Jak nakupovat brambory a proč české patří mezi nejlepší?
Brambory nás nadlouho zasytí a dodají spoustu živin. Průměrný Čech sní každý rok zhruba 65 kg brambor, což je na rozdíl od časů, kdy byly brambory pro většinu lidí hlavní základní potravinou a spotřeba se pohybovala okolo 160 kg na hlavu za rok, pokles, přesto stále patří k tradičním potravinám. Brambory používáme nejčastěji jako přílohu, ale i jako hlavní jídlo naslano i nasladko. Jen málokterá surovina má v kuchyni tak univerzální využití.
Brambory obsahují podle odrůdy, termínu sklizně i délky a způsobu skladování asi 20 % sušiny a 80 % vody. Jsou bohaté na minerály (draslík, hořčík, vápník, železo), vitaminy (C a skupiny B), bílkoviny, sacharidy a jsou téměř bez tuku. Jejich předností je, že patří mezi potraviny, které neobsahují lepek a tím jsou vhodné pro celiaky. A přestože mohou být někomu trnem v oku kvůli obsahu škrobu, řadí se mezi dietní potraviny. Ve 100 g brambor totiž přijmeme pouze 75 kcal. Brambory mají i díky obsažené vláknině jeden z nejvyšších indexů sytosti, tedy míru schopnosti potravin snížit hlad a snížit potřebu energetického příjmu na několik dalších hodin.
Brambory jako příloha i hlavní jídlo
Brambory používáme nejčastěji jako přílohu, ale i jako hlavní jídlo. Konzumujeme je vařené ve vodě nebo páře, ve slupce i po oloupání nebo jako kaše, šťouchané brambory, bramborové knedlíky či jako hlavní součást bramborového salátu. Jíme je i dušené v malém množství vody, pečené celé i krájené, zapékané a smažené na tuku jako hranolky, vlnky, americké brambory se slupkou, lupínky nebo bramboráky. Přidáváme je do polévek a upravujeme je i nasladko v podobě moučníků či dezertů. Zdaleka není možné vyjmenovat všechny kombinace a způsoby přípravy brambor.
České brambory patří k nejkvalitnějším
Brambory patří mezi nejdůležitější zemědělské plodiny. „Pro lidskou výživu mají ve světovém měřítku větší význam pouze pšenice, rýže a kukuřice. U nás jsou tradiční základní potravinou,“ vysvětluje ing. Josef Králíček, předseda Českého bramborového svazu. „České brambory se řadí k nejkvalitnějším. A to především proto, že věnujeme pozornost každému detailu. Třeba tomu, kde je pěstujeme, jak je ošetřujeme, skladujeme a také jak se dostanou ke spotřebiteli. Výhodou našich pěstitelů je i fakt, že ve srovnání sjinými evropskými zeměmi používáme významně nižší dávky průmyslových hnojiv. Také se u nás daleko méně používají přípravky na ochranu rostlin, které se při pěstování běžně aplikují proti plevelům, chorobám a škůdcům. Průměrný Čech každý rok sní zhruba 65 kg brambor. A za rok se u nás vypěstuje 700–900 tisíc tun. Stále jsme závislí na dovozu, přibližně 150 tisíc tun dovážíme především z Německa nebo Francie.“ Domácí české brambory poznáte jednoduše – jejich původ musí být uveden vpřípadě balených brambor na sáčku, u volného prodeje na ceduli.
3 tipy, jak brambory kupovat
- Pro lepší orientaci bylo zavedeno značení brambor podle varných typů. V zásadě rozeznáváme tři základní typy: varný typ A (zelené značení) je vhodný především na salát, varný typ B (červené značení) využíváme hlavně jako přílohu a varný typ C (modré značení) se hodí do bramborové kaše, do těsta na knedlíky a na bramboráky.
- Nové brambory se většinou nerozlišují varným typem, ale jsou nejblíže k typu A, a to nejen díky hladké slupce, ale i dužině.
- Pokud je to možné, kupujeme si brambory krychlé konzumaci. Tedy vpřípadě, že nemáme temný prostor o stabilní teplotě kolem 4 až 5 °C (s vlhkostí kolem 80 %). Jinak hrozí, že začnou klíčit, což může být nebezpečné. Obezřetné by měly být hlavně těhotné ženy.
Jiný kraj, jiná chuť
U nás a v Německu se většinou preferuje lojovitá žlutá dužina, Angličané a Italové upřednostňují bělomasé odrůdy. Na severu Moravy mají v oblibě silně moučnaté odrůdy, stejně tak i téměř v celém Polsku. V Maďarsku mají oblibu v odrůdách s červenou slupkou, i když z hlediska vnitřní kvality to žádný význam nemá.
Zapečené brambory s brokolicí a sýrem
Ingredience
- 500 g brambor
- 1 brokolice
- 150 g sýra s modrou plísní
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 vejce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- slunečnicový olej
Postup
Brokolici rozdělte na malé růžičky a spařte na 2 minuty ve vroucí vodě. Poté ji ihned propláchněte studenou vodou. Brambory nastrouhejte nebo ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky a do pekáčku vytřeného olejem naskládejte brambory, kousky modrého sýra a brokolici. Opepřete, osolte a zalijte smetanou smíchanou s rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 45 minut.
Domácí brambůrky s domácími dipy
Ingredience
Na brambůrky a zeleninu
- 400 g brambor
- 1 lžička kmínu
- ½ lžičky sušeného česneku nebo 1–2 stroužky lisovaného
- 3 mrkve
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1 okurka
- 1 žlutá paprika
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Nadip z červené řepy
- 2 menší předvařené červené řepy
- 200 g zakysané smetany (12%)
- 1 stroužek česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na koprový dip
- hrst čerstvého kopru + na ozdobení
- 200 g zakysané smetany (12%)
- 1 šalotka
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na rajčatový dip
Postup
Brambory nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky, propláchněte vodou a osušte. Promíchejte je v míse s olivovým olejem, kmínem, solí, pepřem a česnekem. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě dozlatova přibližně 30 minut. Pak je rozprostřete na papírovou utěrku, aby ještě odsála přebytečný olej. Zeleninu pokrájejte na špalíčky nebo proužky. Na dip z červené řepy rozmixujte společně všechny ingredience. Na koprový dip smíchejte najemno nasekaný kopr a pokrájenou šalotku se smetanou a dochuťte solí a pepřem. Na rajčatový dip rozmixujte všechny ingredience dohladka.