Upečte si bramborové koláče: Slaný se sýrem a sladký s meruňkami
Brambory jsou ingredience, ze které můžete připravit snad cokoliv. My pro vás máme dva recepty na báječné koláče. Slaný bramborový koláč se sýrem a rozmarýnem je variace s listovým těstem, které je poměrně tučné, takže se s ním brambory, které jsou téměř bez tuku, dobře doplňují. Meruňkový koláč z bramborového těsta s drobenkou je výjimečný moučník, kterému dodává šmrnc kombinace nakyslých meruněk a tvarohu.
Brambory tvoří přibližně z 78 % tvoří voda a 22 % sušina. Obsahují velké množství minerálů – draslík, hořčík, železo, fosfor, mangan, jód a další, vitaminů (C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 – kyselina listová) i bílkovin. Zato vnich nenajdete skoro žádný tuk. Obyčejné brambory jsou perfektním zdrojem antioxidantů, které nás chrání před chorobami srdce, problémy simunitou, nádorovými nemocemi a podobně. Když potřebujeme dodat energii a zároveň i nutričně významné látky, brambory jsou výborná volba.
„Abychom se zbytečně neošidili o antioxidanty, optimální je dusit brambory vmenším množství vody nebo uvařit vpáře,“ vysvětluje ing. Josef Králíček, předseda Českého bramborového svazu a pokračuje: „Konzumujeme je klidně i spečlivě omytou slupkou, která je plná vlákniny a zároveň je pod ní nejvíce významných látek, třeba vitamin C.“
Bramborový koláč se sýrem a rozmarýnem
Ingredience
- 1 listové těsto
- 4 velké brambory
- 150 g polotučného tvarohu
- 150 g tvrdého sýra
- 1 vejce
- hrst čerstvého rozmarýnu
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
Troubu předehřejeme na 170 °C. Tvaroh smícháme snastrouhaným sýrem a osolíme a opepříme. Brambory nakrájíme na tenké plátky, vejce rozkvedláme. Listové těsto rozložíme na plech spečicím papírem, potřeme tvarohovou směsí, na tu rozložíme brambory a potřeme vejcem. V předehřáté troubě pečeme asi 25 minut. Posypeme čerstvým rozmarýnem a nahrubo mletým pepřem.
Meruňkový koláčz bramborového těsta
Ingredience
- 200 g vařených brambor varného typu C (modré značení)
- 600 g meruněk
- 420 g polohrubé mouky
- 180 g cukru krupice
- 250 g plnotučného tvarohu
- špetka soli
- 180 g másla
- 1 vejce
Postup
Na drobenku smícháme80 g cukru s 80 g změkého másla, přidáváme asi 160 g polohrubé mouky, dokud nevznikne drolivá směs. Necháme vychladnout. Uvařené a vychlazené brambory najemno nastrouháme a smícháme se zbylou moukou, špetkou soli,zbylým cukrem, vejcem a zbylým změklým máslem. Vypracujeme hladké těsto. Těsto naneseme do pečicím papírem vyložené koláčové formy, povrch potřeme tvarohem a ozdobíme vypeckovanými meruňkami. Koláč pečeme přibližně 30 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. Na posledních asi 10 minut pečení posypeme drobenkou.