reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Jak připravit český hovězí guláš s domácím houskovým knedlíkem

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 11.11.2020
Jak připravit český hovězí guláš s domácím houskovým knedlíkem
Autor: istock.com Jak připravit český hovězí guláš s domácím houskovým knedlíkem
Potřebujete-li se v těchhle sychravých podzimních dnech zahřát a dobře zasytit, s gulášem určitě neuděláte chybu. Guláš asi není potřeba dlouze představovat. Měkké a šťavnaté kousky masa s tmavě červenou omáčkou hustou tak akorát najdeme snad na každém jídelním lístku, v téměř každé rodině se tajemství na ten nejlepší guláš předává z generace na generaci. Guláš, ač původem z Maďarska, u nás natolik zdomácněl, že ho považujeme na jídlo tradiční české kuchyně, Existuje nespočet gulášových variant, a tak si svůj recept musí každý vyladit sám. Co ale zkusit klasiku, český hovězí guláš s rychlým houskovým knedlíkem? Aby se vám guláš povedl a skvěle chutnal, připravili jsme pro vás nejen recepty na guláš a knedlíky, ale také 5 gulášových rad a tipů.

reklama

Guláš údajně do střední Evropy přinesli Turci někdy v 9. století a Maďaři ho obohatili o papriku a cibuli. Legenda praví, že slovo guláš vlastně vzniklo díky pastevci jménem Gulyás, který si připravoval na ohni v kotlíku svou oblíbenou vydatnou masitou polévku. Ovšem odvozeno je z maďarského „gulya“, což znamená stádo hovězího dobytka, ze kterého vznikl maďarský název gulyás a následně pak náš český guláš.

Maďarský guláš je vynikající hovězí polévka podávaná s bílým chlebem
Autor: istock.com Maďarský guláš je vynikající hovězí polévka podávaná s bílým chlebem

Českému guláši je spíše podobný perkelt, jelikož původní maďarská specialita je spíše hovězí polévka podávaná s bílým chlebem. Na počátku 19. století guláš zahájil velice úspěšné tažení i mimo Maďarsko. Uběhlo spoustu let, původní recepturu si všude poupravili podle svého, a proto dnes narazíme na nespočet gulášových variant, například řeckou nebo italskou. My máme rádi český hovězí guláš – a tady je recept.

Český hovězí guláš s houskovým knedlíkem
Autor: archiv Pražské řeznictví Český hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Český hovězí guláš

Ingredience

  • 800 g hovězí kližky
  • 800 g cibule
  • 3 až 4 lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • malý rajský protlak
  • sůl podle chuti
  • 1 lžička majoránky
  • sůl
  • nakrájená cibule nebo strouhaný křen na ozdobení
Není hovězí jako hovězí!

Z čeho guláš a co na španělské ptáčky? Není hovězí jako hovězí!

Krásná, šťavnatá a zdravá

Vlastní cibule je nejlepší. Návod, jak ji pěstovat

Postup

Kližku nakrájíme na kostky velké asi 3 cm, cibuli nadrobno. V kastrolu rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm cibuli dozlatova, trvá to zhruba 15 minut. Zasypeme sladkou i pálivou paprikou, kmínem a pepřem, přidáme nakrájené maso a opečeme ze všech stran.

Papriku nesmíme dlouho opékat, aby nezhořkla. Stačí chviličku promíchat, ať se maso v koření rovnoměrně obalí, přidáme rajský protlak, osolíme a podlijeme podle potřeby vroucí vodou. Promícháme. Guláš přikryjeme pokličkou a dusíme při mírné teplotě. Občas promícháme, aby se guláš nepřipálil.

Dusíme asi 2 hodiny, dokud není maso měkké, když je to nezbytně nutné, podlijeme trochou vroucí vody. Když se maso začíná rozpadat, přidáme utřený nebo lisovaný česnek a pár minut ještě povaříme. Sejmeme. Nakonec přidáme majoránku.

Podáváme posypané nakrájenou cibulí nebo strouhaným křenem a s houskovým knedlíkem.

Majoránka: Tradiční koření povzbudí trávení, zmírní kašel a zlepší náladu

Jak pěstovat majoránku, aromatické koření, které povzbuzuje trávení a zlepšuje náladu

Objevte všechny barvy pravého pepře, univerzálního koření i nevšedního léku

Pepř černý, zelený, bílý a červený je univerzální koření i nevšední lék

5 gulášových rad a tipů

  1. Koření propůjčuje guláši typickou chuť. Mezi typické koření na ochucení guláše patří zejména sladká i pálivá paprika, kmín, pepř, česnek, majoránka.
  2. Nejlepší maso na guláš je hovězí kližka, případně kombinace hovězího a vepřového. Mělo by být spíše libové, ale ani guláš z vepřové krkovice nebo bůčku není vůbec špatný. Alternativou může být i maso drůbeží, zvěřina i ryby. Guláš se dělá taky z hlívy ústřičné i jiných hub nebo zeleniny, hlavně cukety.
  3. Guláš není nutné zahušťovat moukou nebo jíškou, cibule se rozvaří a guláš správně zahustí. S cibulí by se proto nemělo šetřit. Kolik masa, tolik cibule – jen tak bude guláš přirozeně zahuštěný právě tou rozvařenou cibulí a má také příjemnou nasládlou chuť.
  4. Guláš při přípravě podléváme jen mírně, pokud vůbec podléváme. Ideální totiž je nechat vlastní šťávu z masa opět vypéct až na tuk. Teprve pak podlijeme horkou vodou nebo masovým vývarem. Použít lze také pivo nebo červené víno.
  5. Pokud guláš podlijeme příliš, zahustíme ho nastrouhaným bramborem nebo kouskem chleba. Přidáme je asi 20 minut před koncem vaření, aby se stihly rozvařit.
Rychlé domácí houskové knedlíky
Autor: istock.com Rychlé domácí houskové knedlíky

Rychlé domácí houskové knedlíky

Ingredience

  • 3 hrnky hrubé mouky
  • 2 housky nakrájené na kostičky
  • 1 vejce 
  • 1 žloutek
  • 300 ml vody
  • ½ lžičky soli
  • ½ sáčku prášku do pečiva

Postup

Hrubou mouku promícháme s kypřicím práškem a solí. Do mísy k mouce přilijeme vodu a přijdáme vejce a žloutek. Nakonec do těsta vmícháme opatrně kostičky housky, aby se moc nerozmočily. Vypracujeme těsto a vyválíme z něj dvě šišky knedlíků. Vložíme je do vroucí, mírně osolené vody. Po 10 minutách vaření knedlíky otočíme a vaříme dalších 10 minut. Po uvaření knedlíky vyndáme z vody a hned je propícháme špejlí nebo vidličkou, aby z nich unikla pára. Knedlíky nakrájíme nití.

Mohlo by vás taky zajímat:

Hlíva ústřičná: Jak léčivou zimní houbu pěstovat doma a uvařit z ní dršťkovou polévku

Hlíva ústřičná má skvělou chuť a ještě léčí. Sbírejte ji v zimním lese nebo pěstujte doma

CUKETA: Jak vypěstovat moderní zdravou zeleninu a udělat si cuketové špagety

CUKETA: Jak vypěstovat moderní zeleninu a upéct domácí chleba

5 bylin, které vládnou české kuchyni: majoránka, bazalka, pažitka, petrželka a libeček

Byliny, které vládnou české kuchyni: majoránka, bazalka, pažitka, petrželka a libeček

Pěstujeme kmín.

Jak si vypěstovat kmín? Zasejte ho už v březnu

Z obyčejné cibule uděláte nejlepší domácí léky proti kašli a rýmě

Z obyčejné cibule uděláte nejlepší domácí léky proti kašli a rýmě

Krájení cibule ničí buňky, které vypouštějí dráždivý plyn

Proč při krájení cibule slzí oči? Může za to kyselina sírová

Česnek proti virům 5 starých domácích antivirových receptů z česneku

5 starých domácích receptů z česneku, které úspěšně pomáhají bojovat s viry

Dárek pro nadšeného kuchaře

Dárek pro nadšeného kuchaře: Ušijte sáčky s kořením na guláš či do polévky

reklama

Článek je zařazen v: český guláš , maďarský guláš , hovězí guláš s houskovým knedlkem , historie guláše , rychlý houskový knedlík recept , hovězí guláš recept

reklama

Přečtěte si také