ve zbývajících prostorách. To umožnilo zasadit mimořádně velká okna právě v místech, odkud jsou vidět zmíněné pěkné scenérie. Ve třetím podlaží jsou tři ložnice a dvě koupelny.

Potřebovali jsme dům s co nejmenším půdorysem, který by dovolil ponechat převahu pozemku otevřenou a zelenou. Se dvěma převisy jsme dospěli k domu o ploše 180 m² na půdorysu pouhých 33 m²,“ vysvětluje architekt.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Od přízemí vychýlený horní tubus zastiňuje jak fasádu pod sebou, tak i okolí bazénu. V Peru je to deviza

Dům s patrem do kříže překvapí svými tvary

V sousedním novém rodinném domě se nacházejí pokoje všech členů rodiny

Na titěrném pozemku postavili druhý dům

Každý strom má svůj „květináč“

Podívejte se, jak vypadá dům plný stromů


Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama