návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Upečte si bramborové koláče: Slaný se sýrem a sladký s meruňkami

Lenka Odstrčilová , Aktualizováno: 04.10.2021
Bramborové koláče: Bramborové koláče: Slaný se sýrem a rozmarýnem, sladký meruňkový s drobenkou
Autor: archiv Akademie kvality Bramborové koláče: Bramborové koláče: Slaný se sýrem a rozmarýnem, sladký meruňkový s drobenkou
Brambory jsou ingredience, ze které můžete připravit snad cokoliv. My pro vás máme dva recepty na báječné koláče. Slaný bramborový koláč se sýrem a rozmarýnem je variace s listovým těstem, které je poměrně tučné, takže se s ním brambory, které jsou téměř bez tuku, dobře doplňují. A aby koláč krásně voněl, nesmí chybět čerstvý rozmarýn. Meruňkový koláč z bramborového těsta s drobenkou je výjimečný moučník, kterému dodává šmrnc kombinace nakyslých meruněk s plnotučným tvarohem. Už jste si vybrali ten svůj recept?

reklama

Brambory tvoří přibližně z 78 % tvoří voda a 22 % sušina. Obsahují velké množství minerálů – draslík, hořčík, železo, fosfor, mangan, jód a další, vitaminů (C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 – kyselina listová) i bílkovin. Zato v nich nenajdete skoro žádný tuk. Obyčejné brambory jsou perfektním zdrojem antioxidantů, které nás chrání před chorobami srdce, problémy s imunitou, nádorovými nemocemi a podobně. Když potřebujeme dodat energii a zároveň i nutričně významné látky, brambory jsou výborná volba.

 Když potřebujeme dodat energii a zároveň i nutričně významné látky, brambory jsou výborná volba
Autor: archiv Akademie kvality Když potřebujeme dodat energii a zároveň i nutričně významné látky, brambory jsou výborná volba

Abychom se zbytečně neošidili o antioxidanty, optimální je dusit brambory v menším množství vody nebo uvařit v páře,“ vysvětluje ing. Josef Králíček, předseda Českého bramborového svazu a pokračuje: „Konzumujeme je klidně i s pečlivě omytou slupkou, která je plná vlákniny a zároveň je pod ní nejvíce významných látek, třeba vitamin C.

Bramborové koláče :slaný koláč se sýrem, tvaroheme a rozmarýnem
Autor: archiv Akademie kvality Bramborové koláče :slaný koláč se sýrem, tvaroheme a rozmarýnem

Bramborový koláč se sýrem a rozmarýnem

Ingredience

  1. 1 listové těsto
  2. 4 velké brambory
  3. 150 g polotučného tvarohu
  4. 150 g tvrdého sýra
  5. 1 vejce
  6. hrst čerstvého rozmarýnu
  7. sůl
  8. čerstvě mletý černý pepř

Postup

Troubu předehřejeme na 170 °C. Tvaroh smícháme s nastrouhaným sýrem a osolíme a opepříme. Brambory nakrájíme na tenké plátky, vejce rozkvedláme. Listové těsto rozložíme na plech s pečicím papírem, potřeme tvarohovou směsí, na tu rozložíme brambory a potřeme vejcem. V předehřáté troubě pečeme asi 25 minut. Posypeme čerstvým rozmarýnem a nahrubo mletým pepřem.

Bramborové koláče: sladký meruňkový koláč s drobenkou z bramborového těsta
Autor: archiv Akademie kvality Bramborové koláče: sladký meruňkový koláč s drobenkou z bramborového těsta

Meruňkový koláč z bramborového těsta

Ingredience

  1. 200 g vařených brambor varného typu C (modré značení)
  2. 600 g meruněk
  3. 420 g polohrubé mouky
  4. 180 g cukru krupice
  5. 250 g plnotučného tvarohu
  6. špetka soli
  7. 180 g másla
  8. 1 vejce

Postup

Na drobenku  smícháme 80 g cukru s 80 g změkého másla, přidáváme asi 160 g polohrubé mouky, dokud nevznikne drolivá směs. Necháme vychladnout. Uvařené a vychlazené brambory najemno nastrouháme a smícháme se zbylou moukou, špetkou soli, zbylým cukrem, vejcem a zbylým změklým máslem. Vypracujeme hladké těsto. Těsto naneseme do pečicím papírem vyložené koláčové formy, povrch potřeme tvarohem a ozdobíme vypeckovanými meruňkami. Koláč pečeme přibližně 30 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. Na posledních asi 10 minut pečení posypeme drobenkou.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Jak zvládnout umění tradiční drobenky

Jak zvládnout umění tradiční drobenky na koláč? Trikem je správný poměr surovin

Dýně není jen dýňová polévka, ale taky domácí chléb nebo rychlé zelí

Z dýně upečete chleba a připravíte rychlé zelí. Namíchejte si i dýňové koření

ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ: Jak pěstovat středomořské koření a léčit se domácím rozmarýnovým vínem

Jak pěstovat rozmarýn a udělat z něj léčivé víno?

Koláče jako umělecká díla: Amatérská pekařka vyrábí sladkosti, které je škoda sníst

Koláče jako umělecká díla: Amatérská pekařka vyrábí sladkosti, které je škoda sníst

Meruňky krásně voní, prospívají zdraví, dobře vypadají a skvěle chutnají. Upečte si sladký dort i slaný koláč

Jak poznat zralou meruňku a jak udělat sladký i slaný koláč? Využijte sezónu meruněk naplno

Polévky z kysaného zelí a brambor: Valašská kyselica a slovenská kapustnica

Polévky z kysaného zelí a brambor: Valašská kyselica a slovenská kapustnica

reklama

Článek je zařazen v: brambory , bramborový koláč recept , slaný bramborový koláč , Meruňkový koláč s drobenkou z bramborového těsta , brambory a zdraví

reklama

Přečtěte si také